To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Lampka eco GDI zgasła

Anonymous - 02-02-2009, 18:15
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Lampka eco GDI zgasła
Posiadam Carisme z 99 roku GDI jest ona już po face liftingu sedan i od pewnego czasu przestała mi świecić lampka eco GDI po prostu zdechła na dobre ,
ale od razu już mówię to nie jest spalona żaróweczka , bo w ostatnim czasie dziwnie mi sie już zachowywala ta lampka . Auto ma przejechane 130 tys. km.
Co może być przyczyną tego ?

Piwor - 02-02-2009, 18:25

Patrzyłeś, czy jest przepalona? Sprawdź. :)
londolut - 02-02-2009, 18:29

Cytat:
Co może być przyczyną tego ?
Nieekonomiczna jazda?
Anonymous - 02-02-2009, 18:45

Nie to nie jest ani przepalona lampka ani jazda nie ekonomiczna , to coś innego. Muwie wam ze w ostatnim czasie coraz zadziej mi się zapalała ,wiem ze najłatwiej stwierdzić ze jeżdżę nie ekonomicznie ale tak nie jest.
Spalanie mam 7.7 miasto-trasa według tego co pokazuje komputer i nie gazuje mu zbytnio .Lampka eco GDI nie świeci mi już od miesiąca.

Moomin - 02-02-2009, 19:00

Może sonda lambda się skończyła? Dawkuje Ci bogatszą mieszankę to i lampka nie świeci. A Check Engine się nie zapala?
Anonymous - 02-02-2009, 19:07

Nie . Check Engine nie świeci , po za tym wszystko jest dobrze chodzi mi o obroty i moc.
Pamiętam że na początku jak rano zapalałem auto to po jakimś czasie dopiero zaświeciła się czas ten się ciągle wydłużał ,aż w końcu przestała świecić.

Moomin - 02-02-2009, 19:16

A jak przekręcisz zapłon przed uruchomieniem silnika to się zapala? Powinna się na kilka sekund zapalić razem z lampką silnika i potem zgasnąć. Jeśli w ogóle nie świeci to albo żarówka, choć twierdzisz, że nie, albo system GDI coś szwankuje. Nie wiem, tak tylko gdybam. Najlepiej podjechać do ASO i niech podłączą komputer i zobaczą co jest.
Anonymous - 02-02-2009, 19:30

Po przekręceniu kluczyka żarówka też się nie zaświeca .
Będę musiał ją faktycznie chyba sprawdzić ,ale wciąż myślę że to coś innego oby tylko żarówka.

Moomin - 02-02-2009, 19:41

andofx1 napisał/a:
Po przekręceniu kluczyka żarówka też się nie zaświeca .
Będę musiał ją faktycznie chyba sprawdzić ,ale wciąż myślę że to coś innego oby tylko żarówka.

Jeśli nie sprawdzałeś, to na 90% żarówka. :) Ja jak swoją kupiłem w ogóle nie wiedziałem o takiej lampce, która oczywiście też nie świeciła. Dopiero jak poczytałem na forum postanowiłem sprawdzić i oczywiście żarówka była przepalona. :) Ta żarówka coś szybko siada, niejeden tu już o tym pisał.

Anonymous - 04-02-2009, 07:15

To była jednak żarówka. :mrgreen:
Mieliście racje wczoraj rozbierałem cały ten panel, dosyć mocno siedziała ta osłona wskaźników ale puściła w końcu . :wink:

Piwor - 04-02-2009, 16:26

Eh... Ale uparty to byłeś. :P
pawlo - 05-10-2009, 17:01

Witam -Posiadam cari GDI 2002r. Mam pytanie czy to możliwe by po 2002r zrezygnowali z tej kontrolki udało mi się dostać do kontrolki eco -nie było żarówki no to dałem i dalej nic nie świeci podświetlając inne okna latarką świecą ikony a pod prostokątem eco nic.Zaglądając do środka stwierdziłem ze niema wyciętego plastiku do luminoforu jest brązowy bakielit.
mareqm - 06-10-2009, 06:57

Niektóre Carismy, w tym również moja z 2003,nie mają kontrolki Eco.Potwierdziła to ASO po sprawdzeniu nr VIN.
MichuGdy - 31-12-2009, 06:47

Witajcie,

Moja Carisma z 2002 ma zieloną kontrolke GDI ECO. Funkcjonuje ona prawidłowo.

Pozdrawiam,
Michał