To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Kierownica: drgania oraz uciążliwy hałas.

Maciejos - 20-01-2009, 10:27
Temat postu: [CAxA] Kierownica: drgania oraz uciążliwy hałas.
Witam,

Ostatnio zauważyłem, że gdy stanę np. na światłach i puszczę kierownicę (silnik cały czas pracuje), zaczyna ona bardzo drgać.
Wibracje kierownicy powodują dodatkowo, niemożliwy do wytrzymania, hałas.
Oczywiście Colty 1.6 mają mocne silniki, które podczas pracy zawsze powodują drgania, można powiedzieć, całej kabiny...przynajmniej w moim Colcie tak mam.
Szczerze mówiąc ten warkot mojego silnika wręcz uwielbiam.
Niestety ten hałas spowodowany drganiami jest "masakryczny".
Nie wiem, czy z tą przypadłością może mieć związek fakt, iż przez ostatnie pół roku praktycznie nie jeździłem samochodem.
Wiem, że jest parę osób, które śledziły moją "walkę' z odcięciami zapłonu w moim samochodzie.
Ponad półroczna batalia z różnego rodzaju nieudacznikami i pseudo-fachowcami, zakończyła się wymianą aparatu zapłonowego i (w końcu !!!!!!!) naprawieniem mojego Miśka.
Tak sobie myślę, że może Ci "fachowcy" szukając przyczyny odcięć zapłonu w moim Miśku, rozkręcili też stacyjkę, a przy okazji kierownicę.
Tzn. to są tylko moje domysły - w każdym razie pół roku temu nie miałem żadnych problemów z hałasem dobiegającym z kierownicy, a teraz podczas postojów przy pracującym silniku można się wściec.
Oczywiście, gdy trzymam kierownicę rękoma, problemu nie ma - może wystarczy coś dokręcić ?
Czy ktoś z Was miał podobną przypadłość ?
Będę wdzięczny za każdą radę.

Anonymous - 20-01-2009, 10:36

obadaj połączenie kierownica-krzyżak/przegub--coś ma luz i to raczej w kabinie..
Hugo - 20-01-2009, 16:48

Sprawdź czy kierownica jest w ogóle dokręcona, poza tym zwróć uwagę na poduszki silnika (czy nie są naderwane).
Maciejos - 20-01-2009, 23:01

Hugo napisał/a:
Sprawdź czy kierownica jest w ogóle dokręcona, poza tym zwróć uwagę na poduszki silnika (czy nie są naderwane).

Cholercia, rzeczywiście coś jakby ostatnio cała maska silnika bardziej drgała i wytwarzała przez to hałas.... :?
Czy te, ewentualnie, naderwane poduszki silnika, to coś niebezpiecznego ??

Hugo - 21-01-2009, 00:31

Maciej Cieśnik napisał/a:
Czy te, ewentualnie, naderwane poduszki silnika, to coś niebezpiecznego ??
Nie, ale powodują wiele dziwnych zachowań całego auta, a nie tylko silnika. Nawet mają wpływ na prowadzenie auta.