[XX-92]Galant E3xA i starsze - Niebezpiecznie wysoka temperatura wody
Anonymous - 21-06-2006, 22:11 Temat postu: Niebezpiecznie wysoka temperatura wody Witam, mam problem a galancie E33A niebezpiecznie skacze mi temperatura wody co budzi mój niepokój w ten sposób rozwaliłem poprzednią głowicę. Przyczyn szukałem w termostacie wymontowałem go zupełnie po to by sprawdzić czy to jest powód. Niestety okazało się że temperatura w dalszym ciągu się podnosi do niebezpiecznej wartości. Zastanawiam się czy powodem w tym wypadku nie jest chłodnica która nie ukrywam jest już leciwa, sam nie wiem co o tym myślć. Podczas jazdy mam duszę na ramieniu, prosze o jakieś sugestie i pomoc.
josie - 21-06-2006, 22:55
A wentylator się włącza? Jak nie to czujnik temp w chłodnicy najprawdopodobniej.
No i może zakamieniona chłodnica...
Żeby nie przegrzać silnika można ratować się włączając grzanie kabiny na max. Nie jest to co prawda komfortowe w tej porze roku ale chłodzi silnik
Anonymous - 21-06-2006, 23:05
proponuję wymienić rdzeń w chłodnicy (na giełdzie powinni nie wziąć za to więcej niż 100-120 zł, minus taki że się parę dni czeka), no i sprawdzić czy wentylator się załącza.
w starej chłodnicy w GTi miałem chyba z kilo kamienia, i miałem efekt "grzania się" samochodu przy dużych prędkościach (powyżej 170-180 km/h)
edit;
możesz jeszcze założyć termostat puszczający otwierający się możliwie nisko... 82 stopnie, mniej jeśli uda Ci się dorwać.
Anonymous - 22-06-2006, 00:07
Wiatrak się załącza z tym nie ma problemu więc czujnik temperatury jest ok. z tego wniosek chłodnica jest zawalona więc jutro spróbuję z tym zawalczyć ponoć są jakieś preparaty które powodują że kamień i syf można usunąć z chłodnicy, oczywiście po wyjęciu jej z samochodu. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, wniosek z tego że termostat jest w porządku teraz muszę założyć go z powrotem. Natomist myślę o wymianie chłodnicy niestety nie stać mnie na to w tej chwili a szkoda, pora roku taka że chłodzenie powinno być w porządku. Termostat miałem założony na 82 stopnie
Hubeeert - 22-06-2006, 00:15
Chłodnica nowa do twojego samochodu to w zależności od miejsca gdzie kupisz 350-480zł. Odkamieniacze są fajne tyle że taka mysl mnie nachodzi natrętna...
Jeżeli Twoja chłodnica była kiedyś dziurawa i jakiś "ktoś" nalał do niej tzw uszczelniacza....
Brrrr.....
Krzyzak - 22-06-2006, 08:09
kapsel napisał/a: | ponoć są jakieś preparaty które powodują że kamień i syf można usunąć z chłodnicy |
nawet o tym nie mysl, po:
1. mi sie nie udalo syfu wyplukac
2. znane sa przypadki, ze jednak cos odpadlo (kamien) i zatkalo kanal wodny - skutek: glowica znow sciagana
jak masz wykruszony radiator pomiedzy kanalikami wodnymi chłodnicy, to nie ma bata - trzeba ja zmienic
jak przy goracym silniku chlodnica jest zimna, albo goraca tylko miejscami, to jest zakamieniona - trzeba ja zmienic
przerabialem to i zaluje, ze probowalem cudow zamiast wymienic chlodnice - przegrzalem 2x silnik i potem pozostalo go juz tylko wymienic, bo zarl litr oleju na 3000 km
Anonymous - 12-04-2009, 01:04
a w jakiej temp. silnik sie przegzeje??? i jesli czujniki wszystkie sa ok wentylator działa i wskaznik nie wejdzie w czerwone pole to silnik nie przegrzeje sie?
waldi-1 - 12-04-2009, 14:26
jest jeszcze cos takiego jak magnetyzer, zakłada sie go na układ chłodzenia, jego funkcją jest rozpuszczanie kamienia, niedziała to natychmiastowo ale powoli i systematycznie, niewiem czy to działa w samochodach ale np w domu w układzie wodnym jest sprawdzone i działa w 100%
Anonymous - 12-04-2009, 17:47
...mi chodzi bardziej o samo przegrzanie kiedy i w jakich warunkach dojdzie do przegrzania silnika?? w jakiej temp. jak dlogo musial by pracowac w zawysokiej temperaturze zeby sie przegrzac interesuje mnie zagadnienie przegrzania silnika jak silnik zachowuje sie po przegrzaniu?? kiedy zostana naprawione usterki ??
waldi-1 - 12-04-2009, 18:35
to cięzko powiedzieć w jakiej temp, to zalezy tyż od wieku samochodu , jak wytrzymała jest głowica itd, od termostatu, samochód mozesz przegrzac np gdy masz zbyt mało płynu chłodzącego, mozesz przegrzać gdy chłodnica jest niedrożna, gdy termostat niewydajnya , pompa wody niewydajna, efektem tego jest wyparowanie płynu chłodzącego , uszkodzenie uszczelki pod głowicą i samej głowicy, gdy samochód sie przegrzewa najczęsciej traci moc, uszkadza sie uszczelka pod głowicą i płyn ucieka do oleju, po naprawie tego najczęsciej silnik bierze juz olej, porą najbardziej podatna na przegrzanie silnika jest lato i najczęsciej w ruchu miejskim
koszmarek - 12-04-2009, 18:49
a może najpierw korek? Wydaję mi się, że u Marezkyego było podobnie z grzaniem.. ? Jeśli nie mam racji, proszę poprawcie mnie
waldi-1 - 12-04-2009, 19:53
oczywiscie ze korek wlewu płynu terz moze byc tego przyczyną
Maretzky85 - 12-04-2009, 20:04
A węży od chłodnicy czasem nie masz mocno napuchniętych ?? Nie znika Ci płyn chłodzący i nie kopci na biało z wydechu ?
koszmarek - 12-04-2009, 22:52
Korek to chyba najtańsza z rzeczy, które warto sprawdzić przed kupnem np chłodnicy za grube pieniądze.. 15 czy 20 zł nie majątek, a może rozwiązać sprawę
Anonymous - 12-04-2009, 23:45
a zadaniem tego korka jest wypuszczenie płynu do zbiornika wyrownawczego pod wpływem cisnienia czy termicznie? tylko zastanawialo mnie jak ten płyn napelnia chlodnice zpowrotem ze zbiorniczka
|
|
|