To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C68A 1.8] Jak długo podgrzewac swiece?

ufo - 27-01-2009, 16:57
Temat postu: [C68A 1.8] Jak długo podgrzewac swiece?
Po wszystkich przejciach ze świecami i remontem silnika został jeden problem z którym mechanik nie mogl sobie poradzic, chodziło o to ze świece podgrzewały się tylko 2 sekundy i nie mogli dojsc do tego, wiec zrobili mi guzik do recznego podgrzewania i mam pytanie jak długo powieniem podgrzewac gdy jest np 0 stopni na dworze i by nie przepalić tych świec?
Anonymous - 28-01-2009, 10:35

ufo, wystarczyło wymienić sterownik podgrzewania świec i by było ok.
świece się grzeje w zależności od temperatury, świecy i wielu innych czynników i jak długo to powinno się robić to ten sterownik decyduje. A jeśli za krótko Ci grzały wystarczyło 3 krotnie je grzać włączając zapłon.

ufo - 28-01-2009, 11:02

mogłem 10 razy grzać i nic to nie dawało , skoro tak mechanik to zrobil to chyba bedzie dobrze tylko nie wiem jak długo zagrzewać mam ...
Anonymous - 28-01-2009, 11:03

po ok 5 sekund napewno będzie bezpiecznie jeśli będzie za krótko to zagrzej znów 5 sekund
HouseM - 13-11-2009, 19:13

Wprowadzacie tutaj dezinformację. W 1.8d (mam takie auto 92r) jest system inteligętnego podgrzewania świec. Czas grzania od 3s - 6s Na czas kręcenia rozrusznikiem odłączane jest napięcie z listwy zasilającej. Dodatkowo świece są podgrzewane po odpaleniu silnika od 24-84s w zależności od temperatury otoczenia. Czujnik temp otoczenia zintegrowany jest w przekaźnikach świec ( dwie kwadratowe puszki w okolicach akumulatora )

Czasem warto zajrzeć do manuala niż pisać bzdury. Szczególnie ,że nie potrzeba szukać szczególnie takich dokumentacji bo znajdują się na naszym forum w dziale download.

PS. dodatkowa informacja : świece 6volt