To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem z obrotami

repet - 22-01-2009, 18:16
Temat postu: [Cari 1.6] Problem z obrotami
Witam
Otóż mam takie problem z obrotami gdy kupiłem samochód były trochę niskie obroty ~600 więc podciągnełem troszke linke tak na ~900 i pracował ok
Teraz jak jest zimno i odpale auto to jest ~2 tyś obrotów i po nagrzaniu spada do ~900 (5minut)i w miarę się utrzymuje lecz każde włączenie urządzenia elektrycznego (ogrzewanie, światła itp) i obroty albo spadają albo idą trochę w górę
Proszę o poradę najlepiej żeby coś można było sprawdzić domowym sposobem zanim znów udam się do mechanika :?
Pozdr

siwek - 22-01-2009, 18:27

to że po odpaleniu ci obroty wskakują na ok 2000 i spadają to jest ok bo na początku ssanie działa, to że po włączeniu jakiegoś odbiornika ci obroty spadają lekko i sie normalizują to też jest u ciebie ok bo każde urządzenie po włączeniu obciąża silnik a pozniej wszystko wraca do normy więc się o nic nie bój bo wszystko u ciebie ok ;)
repet - 22-01-2009, 18:41

No tylko po włączeniu urządzeń obroty spadają dajmy na to jak przy ~900 jak obrotach włącze nawiew + ogrzewanie tylnej szyby to obroty schodza do 500 i tak sie utrzymuja do czasu aż ich nie wyłącze.. a przy 500 już trochę szarpie autem...
Kris1980_147 - 22-01-2009, 21:04

Na moje oko to musisz nauczyć silnika obrotów także przy max obciążeniu (załączonych odbiornikach prądu). Załącz co tam chcesz i jak obroty spadną do tych twoich 500 rpm to poczekaj chwilę, pojeździj przy włączonych odbiornikach i znowu daj trochę mu pochodzić na biegu jałowym.
Jeśli to nie przyniesie skutku, to odłącz na chwilę aku i zacznij programować obroty od początku (bez obciążenia i przy obciążeniu) po parę minut dla każdego stanu. Później tylko programowanie szyb i to by było na tyle.

repet - 22-01-2009, 23:24

A mógłbyś napisać coś więcej na temat tego programowaniu po odłączeniu aku ?
Co to znaczy programować od poczatku ?i te szyby ...? :?:
Pozdr

demeone - 23-01-2009, 01:22

Cytat:
coś więcej na temat tego programowaniu po odłączeniu aku

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379

ig_or - 23-01-2009, 09:57

A mne sie wydaje że jeżeli chodzi o regulacje wolnych obrotów, to tylko podciągnięcie linki to nie wszystko i chyba tak się tego nie robi.

Jeżeli chodzi o regulację obrotów (nie nauka) to dobry manual jest na stronie kolegi Krzyżaka:

http://mitsubishifan.webpark.pl/