To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Uwagi na temat skrzyni biegów

osiem - 13-02-2009, 17:30
Temat postu: [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Uwagi na temat skrzyni biegów
Witam. Jeżdże juz pare dni moim Miśkiem i chciałem się podzielić moimi spostrzeżenieami na temat skrzyni biegów. Autko jest super ale skrzynia to porażka. Jest głośna, mało precyzyjna i jakas taka niepewna. Ogólnie spisuje sie w miare prawidłowo ale daleko jej do skrzyń z niemców. Dzisiaj zauwazyłem przy okazji gwałtownwgo hamowania i ostrego "wduszenia" pedału sprzeła pojawiło sie takie szrpniecie a następnie wyskoczyła mi jedynka (nie ząb :lol: ) Tzn znalazła sie w połowie drogi między biegiem a luzem. Zdarzyło sie to tylko raz. Potem jeszzce sporo jeździłem i nic. Podobno tak sie może zdarzyc w tej skrzyni - rzekł mechanior.
JCH - 14-02-2009, 13:22

osiem, może sprecyzuj o skrzynię w którym modelu Space Stara Ci chodzi. Jeżeli masz 1.6 benzynę to skrzynia biegów (by Renault), na którą większość użytkowników narzeka. Ale jest na to rada - poczytaj posty na temat wymiany tulejek - jeśli nie tutaj w dziale MSS to na pewno w dziale CARISMA znajdziesz na ten temat wiele informacji.

Nie przypominam sobie natomiast aby ktoś narzekał na skrzynie w 1.3, 1.8 czy też 1.9.

osiem - 14-02-2009, 13:25

JCH napisał/a:
osiem, może sprecyzuj o skrzynię w którym modelu Space Stara Ci chodzi. Jeżeli masz 1.6 benzynę to skrzynia biegów (by Renault), na którą większość użytkowników narzeka. Ale jest na to rada - poczytaj posty na temat wymiany tulejek - jeśli nie tutaj w dziale MSS to na pewno w dziale CARISMA znajdziesz na ten temat wiele informacji.

Nie przypominam sobie natomiast aby ktoś narzekał na skrzynie w 1.3, 1.8 czy też 1.9.

Witam. To właśnie jest 1.6. Tak myslełem, że jak od Renaulta to nic dobrego to nir wróży.

kolysm - 14-02-2009, 13:36

gdzieś w okolicach Częstachowy jest warsztat co zajmuje się skrzyniami od francuzów. Wiem bo sam chciałem kupić Picasso, ale wygał MSS :mrgreen:
osiem - 14-02-2009, 13:53

kolysm napisał/a:
gdzieś w okolicach Częstachowy jest warsztat co zajmuje się skrzyniami od francuzów. Wiem bo sam chciałem kupić Picasso, ale wygał MSS :mrgreen:

Aż tak źle to nie jest zebym zasuwał 140 km w jedną strone do mechaniora :o
ale dzieki za info. Bardziej to chyba była kwestia przypadku (musiałem ostro hamować i gwałtownie wcisnąłem sprzeło aż coś łupnęło) Potem juz było wszystko ok. Odpukać ale więcej sie to nie powtórzyło.

AidsD - 07-04-2015, 18:58

Ja się dopiszę do tematu.
Tak przeglądam sobie manuala i zastanawiam się co za skrzynkę wmontowali do mojego modelu. Manual wyróżnia 3 manualne skrzynie biegów, a mianowicie: F5MR1, F5M42 i F5MV1.

Gdzieś na forum znalazłem informację, że ta trzecia była stosowana do silników diesla.
Ja mam 1,6 (2001r.) i obstawiam MR1 ale jednak prosiłbym o potwierdzenie czy rzeczywiście dobrze wskazuję.

Bizi78 - 07-04-2015, 20:46

AidsD napisał/a:
Ja mam 1,6 (2001r.) i obstawiam MR1 ale jednak prosiłbym o potwierdzenie czy rzeczywiście dobrze wskazuję.

Dobrze obstawiasz, dla potwierdzenia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Space_Star

AidsD - 07-04-2015, 20:56

Bizi78 napisał/a:
Dobrze obstawiasz, dla potwierdzenia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Space_Star

Jakoś wiki to dla mnie źródło wiedzy wymagające potwierdzenia chyba, że ten artykuł redagował ktoś z "naszych".

Ale i tak nie widzę żeby gdziekolwiek figurowała skrzynia F5M42 tylko pojawia się skrzynia F4A42. Coś źle w manualu doczytałem?

Bizi78 - 07-04-2015, 21:20

AidsD napisał/a:
Ale i tak nie widzę żeby gdziekolwiek figurowała skrzynia F5M42 tylko pojawia się skrzynia F4A42.

F5M42 była stosowana w 1.8.
Dodatkowo skrzynia F5M42 była montowana w innych modelach mitsu, tutaj masz rozpiskę od 7str.
http://www.mitsubishi-mot...WEE9508/22B.pdf
F4A42 to automat, dość rzadko spotykany w MSS :wink: .

Hugo - 07-04-2015, 22:30

Bizi78 napisał/a:
F5M42 była stosowana w 1.8.
Warto dodać, że w 1,8 GDI, bo w 1,8 SOHC była skrzynia od renówki.
tomwasz - 07-04-2015, 23:11

Hugo napisał/a:
w 1,8 SOHC była skrzynia od renówki

Która jest beznadziejna swoją drogą. Silnik w tej wersji jest ekstra ale skrzynia działa jakby ktoś do niej plasteliny napchał. Po przesiadce z Galanta trzeba się od nowa uczyć wrzucania biegów (i nie chodzi o miejsce wstecznego).

Bizi78 - 08-04-2015, 07:08

Ja na skrzynię od renówki nie narzekam 8) .
Wystarczy raz na jaki czas wymienić tulejki wybieraka i śmiga :wink: .

AidsD - 08-04-2015, 12:02

Skrzynia pracuje jak to juz ktos wczesniej napisal jak kij od masielniczki. Mnie na poczatku denerwowalo dlugi skok trojki a potem ciasna piatka. Czasem sie zdarza wrzucic 3 zamiast 5. Szczegolnie to odczuwam jak przesiadam sie na A4
Bizi78 - 08-04-2015, 13:02

AidsD napisał/a:
Czasem sie zdarza wrzucic 3 zamiast 5.

Mnie się to nigdy nie zdarzyło :wink: .
Może to kwestia przyzwyczajenia do innej skrzyni albo problem tulejek wybieraka lub jakiś plastików przy lewarku wybieraka.

zet-em - 08-04-2015, 18:31

AidsD napisał/a:
Skrzynia pracuje jak to juz ktos wczesniej napisal jak kij od masielniczki. Mnie na poczatku denerwowalo dlugi skok trojki a potem ciasna piatka. Czasem sie zdarza wrzucic 3 zamiast 5.

???
Ja też mam francuską i nie narzekam a nawet bardzo sobie chwalę.
Sprawdź tulejki, jak wspomniał Bizi78, przeczytaj ostatni post w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...teczny&start=15
i sam zaczniesz chwalić tę skrzynię :)