[97-04]Galant EAxA/W - jak rozwiazalem problem biegow/sprzegla, opony itd...
Anonymous - 23-01-2009, 23:16 Temat postu: jak rozwiazalem problem biegow/sprzegla, opony itd... Witam,
zaczne od poczatku
ostatnio stwierdzilem, ze sprzedam galanta i z tej okazji zaprowadzilem go do serwisu zeby porobic zawieszenie itp... Samochod nie byl stabilny, bujalo, hu¶tało, na zakrętach czułem jakbym miał wylecieć. Pomyslalem ze zawieszenie do roboty i oddalem do swojego mechanika. No i diagnoza... poza przegubem... OPONY Zdziwilem sie - ale co mi szkodzi - kupilem 2 nowe oponki - goodyear ultra grip 7+. I co sie okazalo? Auta jezdzi jak nowe Nie zdawalem sobie sprawy, ze opony maja wplyw na tak wiele czynnikow. Swoja droga - polecam te opony bo to najlepsze zimowki jakie kiedykolwiek mialem.... cichutkie! swietnie tlumia nierownosci - w porownaniu to michelin alpin to niebo a ziemia.
ale do rzeczy. mialem maly problem z biegami - wiadomo ciezko wchodzila 1ka i wsteczny. coraz ciezej az w koncu odpalilem rano auto tam dupa - nie moge wrzucic biegu.. zgasilem auto wrucilem bieg i smignalem do swojego mechanika (dzien po odebraniu auta)... Obejrzal i diagnoza = pompka. Zregenerowal ja (gumki - wiadomo) i biegi wchodza jak w nowej skrzyni.. jestem w szoku. nie zmienialem oleju w skrzyni ani nic a pracuje idealnie. A koszt zaden - jak macie problem ze skrzynia to polecam zaczac od pompki... mam nadzieje, ze komus pomoze!
pozdrawiam
bart
seir - 24-01-2009, 00:20
Pogratulować tylko Na czym polega regulacja pompy (rozumiem, że chodzi o sprzęgło)?
Rafal_Szczecin - 24-01-2009, 08:02
pewno na odpowietrzeniu jej, wyregulowaniu i zaozeniu repertuarki na wysprzeglik, u mnie "naprawa" polegala na dokladnie tym samym ,bo biegi w ogole nie chcialy wchodzic , po zrobieniu ww rzeczy biegi wchodza jak malina
zreszta pisalem o tym na forum, zeby to zrobic jak komus nie chca wchodzic biegi
Anonymous - 24-01-2009, 08:31
Witam.
A ile taka przyjemnosc kosztuje (czesci + robocizna)? I co dokladnie trzeba kupic?
Pzdr
Anonymous - 24-01-2009, 12:09
nie wiem co - ja zostawilem auto i odebralem gotowe placac 100 zl ))) zalezy pewnie co tam u kogo w tej pompce trzeba ale zazwyczaj pewnie wymiana gumek wiec moze i taniej wyjsc jak sie ktos zna i sam podejmie. Warto tez odpowietrzyc przy okazji sprzeglo.
lukpaw - 24-01-2009, 12:58
ja też miałem problem z pompka sprzegla ale dobranie gumek zajelo mi jakies 7 dni bo w EA sa rożne gumki i nie niektore nie wytwarzaja cisnienia w obiegu i tym sposobem sprawdzalem 4 rodzaje gumek i lipa, dopiero jedna gumka podeszła z wczesniejszego modelu gala a druga z hondy, teraz jest ok, ale dzwionilem wtedy po hurtowniach zeby kupic cala pompke koszt jakies 250 zl ale nie byla dostepna w zadnej z nich dopiero trzeba bylo spowadzic od producenta ktory tez nie wiadomo czy by mial i na kiedy (tak mi powiedziano), w serwisie w Boguchwale powiedzieli mi ze pompka jest dostepna prawie od reki ale koszt ...... 1500zl !!!!!! lub sam tloczek moze byc za okolo 1 m-ca za 120 zl, na szczescie znalazla sie ta gumka od hondy i wszytsko jest juz ok ))
tomekrvf - 24-01-2009, 20:13
lukpaw napisał/a: | ja też miałem problem z pompka sprzegla ale dobranie gumek zajelo mi jakies 7 dni bo w EA |
Mówisz o pompie sprzegła czy wysprzegliku który jest przy skrzyni?
|
|
|