Pajero II - [2.8 TD] Elementy pompy
Faraonix - 04-02-2009, 17:36 Temat postu: [2.8 TD] Elementy pompy Witam czy moze mi ktos powiedziec co to za czujnik oznaczony nr 1
Czy 2 to czujnik czy elektrozawor ewentualnie kiedy sie otwiera?
Gdzie jest podlaczony waz nr 3 - w opisie mam ze do turbo ewentualnie jakby ktos mogl zrobic fotke lub napisac w ktore miejsce jest podlaczony drugi koniec
Fotka 1-3
oraz co to jest 4 i gdzie jest podlaczony wezyk, w instrukcji do silnika nie widze czegos takiego ...
Fotka 4
Pozdrawiam
zbyszekm2 - 04-02-2009, 18:28
1. to czujnik obrotomierza
2. zawór odcinający
3. aparat podciśnieniowy kąta wyprzedzenia zapłony
4. urządzenie podciśnieniowe, sterowane klimą, jak się kilma załącza to podciąga obroty silnika.
Faraonix - 04-02-2009, 19:43
Czy w pompie elektronicznej 6 to wlasnie bedzie czujnik dla obrotomierza ?
Wg. pdf'a 3 z pierwszego rysunku to 9 "Boost hose <turbo>" czy w tym wypadku pompa nie dodaje dodatkowej dawki paliwa w momencie zalaczania turbo ? Jest to sterowane podsisnieniem z turbo czy ciscieniem z intercoolera ? Na pdf'ie nie mam zaznaczone gdzie jest podlaczony ten wezyk jednak wezyk byl dosc krotki.
Wydawalo mi sie ze katem wyprzedzenia steruje zawor woskowy 8 do momentu rozgrzania silnika - foto
Czy zawory 2 i 5 w takim razie nalezy zalaczyc razem ? (przez podanie +12V)
Czy klima steruje tym wezykiem przez jakis elektrozawor - do pompy klimy zdajsie jest podawane +12V do wzbudzenia
Wyglada na to ze trojkatna wtyczka jest taka sama w mechanicznej jak i elektronicznej pompie.
W elektronicznej o ile to o czym mysle to czujnik obrotow to jest oddzielna do tego mala wtyczka, natomiast sterowanie elektrozaworem jest przez 1 pin duzej wtyczki.
W mechanicznej jest jedna wtyczka na ktorej sa wspolnie:
*--------------------------------------*
*------------------2--------3---------*
*-----*****************------*
*--------4--------5--------6----------*
--------------*----------*-------------
--------------*********-------------
1 - nie podlaczony
2 - czarny gruby - masa
3 - biały - czujnik obrotomierza
4 - czarno-biały - elektrozawor przy wtryskach
5 - niebieski - elektrozawor przy przelewie
6 - masa
czy w tym wypadku mam podac +12V na pin 4 i 5 jednoczesnie do poprawnej pracy pompy ?
|
|
|