To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E52A 1.8] Wentylator

Filemon - 25-01-2009, 13:56
Temat postu: [E52A 1.8] Wentylator
Mam problem poniewaz nie załącza mi sie wentylator i co chwile fura sie zagotowuje...
wydaje mi sie ze poprzedni wlasciciel wyciągnął zły wiatrak, i zostal mi ten od klimy(?) czy tam pomocniczy... w każdym razie jest on po lewej stronie, a po prawej jest tylko miejsca na drugi.
moze po prostu go przełożyć?
moze ktos zrobic zdjęcie jak to u was wygląda pod maską?

pipi_ja - 25-01-2009, 23:03

Może moje pytanie będzie banalne,ale termostat działa?
Mój wentylator załącza się dopiero jak jest naprawde gorąco na dworze, przy tej temperaturze jeszcze mi sie to nie zdażyło.

Może to gotowanie nie jest winą wentylatora?

Filemon - 25-01-2009, 23:23

ostatnio zimą wskaznik temp doszedl mi do czerwonego pola wiec cos jest nie tak.
w ogole jutro fura idzie do mechanika bo uszczelka pod glowica dostala od tego zagotowania i cieknie z niego ze hoho :/ ale to juz od lata z tym ze ostatnio sika olejem 2x mocniej wiec nie mam wyjscia.
a termostat dziala... musze ten wentylator pewnie przelozyc na te prawą strone i podlaczyc do tej drugiej kostki, bo moze on teraz pelni role dodatkowego chlodzenia gdy 1 wiatrak (ktorego nie mam) nie daje rady to tamten sie załącza przy wyzeszj temp...
ciezka sprawa

[ Dodano: 04-02-2009, 18:01 ]
jak kupie wentylatory od nowszego modelu galanta to beda w ogole pasowac?

Bartullo - 05-05-2009, 02:11

dzisiaj mialem podobnie, w pewnym momecie zagotowal mi sie plyn i zaczal wyciekac przez wezyk od zbiorniczka wyrownawczego, zastanawiam sie czemu ? zauwazylem ze wiatrak pomocniczy w ogole nie dziala a glowny zalacza sie na pare sek i sie wylacza ? jaka moze byc tego przyczyna ? ktos mi mowil ze moze to przez termostat ?
jac33k - 05-05-2009, 07:43

Najczęstsza przyczyna to termostat.
Sprawdź wiatrak "na krótko" podłączając go do akumulatora.

Może też być zapchana chłodnica.

Stawiam na termostat ( koszt ~30 pln )

Owczar - 05-05-2009, 09:50

No dobrze Panowie, może teromostat powoduje, że temperatura skacze, ale wentylator by się ząłączał bo czujnik od temperatury jest w głowicy. Więc co ma piernik do wiatraka? A nawet zimą stojąc w korku jak wyłączysz ogrzewanie w kabinie to wystarczy kwadrans żeby temperatura skoczyła. A teraz to jest chwila aby silnik się "zagotował".

Sprawdź wiatrak na krótko. Jeśli nie działa to musisz kombinować dalej, ale z tego co piszesz, to został Ci rzeczywiście pomocniczy, ten od klimy (lewy patrząc od tyłu auta).
Przełożenie może się nie udać bo są inne zaczepy. Poza tym kostka też może być inna. Od nowszego wentylatory mogą nie podejść. Chłodnica się w ogóle nagrzewała czy była raczej letnia? Czy podczas normalnej jazdy na trasie też Ci się gotuje?

Bartullo - 05-05-2009, 12:33

w zasadzie to byla goraca tak jak i korek, a pod czas normalnej jazdy rowniez temperatura leci w gore. ide zaraz pogrzebac w nim troche
Owczar - 05-05-2009, 12:36

No to skoro chłodnica była gorąca to termostat raczej odpada...
Bartullo - 05-05-2009, 16:13

teraz zauwazylem ze jak wlaczam klime to od razu wiatraki sie zalaczaja i staraja sie utrzymac temp na odp poziomie tylko jak jezdze bez klimy to nie dzialaja. w takim razie czego to moze byc wina ?
Owczar - 05-05-2009, 16:29

Czujnika temperatury, przekaźnika albo przerwy w obwodzie. Wiesz już, że wentylatory są ok, to sprawdź teraz czujnik temepratury, który masz gdzieś w głowicy. Są dwa, jeden z pojdeynczym kabelkiem i drugi z dwoma. Ten drugi Cię interesuje.
Zdejmij kotkę z tego czujnika i zewrzyj piny. Zobacz czy wtedy załączy się wentylator.