To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Chrupiąca klima

Anonymous - 13-06-2006, 22:02
Temat postu: Chrupiąca klima
Ciepłe mamy dni, olaboga. Dlatego jeżdżę z klima skręcona na maksa w lewo. Wszystko fajnie, tylko że zauwazyłem niepokojący objaw: zostawiając klimatyzację włączoną, wyłączam silnik i idę do domku. Wszystko gaśnie. Nastepnego dnia odpalam silnik... 5 sekund ciszy, klima nie chodzi... po czym takie ChrupDup pod maską, silnik zmienia ton, klima się włącza.

No i fajnie, tyle że odgłos jest natury ewidentnie mechanicznej, czyli jakas część napierdziela po innej. Spotkał się ktoś z tym? Co to może być? Nie będę juz zostawiał włączonej klimy, ale tak z ciekawości?

Jackie - 13-06-2006, 22:27

Jak będzie inaczej to się zacznij martwić ;) Włącza Ci się po prostu sprężarka klimy a opóźnienie jest spowodowane najogólniej rzecz ujmując założeniem producenta, który stara się nie dopuścić, żeby silnik chodził na sucho pod obciążeniem dlatego daje kilka sekund na rozbryzganie oleju po cylindrach ;)
Pazdrawliajem

Anonymous - 14-06-2006, 14:50

i trzeba sprawdzic czy ta sprezarka nie zalicza padaczki i czy z niej dochodza te odglosy bo praca praca, a chrobotanie chrobotaniem, moze sie tez wyrobic lozysko w wentylatorze ale bardziej byloby to slyszalene jako buczenie choc w skrajnych przepadkach moze walic po chlodnicy.
Anonymous - 14-06-2006, 14:55

Gdyby to była zdychająca sprężarka lub wyrobione łożysko to niepokojące odglosy dobiegałyby spod maski cały czas przy włączonej klimie. A takie jebudup jest tylko raz, po włączeniu silnika, brzmi jak źle wrzucany bieg.
Anonymous - 14-06-2006, 14:56

ktos juz pisal o takim problemie na mkp ale nie pamietam co to bylo.
woxy - 14-06-2006, 20:59

Takie chrupnięcie także mam i z tego co mi wiadomo to poprostu sprzęgło magnetyczne sprężarki zaskakuje i jest takie dupnięcie / chrobotnięcie. Więc zakładam że te tryby, czy co tam jest co napędza przez to sprzęgło, wysiadaja albo sie starły i słabo łapią :(
luk_szc - 14-06-2006, 23:50

To raczej nie ma jebut - u mnie tylko słuchać lekkie pukniecie (załączenie sprzęgła elektromagnetycznego) i zmniejszenie na chwilę obrotów . Jak jest jakieś buma brum jebyt to coś ze sprzęgłem jest nie tak .