Problemy techniczne - Nie kupujcie klocków hamulcowych firmy LPR bo piszczą! :)
altmarcin - 07-02-2009, 17:08 Temat postu: Nie kupujcie klocków hamulcowych firmy LPR bo piszczą! :) Nie kupujcie klocków hamulcowych firmy LPR bo piszczą!
To taka ich mała ale duża wada.
A kupiłem do Pajero bo czytałem opinie, że są OK a tu gó.no - nienawidzę piszczących klocków, w poprzednim aucie wymieniałem dwa razy do skutku - a zawsze dobre były takie które mają wtopione w masę wiórki koloru miedzianego-mosięznego.
Te maja wiórki koloru nibymiedzianego ale NIE KUPUJCIE!
Piwor - 07-02-2009, 22:39
Sama nazwa mi się źle kojarzy.
Anonymous - 07-02-2009, 23:18
Po pierwsze czasami najlepsze klocki na rynku moga piszczec gdy sie je zestawi ze zla tarcza. Po drugie czasami klocka potrzebny jest pewien okres czasu na ulozenie sie. Tak samo zly bylem jak moje nowe klocki ferodo piszczaly w carismie. Okazalo sie ze po ok 2tys km ucichly. Podobnie mialem w maximie. Po zmianie piszczaly w pierwszej fazie hamowanie a jak sie troche nagrzaly przestawaly. 2-3 tys km i cisza.
jacek11 - 08-02-2009, 13:28
Ja zawsze kupuje klocki Lucasa.Ostatnio miałem przypadek,że tarcza była krzywo
starta,przez co klocek źle przylegał do zacisku.
Spowodowało to przecięcie przez tłoczek izolatora na klocku.
Zaczęło piszczeć.Znajomy mechanik powiedział mi,że ów izolator ma za
zadanie przeciwdziałać piszczeniu.
kupiłem specjalny silikon do naprawy klocków.Stoczyłem tarcze,wyrównałem klocki,
posmarowałem ich zewnętrzną część preparatem.
Piszczenie ustało,i z tego co wiem,nie piszczy do tej pory
preparat jest dość drogi,ale warto go kupić.
Polecam
Uwex - 08-02-2009, 17:23
Piszczenie nie zawsze powstaje na styku tarcza - klocki . Powodem piszczenia mogą być drgania powstałe przez złe ułożenie klocków w jarzmach - niektóre klocki jakoś nie za bardzo pasują do zacisków hamulcowych - niby są do danego modelu , ale piszczą .
jaca71 - 08-02-2009, 17:27
A często też wymieniacz klocków nie czyści zacisków i nie smaruje klocków smarem miedzianym to i dlatego piszczą.
Oczywiście klocki smarujemy na styku klocki-zaciski nie klocki-tarcze. Słyszałem o jednym, który na rade o posmarowanie klocków to drugie miejsce wysmarował
|
|
|