Forum ogólne - Mandaty
Karas - 21-01-2009, 12:17 Temat postu: Mandaty http://moto.onet.pl/1528140,2217,artykul.html Co sądzicie o wysokości mandatów w polsce i ocałym tym systemie karania i fotoradarach pomaga nie pomaga męczy denerwuje?
Anonymous - 21-01-2009, 12:50
Spokojnie, są to tylko projekty, do ich wdrożenia bardzo długa droga (siedzę w tym to wiem). A co do wysykości, wydaje mi się, żę są OK. W końcu kto naraża innych niech płaci. Oczywiście fotoradary muszą być ustawione w odpowiednich miejscach. Najbardziej podoba mi się, że nie będzie Immunitetów, chciałbym zobaczyć jak P. Kurski płaci 700 zł. Jego mina ----bezcenne
jaca71 - 21-01-2009, 13:26
Generalnie jestem za, ale...
Z tego co czytam i czytałem wcześniej punkty karne zostaną zastąpione "Licencją na zabijanie". Dla wielu "byznesmenów" punkty były jedynym batem. teraz wykupi licencje i będzie jeździł dalej...
W sumie jestem przeciw...
Krzyzak - 21-01-2009, 13:36
troche malo te 2800 zl
wg mnie mandaty powinny sie sumowac bez gornej granicy a kwoty powinny byc duzo wyzsze, a jak kogos nie stac, to konfiskata mienia (auta, nieruchomosci) - jak jeszcze brakuje, to zajecie wyplaty, bezrobotni odrabiaja w pracach, gdzie jest deficyt pracownikow
cns80 - 21-01-2009, 15:22
Krzyzak napisał/a: |
wg mnie mandaty powinny sie sumowac bez gornej granicy a kwoty powinny byc duzo wyzsze, a jak kogos nie stac, to konfiskata mienia (auta, nieruchomosci) - jak jeszcze brakuje, to zajecie wyplaty, bezrobotni odrabiaja w pracach, gdzie jest deficyt pracownikow | Ciekawym Darku jak chcesz zgodnie z Konstytucją skonfiskować samochód będący współwłasnością kilku osób, albo własnością innej osoby, firmy, banku lub leasingodawcy ?
akbi - 21-01-2009, 15:27
Krzyzak napisał/a: | wg mnie mandaty powinny sie sumowac bez gornej granicy a kwoty powinny byc duzo wyzsze, a jak kogos nie stac, to konfiskata mienia (auta, nieruchomosci) - jak jeszcze brakuje, to zajecie wyplaty, bezrobotni odrabiaja w pracach, gdzie jest deficyt pracownikow |
popieram w 100% ....tylko aby te mandaty były dla tych ro robią wypadki, a nie jak leci dla ogółu
Karas - 21-01-2009, 17:06
Moim zdaniem Mandaty powinny być zdecydowanie wyższe przynajmniej 2 razy inaczej nic to nie da, równo dla wszystkich bez względu no to czy jedzie Bmw czy trapezem. Kierowca przekraczający dla mnie o 50 km/h prędkość jest dla mnie potencjalnym zabójcą. I nikt mi nie wmówi że szybko równa się bezpiecznie.
Pozdrawiam
jaca71 - 21-01-2009, 17:24
Karas napisał/a: | Kierowca przekraczający dla mnie o 50 km/h prędkość jest dla mnie potencjalnym zabójcą. I nikt mi nie wmówi że szybko równa się bezpiecznie.
Pozdrawiam |
Jednakowo na autostradzie jak i na uliczce osiedlowej? Na pewno to jest to samo? Nigdy sobie po Autostradzie 200 nie poleciałeś? Nie wierzę
Karas - 21-01-2009, 17:38
No tak zgadzam się autostradzie to raczej co innego przekroczyć o 50 czy ogólnie na dwu-pasmówce , ale na wszystkich pozostałych to już bardzo poważne przewinienie.
Morfi - 21-01-2009, 17:45
Najciekawszym pomysłem jest zwiększenie dopuszczalnej prędkości na autostradzie i na dwupasmowych drogach ekspresowych. Tutaj zmiana przewiduje zwiększenie prędkości z dozwolonych 130 km/h do 140 km/h na autostradzie i z 110 km/h do 120 km/h na drodze
I to mi sie podoba
Zły jestem, ze wycofuja pkt karne. Co to dla kogos posiadajacego autko 400KM wydać na mandaty 2 tys miesiecznie.
Czy w jakims innym państwie w Europie jest tyle fotoradarów.
Ludzie teraz hamuja przed radarami niespodziewanie a co bedzie później aż boje sie myślec.
akbi - 21-01-2009, 18:18
Karas napisał/a: | Kierowca przekraczający dla mnie o 50 km/h prędkość jest dla mnie potencjalnym zabójcą. |
noooo ... a ja słyszałem o takich co przy wyjeździe z garażu potrafią sobie zadrapać auto ... wyjeżdżając z parkingu zadrapać parę aut ... a później przy "nieprzekroczonej" prędkości rozjeżdżają ludzi albo powodują wypadki
Tacy dla mnie nie powinni w ogóle mieć prawa jazdy
Karas napisał/a: | I nikt mi nie wmówi że szybko równa się bezpiecznie. |
nie ma to bezpośredniego przełożenia ... ale co tam ...żyj dalej w nieświadomości
Krzyzak - 21-01-2009, 19:20
[quote="Morfi"Co to dla kogos posiadajacego autko 400KM wydać na mandaty 2 tys miesiecznie.[/quote]
Ale czytales, ze za recydywe traci sie prawko itd.? Takze jest bat i na bogaczy...
jaca71 - 21-01-2009, 19:31
Krzyzak napisał/a: | Morfi napisał/a: | Co to dla kogos posiadajacego autko 400KM wydać na mandaty 2 tys miesiecznie. |
Ale czytales, ze za recydywe traci sie prawko itd.? Takze jest bat i na bogaczy... |
A gdzie to wyczytałeś? Bo w newsie na onecie tego nie ma, albo ślepy jestem...
Misiek :) - 21-01-2009, 20:20
mandaty... jestem za. Ale niech dadzą drogi dobre, że można jechać bezpiecznie 90 a nie ograniczenie do 50km/h bo dziurawa czy zła droga, i niech dadzą więcej dróg ekspresowych i autostrad, aby można było nie męcząc się bardzi i w miare racjonalnym czasie nie łamiąc przepisów dojechać do celu. W polsce nie ma dróg, i pieniędzy na drogi nie będzie z fotoradarów zapewne.
Krzyzak - 21-01-2009, 20:20
cytuję:
"Każdy kierowca, który w ciągu pół roku zostanie przyłapany przez fotoradar pięciokrotnie, przez następny rok każdy następny występek będzie go kosztował podwójnie. Tak samo potraktowany będzie kierowca, który w takim samym okresie "uzbiera" mandatów na łączną kwotę ponad 2,5 tysiąca złotych."
|
|
|