To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Opłaty za auto sprowadzone ze Szwajcarii

Matejko - 24-01-2009, 09:12
Temat postu: Opłaty za auto sprowadzone ze Szwajcarii
Szukalem wszedzie, i wszedzie maslo maslane - moze ktos sprowadzil lub orientuje sie jak wygladaja oplaty od auta sprowadzonego ze Szwajcarii(nie jest w UE), samochod wyprodukowany w kraju UE ??
roch_27 - 24-01-2009, 09:49

Koszta są zależne od samochodu, np: poj. powyżej 2000 cm2 - 18,6% akcyza oraz 22% VAT.
W przypadku auta spoza UE dochodzą koszty cła w wysokości 10% ;)

ps. Jeżeli jest to możliwe to polecam dokonać opłat na granicy niemiecko-szwajcarskiej ;) Nie czepiają się tak jak w PL :arrow: coś więcej na ten temat

pozdro

mkm - 24-01-2009, 12:34

Szwajcaria jest zrzeszona z EU przy pomocy strefy wolnego handlu między państwami EFTA. Z tego co mi wiadomo clo wynosi 0%.
apikus - 24-01-2009, 12:43

mkm napisał/a:
Szwajcaria jest zrzeszona z EU przy pomocy strefy wolnego handlu między państwami EFTA. Z tego co mi wiadomo clo wynosi 0%

Na pewno tak było w zeszłym roku. To była stawka preferencyjna dla Szwajcarii. Ja sprowadzałem auto w zeszłym roku. Warto Vat zapłacić w Niemczech, niższa stawka niż u nas.

Matejko - 24-01-2009, 19:16

a vat od jakiej kwoty? od wartosci auta w polsce, czy od wartosci na fakturze?
apikus - 24-01-2009, 19:35

Vat był płacony w Niemczech od wartości na fakturze.
kartomaniak gti - 25-01-2009, 21:49

rok temu sprowadziłem bmw ze szwajcarii, tak jak koledzy mówią vat płacic na granicy tylko żeby na umowie nie była zbyt niska cena bo bedą problemy
Matejko - 27-01-2009, 13:53

auto juz jest w Polsce, wiec nie bede sie wracal na granice bo to nieoplacalne, ponawiam pytanie - Vat od jakiej kwoty? moge dac na fakturze (wartosc rynkowa auta 13tys.zl) z 1500eur i od tego zaplacic podatek?
roch_27 - 27-01-2009, 13:59

Matejko napisał/a:
oge dac na fakturze (wartosc rynkowa auta 13tys.zl) z 1500eur i od tego zaplacic podatek?
po pierwsze nie euro tylko CHF :P
Podana przez Ciebie kwota na pewno będzie budziła podejrzenia :doubt:
Chyba że dodatkowo przedstawisz dowód zapłaty na taka kwotę - np. wyciąg z rachunku bankowego lub poczty ;) oraz napiszesz oświadczenie, że poza daną kwota nie dokonywałeś żadnych innych dodatkowych opłat za wspomniane auto ;)

pozdro

apikus - 27-01-2009, 14:00

Matejko napisał/a:
ponawiam pytanie - Vat od jakiej kwoty?

Ponawiam odpowiedź:
:wink:
apikus napisał/a:
Vat był płacony w Niemczech od wartości na fakturze.

Matejko napisał/a:
z 1500eur

mogą być problemy bo w Szwajcarii obowiązują franki szwajcarskie.

Nie wiem jak w Polsce bo co urząd to inne prawo. Zadzwoń do skarbówki i zapytaj.

Matejko - 27-01-2009, 15:04

tak tak wiadomo, waluty mi sie pomylily heheh :)
kartomaniak gti - 27-01-2009, 17:45

generalnie bez różnicy czy kwota jest w EU czy CH, nie możesz na umowie miec zbyt niskiej kwoty bo wtedy obliczą cło od wartości w eurotaxie:) troszke wiem na ten temat bo rejestrowałem auto ze szwajcarii więc jak chcesz to pisz na PW pozdro
Wiktor - 10-02-2009, 21:56

Matejko napisał/a:
a vat od jakiej kwoty? od wartosci auta w polsce, czy od wartosci na fakturze?

jeśli samochód jest już w Polsce a na granicy nie przechodził odprawy celnej musisz w urzędzie poprosić o wykonanie takiej odprawy. Podatek i akcyzę jaki i cło płacisz od wartości rynkowej, na rynku szwajcarskim. Jeśli samochód ma jakieś uszkodzenia lub inne czynniki wpływające na obniżenie jego wartości powinno to być opisane w umowie, jeśli nie i celnik nie chce uwzględnić jego wartości proponuje powołać rzeczoznawcę. Lipa ze wcześniej nie zapytałeś, bo mógłbyś uniknąć płacenia cła 10% jeśli auto było wyprodukowane w UE. Jeśli wartość samochodu nie przekracza 5 tys. euro to wystarczy dopisek na umowie o preferencyjnym pochodzeniu samochodu i wtedy cła nie płacisz.

To tak w skrócie, jeśli masz jakieś dodatkowe pytanie to daj znać, temat kilkukrotnie przeze mnie przerabiany.

karol - 12-02-2009, 23:45

Gosc od tego ogloszenia
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C7130173

odpisal mi ,ze calkowity koszt rejestracji wynosi 745 PLN,a ja niebardzo wiem jak on to policzyl.

Matejko - 12-02-2009, 23:50

1. chyba nie jest ze szwajcarii
2. komis jesli sprowadza auto musi dokonac oplat (akcyza itp.) tobie jako kupujacemu pozostaje rejestracja czyli ok 745zl