Carisma - Techniczne - Prosiłbym o opinie fachowców...
marcinx85 - 18-01-2009, 19:35 Temat postu: Prosiłbym o opinie fachowców... Witam mam taki problem z moim autkiem gdyz na wolnych obrotach faluja obroty,jak wysprzegle to spadaja i zaraz wzrastaja...rowniez zauwazylem ze delikatnie nieraz szarpie przy stałej predkosci...Czy to wina zabrudzonej przepustnicy?Oddaje teraz do mechanika na wymiane rozrzadu i niewiem co mam mu powiedziec zeby to czyscił czy nie...i jeszcze to EGR lepiej odetkac jesli byłoby zatkane?Z gory dzieki za podpowiedzi...
mlun - 18-01-2009, 19:43
Jeśli był zatkany to lepiej odetkać. Czyszczenie przepustnicy też nikomu nie zaszkodziło a może akurat tobie pomoże.
Moomin - 18-01-2009, 19:45
Szarpanie przy stałej prędkości to prawdopodobnie przechodzenie w tryb ECO, a za falujące obroty odpowiada najczęściej brudna przepustnica.
marcinx85 - 18-01-2009, 19:46
No dokladnie bo takto autko sie wkreca na obroty bez problemow kopa ma chyba jak powinno...A spalanie poki co mi srednie na tym komputerku wychodzi 9,2L/100km
Piwor - 18-01-2009, 20:54
Przy czyszczeniu przepustnicy zajmij się też silniczkiem krokowym.
rasiak1980 - 19-01-2009, 06:29
normalne mi się wydaje spalanie jak na miasto a obroty nawet jak masz klinicznie czysta przepustnice będą czasami podskakiwać taki urok tego silnika, odpowiedzialny za to jest układ elektroniczny, który podbija czasami obroty żeby alternator "wkręcić"
emfranc - 06-03-2009, 23:17
Przymierzam się do wyczyszczenia przepustnicy i przeczytałem wiele postów dotyczących tego tematu. Wszystko rozumiem, jednak nie daje mi spokoju temat zaworu EGR - zatkać czy nie. Pojawiły się sprzeczne opinie userów i każda poparta jakąś tam teoretyczną lub praktyczną wiedzą, fachowców i pseudofachowców W końcu znalazłem coś co może zainteresować kilka osób walczących z tym tematem. Ameryki nie odkryłem ale może komuś się przyda:
http://mitsubishifan.webpark.pl/ podstronka o EGR
Co prawda nie chodzi tam o silnik GDI - jednak zasada działania taka sama, a jak dla mnie prościej i zwięźlej nie da się tego opisać.
Moomin - 07-03-2009, 14:09
emfranc napisał/a: | Przymierzam się do wyczyszczenia przepustnicy i przeczytałem wiele postów dotyczących tego tematu. Wszystko rozumiem, jednak nie daje mi spokoju temat zaworu EGR - zatkać czy nie. Pojawiły się sprzeczne opinie userów i każda poparta jakąś tam teoretyczną lub praktyczną wiedzą, fachowców i pseudofachowców W końcu znalazłem coś co może zainteresować kilka osób walczących z tym tematem. Ameryki nie odkryłem ale może komuś się przyda:
http://mitsubishifan.webpark.pl/ podstronka o EGR
Co prawda nie chodzi tam o silnik GDI - jednak zasada działania taka sama, a jak dla mnie prościej i zwięźlej nie da się tego opisać. |
Dla mnie temat jest króki - nie mam zamiaru poprawiać fabryki bo nie takie mózgi nad tym siedziały jak ktokolwiek z forum czy poza.
emfranc - 07-03-2009, 18:43
Cytat: | Dla mnie temat jest króki - nie mam zamiaru poprawiać fabryki bo nie takie mózgi nad tym siedziały jak ktokolwiek z forum czy poza. |
Mózgi z fabryki mają za zadanie wymóżdżyć kompromis pomiędzy osiągami a spełnianiem różnorakich rygorystycznych norm, dlatego czasem warto co nieco po nich poprawić
XL - 07-03-2009, 20:25
Rosjanie na swoim forum użytkowników Carismy radzą jednoznacznie: ZAŚLEPIĆ. Fajne forum, bywają ciekawe kwiatki, np. pyta się ktoś jak wyłączyć "grzechotkę" z hamulców, bo on przez nią nie mógł zatrzymać się na lodzie, pomogło dopiero zaciągnięcie hamulca ręcznego. O ABS nigdy nie słyszał. Dobre, Krasnoarmiejec AD1944, czy jak?. Może kiedyś, przy okazji jakiejś dłubaniny, zaślepię EGR na próbę i zrobię analizę spalin - na razie mój wewnętrzny leń nie pozwala mi na to.
Pozdrawiam, XL
|
|
|