[97-04]Galant EAxA/W - Kostka świateł przednich
wilk88 - 09-02-2009, 14:10 Temat postu: Kostka świateł przednich Witam!
Dzisiaj odkryłem ,że kostka (ta do której podłącza się żarówkę H7) się spaliła... Ma ktoś pomysł gdzie taką dostać, bądź czy ktoś z was ma na sprzedaż? I jeszcze jakieś wskazówki jak to się wymienia
Dzięki!
pepi - 09-02-2009, 15:31
mam taka kostkę
ale dobrze by bylo jak bys cyknął jakaś fote na wzorek
jak cos pisz
wilk88 - 09-02-2009, 15:46
Ok, jutro zrobię fotkę tej spalonej i tej działającej Dzięki !
Owczar - 09-02-2009, 16:07
Jeśli chodzi o wymianę, to są dwie możliwości. W zależności od tego w jakim stanie są te metalowe styki w starej, możesz je wyciągnąć, oczyścić i włożyć do nowej kostki.
Ale przeważniem kostki się palą jak jest słaby styk, tzn jakiś nalot powoduje opór, na którym wydziela się moc, więc pewnie te wtyki do wymiany.
Jeśli uda Ci się dostać takie wtyki, które wpasujesz do kostki (myślę że w sklepie dostaniesz uniwersalną kostkę do H7 z nowymi wtykami) to ucinasz kabelki, zakładasz nowe wtyczki (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) i wpinasz w kostkę. Jeśli dostaniesz np. oryginalną kostkę z z kabelkami uciętymi to lutownica do ręki i lutujesz kable ze sobą i dobrze izolujesz, np kołnierzykiem termicznym.
Proponuję sprawdzić stan pozostałych styków w innych żarówkach
wilk88 - 09-02-2009, 18:23
Znalazłem na allegro takie coś
http://allegro.pl/item552...zarowka_h7.html
Rozumiem,że do takiej kostki nie będzie potrzebna lutownica, zapewne łącze kabelki (nie wiem jeszcze jak) z tym metalowym i działa P&P?
tomekrvf - 09-02-2009, 18:30
Zawsze możesz kupić w ASO nową kostkę MU800585. Kostka występuje razem z przewodami. Duży minus to cena 88PLN......
Owczar - 09-02-2009, 19:10
Tak, to podłączysz bez lutownicy. Obetniesz starą kostkę, zdejmiesz trochę izolacji na końcu i zaciśniesz nowe wtyki na kabelkach, po czym wciśniesz do kostki :]
|
|
|