To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Sryskiwacze Przednich Reflektorów ?

szpala85 - 19-01-2009, 14:32
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Sryskiwacze Przednich Reflektorów ?
Witam
Mam pytanko Jak to jest z tymi przednimi spryskiwaczami reflektorów w Galu ??
Czy spryskiwacze szyby i reflektorów są podłączone do głównego zbiorniczka na płyn ??

Mam zamiar kupić z innego Gala (przeznaczonego na części ) przednie spryskiwacze ale nie wiem czy muszę też dokupywać zbiorniczek (jest jakiś inny większy ?? ma jedną pompkę czy dwie ?? )

A może ktoś ma do sprzedania takie o spryskiwacze :roll:

Proszę przedstawić mi jak to wygląda :roll:
Z góry dziękuję :wink:

jacek11 - 19-01-2009, 17:04

Czyli tak:Zbiornik mam jeden,więc pewnie ma dwa silniki,plus czujnik poziomu płynu.
Włącznik jest zespolony z przełącznikiem kierunkowskazów.

Tak to wygląda :)

szpala85 - 20-01-2009, 16:19

wyszukałem na alledrogo gościa co ma gala do rozbiórki i za 2xspryskiwacze + zbiorniczek (ale nie wiadomo czy z dwoma pompkami ) chce 140 zł ... opłaca się ???
jacek11 - 20-01-2009, 17:12

szpala85 napisał/a:
wyszukałem na alledrogo gościa co ma gala do rozbiórki i za 2xspryskiwacze + zbiorniczek (ale nie wiadomo czy z dwoma pompkami ) chce 140 zł ... opłaca się ???

Coś mi się zdaje,że to za drogo jak na używane części.
Ja bym szukał dalej.
:)

szpala85 - 20-01-2009, 18:09

no właśnie ..... gościu odpisał że znalazł zbiorniczek ale bez pompki (jednej pompki !?!?!) czyli nie ten zbiorniczek co ma być ....

po głowie chodzi mi taka myśl :wink: a gdyby wykorzystać zbiorniczek z tylniego spryskiwacza (i tak tego nie używam bo psika na lewo i prawo ) znajduje się w bagażniku i musiał bym tylko przeciągnąć rurkę do przodu do zderzaka ???? jest to możliwe ???

pipi_ja - 21-01-2009, 12:50

Nie dasz rady zasilić spryskiwaczy reflektorów silniczkiem od szyb. Jest za mały i nie da rady. Wężyki zasilające spryskiwacze lamp są znacznie grubsze od tych do szyb. Taki silniczek nie wytworzy odpowiedniego ciśnienia.
Frost - 21-01-2009, 13:07

Przepraszam ze sie wtrące.. szpala85 po co Ci spryskiwacze na lefrektory przednie ???? ponieważ ja w swoim mam i jak go latem będe dawał do malowania to spryskiwacze wyrzuce i zaślepie lub kupie nowy zderzak, bo w sumie nie są mi do niczego potrzebne, rozumiem jakby japończycy pomyśleli jeszcze o wycieraczkach, a tak szmatka zrobi to samo co spryskiwacz, a żeby umyć lampe i tak musisz ją wytrzeć, a płacić 140zł bawić sie 3y dni za coś co i tak będziesz musiał po części zrobić sam, to nie wiem czy sie opłaca (za 140zł to kupisz troche szmatek i płynu do szyb :D )
szpala85 - 21-01-2009, 15:19

frost83 napisał/a:
szpala85 po co Ci spryskiwacze na lefrektory przednie ??

:wink: xenony frost83, xenony :wink: doszedłem do wniosku ( może inaczej ... wracałem raz nocą ... sniegu nie było bo stopniał .... droga czarna i mokra .... i kompletnie nic nie widać .... stracha miałem bo pierwszy raz tą trasą jechałem i nie znałem drogi .... a mi tu ludzie poboczem śmigają jak święte krowy .... z naprzeciwka TIR .... a pieszy ni chuchu aby przynajmniej zejść te 10 cm .... i oczywiście ubrany na czarno ...0 odblasków .... w pewnej chwili myślałem że albo TIR mnie zahaczy albo pieszego przetrącę :roll: )
że galant ma kiepskie oświetlenie i muszę coś z tym zrobić :roll: dlatego tez przydały by się spryskiwacze aby panowie z drogówki się nie czepiali ........ chyba że pójdę na łatwiznę i zamówię nie 6000K tylko te 4300 K i będzie spokój ( bo nikt się nie skapnie że to xenony )

Frost - 21-01-2009, 15:31

szpala85 napisał/a:
xenony
a no jak tak to teraz rozumiem.
Nie wiem tylko czemu, w poprzednim galu nie miałem problemów z oświetleniem drogi, powinniście sie przejechać autem którym teraz jeżdże, moim super Puntem 1,7D Światła samoczynnie opadają na ulice, lampy są tak słąbe że nie widze 100m przed sobą nocną bezchmurną porą hehehe Jak w końcu odpale nowego Miśka to odzyje

szpala85 - 21-01-2009, 15:58

ja prawdopodobnie mam też kiepskie żarówki ( nie zaglądałem to nie jestem przekonany w 100% ) i chyba jest lewy klosz źle ustawiony (od strony pasażera ) .... zresztą jak mam wydawać 60~70 zł na jakieś Lepszejsze Philipsy .... to wolę dozbierać troszkę siana i kupić xenony , dobrze ustawić ( znajomy ze stacji diagnostycznej powiedział że mi ustawi tak .... tak że nikt się nie przyczepi że coś nie tak .... że oślepiają ) ... i zostają te nieszczęsne spryskiwacze .... ale jak teraz myślę .... to nie we wszystkich autach są spryskiwacze ( mówię tu o autach posiadających xenony ) np. Rover , Audi (mój kolega kupił audi A6 1999~2000 rocznik i tam nie ma spryskiwaczy ,a xenony są ... auto sprowadzone prosto od Niemca :roll: ) .... i nie wspomnę tu o Ciężarówkach i Autobusach .... :roll:

Bądź tu wszechwiedzący :roll: :roll: :roll:

tom11 - 21-01-2009, 16:33

nie wiem czy mam racje ale nasze galanty nie mają lamp przystosowanych do xenonu
można założyć bixenon ale to spory koszt z tego co sie orientowałem w porządnym zakładzie to ok 1000zł z robocizną i homologacją
ja miałem słabe światełka zakupiłem żarówki (które wiszszą i grożą)OSRAM :lol: night breker i światła pierwsza klasa
koszt takiej żarówki 28zł najpierw wymieniłem H4 teraz H1 i lalka

jacek11 - 21-01-2009, 16:57

szpala85, będziesz polerował szkła,czy kombinujesz na standardowych?
Osobiście myślałem kiedyś o tym,ale koszta są zbyt duże.
Ktoś tu kiedyś zakładał,i nawet było ładne odcięcie,ale 1000 zeta trzeba wywalić.

Frost - 21-01-2009, 20:30

na temat xenonów ostatnio był jakiś swierzy temat na forum, ale nie E5xA tylko chyba innym, ale na 100% jest, chłopaki tam już wszytko obgadali co ila i za ile więc jak szpala85 chcesz xenony montować to rozejrzyś sie na odpowiednich tematach - znajdziesz wszytko od żarówek po polerke kloszy itp.
czekoladka_1981 - 21-01-2009, 20:41

frost83 napisał/a:
na temat xenonów ostatnio był jakiś swierzy temat na forum, ale nie E5xA

Adam już było kiedyś na ten temat galant 92-96 np:
http://forum.mitsumaniaki...ighlight=xenony
http://forum.mitsumaniaki...xenony&start=15

Frost - 21-01-2009, 20:47

czekoladka_1981 napisał/a:
Adam już było kiedyś na ten temat galant 92-96 np:
http://forum.mitsumaniaki...ighlight=xenony
no widzicie, i za to koleżanka ma tyle punktów za pomoc, co bardzo podziwiam, mi sie nie chciało szukać odpowiedniego tematu :D