Carisma - Ogólne - Opony Barum Bravuris a Sava Intensa
herflik95 - 29-01-2009, 10:42 Temat postu: Opony Barum Bravuris a Sava Intensa Witam!
Noszę się z zamiarem kupna 4 szt. opon Barum Braivuris lub Sava Intensa 195/60/15
czy ktoś z was uzytkuje te opony??? Jak się wam sprawują???
chrobostowski_m - 29-01-2009, 11:05
Siemka!
Od roku mam zalozone Barum Braivuris i gdyby nie to, ze kupilem je w promocji zalowalbym wyboru. Sa niesamowicie glosne. Wrazenie jakby Cie gonilo stado os. Myslalem, ze moze byc to lozysko ale wykluczylo to sprawdzenie. Moze ja trafilem na takie, ale drugi raz ich nie wezme.
Pozdrawiam.
turek61 - 30-01-2009, 08:40
Ja już drugi sezon użytkuje Savę ale Eskimo czyli zimowe.O tych zimówkach złego słowa nie powiem.Nie żałuje zakupu.Baruma ogólnie bym nie polecał.Czytałem mnóstwo opinii w necie.Ludzie są zawiedzeni.
saphire - 30-01-2009, 08:55
Te zimowe Savy Eskimo S3 to całkiem przyzwoite są ale słabiej ciągną na śniegu niż Frigo2 za to lepiej się zachowują na mokrym i suchym asfalcie i dlatego w tym roku poszły na tył. Przód otrzymał nowe UltraGripy 7+ i te z kolei słabiej ciągną od Sav ale lepiej z kierowalnością, hamowaniem tak na suchym i mokrym asfalcie jak i na śniegu. Uciąg tylko mniejszy ale generalnie z takiego układu jestem zadowolony. Co do letnich to ja na wiosnę chyba kupię Nokiany
herflik95 - 30-01-2009, 09:10
poszperałem troche na necie i Barumy maja słabszą ocenę niż Savy. Także chyba letnie Savy zakupie. Ale poczekam z decyzja może się ktoś jeszcze wypowie. Co do zimowych Savy Eskimos to miałem je w VW i byłem bardzo zadowolony z tych opon - uzytkowłame je 4 sezony i naprawde nie bylo dla nich przeszkodą zadne warunki atmosferyczne. Trzymały się z zarówno na lodzie jak i śniegu
turek61 - 30-01-2009, 15:56
herflik95 napisał/a: | Trzymały się z zarówno na lodzie | no tu to przeginasz... Żadne nie trzymają się na lodzie chyba że samochód się toczy
herflik95 - 30-01-2009, 16:59
turek61 napisał/a: | herflik95 napisał/a: | Trzymały się z zarówno na lodzie | no tu to przeginasz... Żadne nie trzymają się na lodzie chyba że samochód się toczy |
no toczył sie a jak inaczej
Marcino - 30-01-2009, 18:58
Ja miałem w Carismie Sava intensa ale 14" i byłem zadowolony. Nie mam porównania do innych, po wypadku dałem 3szt koledze który dokupił 4tta szt i jest zadowolony. Jezdza teraz na Astrze Kombi, mowił mi ze sa okej.
Anonymous - 31-01-2009, 12:34
Mam komplet Barumów Bravuris 185/65/14, kupiłem zupelnie nowe opony zaraz po zakupie Cari (rok temu). Jeździłem cały sezon i cały czas szukałem problemów, tzn. są glośne a do tego jazda jest mało komfortowa (takie miałem odczucia).
Brak komfortu to jednak cecha Cari
Mimo, że nie mam zastrzeżeń do tego jak opony zachowują się na drodze to nie kupię ich więcej z powodu hałasu jaki generują.
kris80 - 18-02-2009, 18:37
A co myslicie o oponkach Fulda ecocontrol. Cena jest konkurencyjna.
mlun - 18-02-2009, 19:16
Dziewczyna ma w fokusie, ubiegłego lata kupione. Przyznam że są cichsze niż moje Klebery Dynaxer HP2. Na wodzie też całkiem nieźle się zachowują(ciężko tu coś powiedzieć bo jechaliśmy w niezłą ulewę i prędkość oscylowała miedzy 60-70km/h) uślizgu nie uświadczyłem:P Może gdybyśmy szybciej jechali. Za tą cene to Ci powiem że ciekawe te oponki.
wichura1 - 18-02-2009, 22:55
Ja jeżdżę latem na oponach Yokohama ADVAN (rewelacja jak przyklejony, chyba że są koleiny). Zimą jeżdżę na Goodyear Eagle Ultra Grip "3" cieniutko trzymają, 100KM zrywa im bez trudu przyczepność mimo, że nie są zużyte. Następne będą TOYO lub Yokohama.
kubas - 22-02-2009, 11:33
Z podobnego przedziału co Barum polecam letnią Fulde Progresso. Używałem w poprzednim autku i teraz w Cari. Moim zdaniem jedne z lepszych opon z przedziału cenowego 190-240zł. Kupiłem zwracając szczególną uwagę na to jak trzymają sie na mokrej nawierzchni
Anonymous - 24-02-2009, 08:23
Ja w colcie kupowałem zimówki. Ostatecznie zdecydowałem się na Kleber Krisalp (miały niezłą opinię na necie).
Po 2 sezonach powiem że są naprawdę świetne! Nie raz jechałem w taki śnieg, że podłogą po nim szurałem i ciągnęły rewelacyjnie. Na wąskiej polnej drodze musiałem zjechać na pola by wyminąć autko z naprzeciwka, koleś przede mną jakimś jeepkiem 4x4 się zakopał (nie wiem jak mu się to udało) - a ja przejechałem z palcem w d... Szczerze polecam te opony.
emfranc - 24-02-2009, 09:23
swistak81 napisał/a: | Ostatecznie zdecydowałem się na Kleber Krisalp (miały niezłą opinię na necie). |
Też mam te Kleberki, ale tylko na tylnej osi i powiem szczerze na śniegu tył idzie jak po szynach i to przy sporych prędkościach, w sumie od kiedy je założyłem poślizgi zdarzają się tylko na ręcznym:) No może jak już trochę przyświruję i lekko przesadzę to zdarzy się delikatny uślizg, ale momentalnie autko wraca do jazdy na wprost. Co prawda z przodu mam zjechane kormorany ale dziś zakładam nóweczki UG7+ i zobaczymy jaka będzie różnica przy lepszych oponkach z przodu. Na szczęście w nocy obficie popadało i drogi białe
|
|
|