To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - czujnik prędkości własnej

marcin84k - 11-02-2009, 21:54
Temat postu: czujnik prędkości własnej
taki błąd podaje komputer,,, jak tylko zaczynaja sie krecić koła to obroty silnika falują, skaczą,,, czujik juz zamówiony u japaneze,, teraz pytanie gdzie on sie znajduje,,, jakies schemat , zdjecie,, cokolwiek,, z góry dziękuje,,,pozdrawiam
Krzyzak - 12-02-2009, 09:15

wewnatrz zegara predkosciomierza
marcin84k - 21-02-2009, 16:00

ten czujnik znajduje sie na skrzyni biegów,, i tu wielkie ukłony dla Japaneze,,, za wiedze i pomoc,,,
amigoss1234 - 21-02-2009, 18:22

a czy kolega mógłby opisać gdzie dokładnie się znajduje ten czujnik ? i jaka jest jego cena ? bo komputer też pokazał mi taki błąd.
marcin84k - 23-02-2009, 08:43

witam , czujnik jest na skrzyni gdzies,,, tam wskazal go dostawca czujnika (japaneze) , przekazalem mechanikowi i go wymienil,,, koszt nowego 162 zl z przesyłka,,, pozdrawiam
Anonymous - 17-04-2009, 22:12

Witam wszystkich, od kilku dni próbuję znaleźć sygnał prędkości z tego co się zorientowałem, zwany też sygnałem GALA, SCV lub TACHO. O ile w carismach bez linki w liczniku da się go jeszcze jakoś odnaleźć o tyle w systemach z linką jest jakoś ciężko :doubt: , chodzi mi o model z 96 roku. Na forum jest parę wzmianek ale bez żadnych konkretów, dodam, że jest to impulsowy sygnał potrzebny do komputera pokładowego lub regulacji głośności radia w zależności od prędkości. W związku tym mam pytanie czy komuś udało się go odnaleźć albo może jakieś pomysły gdzie tego szukać?

[ Dodano: 19-04-2009, 18:13 ]
Problem rozwiązany, gdyby ktoś kiedyś nie wiedział gdzie jest sygnał prędkości własnej, speed signal, scv, tacho, GALA czy sygnał drogi, bo to różnie się go nazywa, w carismie z linką w liczniku. To jest on w czwartym konektorze ECU silnika, numer 16, u mnie ma kolor pomarańczowy. Czwarty konektor to ten najbliżej nas gdy się do niego dostaniemy.

saphire - 21-04-2009, 10:27

Czyżbyś montował halogeny Helli z doświetlaniem zakrętów czy może jakąś odmianę nawigacji?
Anonymous - 21-04-2009, 12:14

Nie, montuję komputer pokładowy ponieważ takowego nie mam, a do radia też się przyda.
kkmaslowski - 03-01-2012, 19:16

Witajcie!
Mam carismę 1.6 '97 z linką prędkościomierza. Przy próbie wybłyskania błędów wyskoczył mi błąd czujnika prędkościomierza (24). Czy ten czujnik znajduje się bezpośrednio w zegarach? Czy może to osobna sonda gdzieś na skrzyni?
Nie działa mi prędkościomierz (wypada końcówka linki ze skrzyni- zgubiony lub ułamany zaczep). Czy to, że komputer nie dostaje informacji z jaką prędkością porusza się auto może powodować jakieś problemy?

Czy można gdzieś kupić taką linkę? Na allegro nie widziałem ani jednej od kilku miesięcy...

[ Dodano: 12-01-2012, 14:26 ]
Nikt nie ma pomysłów? :roll: