Pajero IV - [3.2 DID] Co zasilają dwa akumulatory
Anonymous - 19-01-2009, 15:31 Temat postu: [3.2 DID] Co zasilają dwa akumulatory Witajcie!
Po pierwszych pieszczotach i pocałunkach - nadchodzi opamiętanie i chęć poznania nowego nabytku.
Też tak przecież mieliście, prawda?
No więc. Nie nalewać się ze mnie!
Mitsubishi Pajero, 3.2 d-id. 200 koni, nowiutki. Zdjęcia już Wam pokazałem.
Ma pod maską dwa akumulatory. Niestety - do dziś nie udało mi się zdobyć informacji, jak one są połączone, jak ładowane i co zasilają.
Powinny być ładowane oczywiście razem ale używane osobno. Jeden tylko do rozrusznika, drugi do świateł i innych odbiorników.
Wiecie, jak jest? Macie jakieś sprawdzone informacje na ten temat?
Po prostu lubię wiedzieć, co i jak działa.
Wasz
Marek
zbyszekm2 - 19-01-2009, 17:00
Dwa aku działają razem, maja za zadanie dostartzyć duzo mocy przy niskich temperaturach.
Anonymous - 19-01-2009, 18:35 Temat postu: Re: Co zasilają dwa akumulatory w Pajero 3.2 d-id?
vaiomark napisał/a: |
Powinny być ładowane oczywiście razem ale używane osobno. Jeden tylko do rozrusznika, drugi do świateł i innych odbiorników.
|
Nie wiem jak jest w nowym Pajero.
Ale możliwe jest również podłaczenie akumulatorów przez separator. Zastosowanie separatora umożliwia ładowanie akumulatora dodatkowego, który wykorzystuje się do zasilania na przykład wyciągarki, komputera pokładowego, wykorzystanie na campingu a nawet korzystanie z rozbudowanego sprzętu audio (oj duuużo prądu), a jednoczesnie gwarantuje ponowne uruchomienie samochodu z akumulatora podstawowego.
Anonymous - 20-01-2009, 17:31
przychylam sie do odp Zbyszekm,
akumulatory sa połaczone równolegle w celu podniesienia pojemnosci "mozna nazwac to potocznie mocy" czyli oba akumulatory sa polaczone do masy (nadwozia) (kazdy osobno) dodatkowy akumulator jest podlaczony plusem do plusa podstawowego akumulatora a ten podstawowy z plusa do odbiornikow w aucie. Teoretycznie dodatkowy akumulator mozna odlaczyc i nic sie nie powinno stac (spadnie pojemnosc zestawu o 1/2) oczywiscie nie jest to zalecane. Zapomnialbym nadmienic ze takie polaczenie jest w Pajero III (w IV tylko podejrzewam ze jest tak samo)
Anonymous - 02-02-2009, 09:04 Temat postu: Mitsubishi Deutschland przysłał mi odpowiedź. Witajcie!
Na moje pytanie w sprawie akumulatorów dostałem oficjalną odpowiedź od Mitsubishi Deutschland.
Piszą oni:
"W Pańskim samochodzie akumulatory połączone są równolegle i zasilalą OBA całą elektronikę."
Czyli - wiemy już jak jest. Ale taki separator - byłby przydatny. Umożliwiłby ewentualnie start z drugiego akumulatora w przypadku awarii / rozładowania się tego pierwszego.
Ciekawe, czy da się taki separator zainstalować.
Wasz
Marek
pajeroX - 02-02-2009, 09:14 Temat postu: Re: Co zasilają dwa akumulatory w Pajero 3.2 d-id? Dwa akumulatory zasilaja to samo co jeden
Anonymous - 02-02-2009, 15:54
Akumulatory są dwa ponieważ Pajero posiada elektryczną nagrzewnice.
PiotrC - 02-02-2009, 17:51
exc_racing napisał/a: | Akumulatory są dwa ponieważ Pajero posiada elektryczną nagrzewnice. |
Nie każdy.
Pozdrawiam
Patriko - 01-12-2013, 17:21
Witam,jakiej mocy akumulatory należy zamontować do Pajero IV did.Posiadam 2 i na żadnym nie ma oznaczenia a powoli ich moc się kończy.
Student - 01-12-2013, 22:51
Generalnie sranie w banie i tyle. Połączenie równoległe powinno być stosowane tylko w momencie rozruchu silnika , wżywania wyciągarki jako opcja i np. Stosowania elektrycznej nagrzewnicy, do reszty zadań starcza 1szt. Oszczędności Mitsu i brak separatora to wielka porażka.
PiotrKw - 02-12-2013, 15:11
Patriko napisał/a: | jakiej mocy akumulatory należy zamontować do Pajero IV did. |
12V 90-95 Ah .
Patriko - 02-12-2013, 16:15
PiotrKw, dzisiaj kupiłem jeden który padł.Z katalogu dobrano bosch 70 Ah.Ciekawe to wszystko?!
PiotrKw - 02-12-2013, 16:53
Pojedyncze 70-75 Ah stosowane są w wersjach z silnikiem benzynowym . Nie wiem czy benzyna występuje z dwoma aku , nie spotkałem się z tym .
Woju - 07-12-2016, 20:44
Czyli jeśli przy założeniu że w PIV aku sa podłączone równolegle podłaczenie prostownika i ładowanie jednego aku powoduje ładowanie obu... (oczywiście przy braku separatora). Ale nie kontroli na stopień doładowania. Czy zalecacie zdjąć klemę z jednego aku gry doładowywany jest drugi ?
PiotrKw - 07-12-2016, 21:13
W III miałem dwa po 95 Ah i ładowałem oba podłączając do jednego nie rozpinając żadnej z klem.
W IV raczej nic nie zmienili .
I nie ma co zakładać , aku są podłaczone równoległe , inaczej miał byś instalację 24 V
|
|
|