To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Woda pod siedzenem kierowcy - jak zwalczyć ?

marcin4g - 21-01-2009, 23:35
Temat postu: Woda pod siedzenem kierowcy - jak zwalczyć ?
Witajcie mam jedno szybkie i konkretne pytane, bo już powoli tracie cierpliwość …

Gromadzi mi się woda pod wycieraczka – siedzeniem kierowcy … tylko i wyłączne w tym miejscu gdzie szukać nieszczelności?
Sprawdziłem podszybie uszczelniłem silikonem dla pewności, ale to wszystko na nic … woda jak się pokazywała tak się pokazuje dużo tego niema, ale po kilku dniach deszczu pod wycieraczką, że tak to nazwę mam „bagno”

Ściągnąłem tapicerkę + siedzenie kierowcy i co się okazało woda znajduje sobie korytarz tuż obok bezpieczników tych w kabinie ( co mnie bardzo zaniepokoiło ) a 2 ścieżkę obok pedału hamulca i jak na moje oko ścieka to z góry gdzieś z okolic podszybia???
jest taka możliwości że woda dostaje się do kabiny przez komorę silnika gdzieś z okolic serwa ?

Przez cały okres, kiedy mam galanta wszystko było porządku ..
( a mam go już prawie czternaście lat ) nigdy mnie nie zawiódł …z ta woda walczę już 4 tydzień i dalej przegrywam
Najgorsze jest to, że nie wiem gdzie jest nieszczelność

Dodam na koniec iż konserwacje podwozia zrobiłem przed zimą, a woda zbiera się również wtedy kiedy auto stoi, i zauważyłem że więcej jej się zbiera kiedy auto stoi niż jeździ i to jest dla mnie zadziwiające.

p.s czy jest taka możliwość aby woda dostawała się do kabiny kierowcy z lewej strony podszybia gdzieś w rejonie silniczka od wycieraczek ? ? ? bo tam zauważyłem jest kanał na odprowadzanie wody z szyby czołowej ale ni jak się tam nie mogę dostać...

szkoda im auta ... Macie może jakieś pomysły, może mieliście podobny problem ?

Krzyzak - 22-01-2009, 12:03

jak widzisz przed szyba a za maska sa plastiki - po sciagnieciu dostaniesz sie do komory, gdzie jest mechanizm wycieraczek a to jest wlasnie miejsce, ktorym woda opadowa jest odprowadzana na dol
moze tam byc nieszczelnosc
jak mialem podobny problem z bagaznikiem, to wybebeszylem calosc i kazalem dziewczynie lac z weza a sam w srodku obserwowalem ktoredy cieknie
jak rozumiem nie ma zaciekow, ktory by ulatwialy obserwacje?
ew. moze cos przy nadkolu przecieka, ale wtedy tylko podczas jazdy byloby mokro

Anonymous - 22-01-2009, 12:32

Miałem kiedyś taki problem w polonezie:) tylko ze mokro miałem od strony pasazera i okazało sie ze wina była walniętej nagrzewnicy!
marcin4g - 22-01-2009, 16:10

Krzyzak napisał/a:
jak widzisz przed szyba a za maska sa plastiki - po sciagnieciu dostaniesz sie do komory, gdzie jest mechanizm wycieraczek a to jest wlasnie miejsce, ktorym woda opadowa jest odprowadzana na dol
moze tam byc nieszczelnosc

właśnie po ściągnięciu tego plastiku doszedłem do podobnego wniosku, lałem wodę własne w ten otwór przelotowy - prawe cała woda ląduje na ziemi ale jakieś drobinki wpadają dokładne na ścianę grodzącą od strony kabiny - Do ściany grodzącej przylepiona taka duża mata wygłuszająca i zdiagnozowane z którego miejsca dokładnej to ścieka to na razie nie potrafię .... (odgiąłem tyle ile się dało) i zaobserwowałem zacieki - są dokładne tak jak napisałem wyżej jeden zaciek pojawia się tuż obok bezpieczników w kabinie a
2 na wysokości pedału hamulca

Jak uzyskać większy dostęp do tego kanału przelotowego którędy ta woda spływa ? Co muszę zdemontować ... tylko nie mówcie że cały zderzak przedni :) np. tak jak się to ma przy wymianę lampy ... ehh

Krzyzak co do nadkola taka była wstępna moja diagnoza ale kiedy wysuszyłem i wystawiłem auto pod chmurkę ( tylko wystawiłem i sobie stało nie jeździło ) pojawiła się wilgoć związku z tym myślę że samo nadkole jest szczelne ...
A tak swoją droga mały off topic gdzie ja mogę kupić nadkola nowe do mojego galanta ?
Bo kiedyś na allegro szukałem ale niczego nie znalazłem a nie ukrywam że przydały by mi się nowe te plastiki.

i na koniec dopisze że z moich obserwacji wynika że wilgoć pojawia się tylko wtedy kiedy woda dostaje się do tego kanału obok silniczka wycieraczki - a możne go po prostu zakleić - zalać ?

Anonymous - 22-01-2009, 16:59

Ja co prawda w Galancie tego problemu nie miałem (jeszcze), ale w Kadecie lało mi się do wnętrza podczas deszczu i mycia samochodu. Przyczyną był zapchany kanał odwadniający podszybie. Należy zdjąć plastiki i wyczyścić dokładnie podszybie, udrożnić odprowadzenie wody (liście, paprochy, kurz). Woda będzie sobie spływała na zewnątrz a nie szukała drobnej dziurki do wnętrza. W nowo nabytej Marei też to zrobiłem - wyjąłem ok. 1 kg przekompostowanych liści (prod. 1996 a na liczniku 109000 - jeszcze folia fabryczna na elementach tapicerki) stała gdzieś w RFN i zbierała śmieci.
Tak więc przyczyny trzeba szukać w podszybiu.