To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.4 MIVEC] Schemat instalacji czujnika temp zewn.

Anonymous - 27-01-2009, 21:14
Temat postu: [I 2.4 MIVEC] Schemat instalacji czujnika temp zewn.
Witam,
wstęp będzie długi ale niezbędny.
Miałem pięknego Outlandera I 2,4 w wersji Limited z USA. Było tam parę fajnych dodatków a m.in. wyświetlacz temp zewnętrznej. W USA normalnie nie występuje, ponieważ nie ma takiego wyświetlacza pod prędkościomierzem jak w europejskich; jest mniejszy i wyświetla tylko przebieg i trip - nic więcej. I tak jest we wszystkich Outlanderach I w USA - sprawdziłem to. W wersji Limited wyświetlacz temperatury razem z kompasem jest w fotochromatycznym lusterku wstecznym. Niestety nie mam już tego samochodu (zostało mi rzeczone lusterko i kilka innych drobiazgów). Kupiłem drugiego Outlandera - niestety już znacznie skromniej wyposażonego. Przełożyłem lusterko i przewody zasilające, znalazłem odpowiednie wiązki itp. Kłopot mój polega na tym, że ten termometr w lusterku (zresztą identyczny jak w Chryslerach) dziwnie wskazuje. Kompas jest OK ale termometr raz wskazuje -20 stC, raz +42stC itp. I teraz zasadnicze pytanie:
czy pomiędzy czujnikiem temp zewnętrznej a wyświetlaczem jest jakiś przetwornik, przekaźnik, stabilizator etc. Instalacje elektryczne są identyczne w wersji USA czy EU więc pytanie do kogoś, kto ma dostęp do takiego info.
Uprzedzając komentarze kolegów dot. skierowania pytania do ASO od razu odpowiadam: po 3-4 miesiącach od prośby złożonej w jednym z warszawskich ASO dostałem mniej więcej taką odpowiedź "nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. To jest ameryk i ja nie chcę się do tego dotykać". Informowałem tych Panów, że to fajny gadżet i zapłacę jak należy. Cóż... Pomoże ktoś?

pozdrawiam
Abacuss

magand - 29-01-2009, 19:57

a czy przypadkiem Twój termometr nie pokazuje temperatury w stopniach Fahrenheita z tego co wiem to w stanach właśnie taką jednostkę miary używają a
20 stopni Fahrenheita to -6,7Celsjusza
40 stopni Fahrenheita to +4,4stopnia Celsjusza

może się mylę jeżeli tak to nie krzyczcie :)

Anonymous - 11-02-2009, 18:57

magand napisał/a:
a czy przypadkiem Twój termometr nie pokazuje temperatury w stopniach Fahrenheita

W pewnym sensie masz rację, bo pokazuje. Ale w stC także :D I dlatego w opisie pisałem o stC.

pozdrawiam
Abacuss

P.S. Widzę, że będzie problem z tym schematem :?

Anonymous - 26-03-2009, 17:37

Problem może być z czujnikiem temperatury na zderzaku!