Pajero II - [2.8 TD] Adaptacja pompy mechanicznej
Faraonix - 14-02-2009, 18:57 Temat postu: [2.8 TD] Adaptacja pompy mechanicznej Witam
jak w temacie adaptacja pompy mechanicznej do pajero 2.8TD z elektroniczna pompa
Jesli ktos jest zainteresowany tutaj po krotce opisalem moje boje z ta pompa
Pozdrawiam
lisekexeter - 27-02-2009, 12:45
masz glowe z tymi kabelkami)) ja sie ich boje hehe. mechaniki nie . ciekawe jaka ja mam pompe bo kupilem z bratem w Anglii shoguna 2.8tdi i w dok jest napisane ze to import z Japan.auto kupilismy dla ojca do lasu po drzewo bo niema czym jezdzic.jak cos w nim padnie jakis naped to sprzedam go na czesci wiec moze pompa bedzie ci pasowala.pozdrawiam.
Faraonix - 28-02-2009, 02:46
Jezeli bedzie elektroniczna i o tych samych numerach co moja to chetnie kupie, poki co jezdze na mechanicznej. Po zalozeniu automatycznego wylaczenia nadbiegu calkiem znosnie sie jezdzi. Dzis jechalem bez bo auto rozgrzebalem i brakowalo tego przyspieszenia. Elektroniczna wersje latwo poznac, bo ma okragly filtr powietrza i zawory podcisnieniowe na dolocie czego w wersji mechanicznej nie ma.
Kupilem wczoraj na szrocie budziki. Troche modyfikuje podswietlenie bo tam jest tylko taka chamska zarowka swiecaca na zolto i bede musial poszukac termistorow zeby temperature wskazywalo. Nie wiem czy nie bede musial kupic w polsce bo sprawdzalem w katalogu Mapplina a tam od 4,7kom sie zaczynaja a podobno trzeba 1kom. W tej irlandii z elektroniki jest krucho, a ceny kosmiczne jak sie cos znajdzie
Gdzie w wersji angielskiej znajduja sie te czujniki i jak wygladaja? Moze jeszcze poszukam na szrocie.
lisekexeter - 28-02-2009, 12:29
patrzylem wlasnie na ta pompe ale numeru tam zabardzo niema jak odczytac.jednak kablami i kostkami jest oblepiona teraz itak niemam co patrzec bo auto smiga)) obudowa filtra jest jajowata)) pozdrawiam.
Faraonix - 28-02-2009, 17:54
Popatrz na fotki na mojej stronce i porownaj ale pewnie masz mechaniczna zreszta masz rocznik 94. W japonskich widzialem elektroniczne pompy w modelach z 96 i 97 ale nie wiem w ktorym roku zaczeli. Tej pompy co ja mam nigdy nie wylo w europejskiej wersji.
Numer jest z boku od dolu.
Najlepiej wlazyc aparat pomiedzy pompe i akumulator i dol pompy sfotografowac
Troche trudno ale da sie, albo latarka i lusterko
lisekexeter - 28-02-2009, 20:43
oki zerkne jutro. a powiedz bo masz pojecie widze gdzie jest czujka na kontrolkie czerwona cisnienia oleju? bo ja widzialem jak sie swieci tylko raz u poprzedniego wlasciciela gdy go odpalalem podczas kupna,i do tej pory nie zapalila sie juz nigdy,zarowka jest dobra bo sprawdzalem.
Faraonix - 28-02-2009, 20:49
u mnie nie ma kontrolki cisnienia oleju, chyba ze zarowka od poczatku byla spalona
nie przygladalem sie w sumie tak dokladnie.
podlaczalem alarm ze zdalnym odpalaniem silnika i tam wlasnie trzeba bylo podlaczyc przewod pod kontrolke oleju, ja jej nie mialem wiec ja zasymulowalem dla alrmu z kontrolki ladowania. Jak silnik odpali to kontrolka ladowania gasnie tak jak i oleju
lisekexeter - 28-02-2009, 21:29
czyli tez niemasz cisnienia oleju? hehe dobre)). a nad tym zdalnym odpalaniem myslalem do mojej omegi ale jakos czasu nie znalazlem.
Faraonix - 01-03-2009, 13:51
Przydaje sie szczegolnie zima, mozna dluzej pospac, w zeszlym roku wstawalem odpalalem auto i szlem spac dalej. Z 10 minutek drzemalem potem szybko sie ubieralem i szlem do cieplego autka. Wczesniej zrobilem wlasny modul i podlaczylem jako dodatkowy kanal do alarmu, teraz zmienilem na alarm z orginalna taka funkcja i radiopowiadomieniem. Nie musze nasluchiwac czy odpalil czy nie, poprostu pilot pika i sygnalizuje stan auta na wyswietlaczu. Super sprawa. Na montaz takiego alarmu trzeba liczyc taka doooobra dniowke. A jak sie jeszcze nie ma schematu do auta i szuka kabli to nawet dwie. Najlepiej do automata zainstalowac ale do manuala tez mozna tylko trzeba kupic taki z procedura przygotowujaca. Jak tego nie ma i sie zostawi na biegu mozna sie kiedys zdziwic ze auta nie ma pod domem, a jest w pobliskiej rzece albo zaparkowane w budynku na przeciwko
Gosc u ktorego kupowalem auto opowiadal mi jak sciagnal z japoni jakies auto z takim czyms i bawil sie pilotem nie wiedzac ze tam jest cos takiego. Przez okno zobaczyl jak auto wjezdza w ogrodzenie
szymekmoto - 05-03-2009, 08:28
witam mam pytanko czy można zamontować turbo do zwykłego diesla przy pajero proszę o szybką odpowiedz pozdrawiam
Faraonix - 05-03-2009, 21:19
Nie jestem w tej dziedzinie fachowcem ale wydaje mi sie ze powinno sie dac. Moze to wymagac dodatkowych przerobek.
W modelu 2.8 do turbosprezarki jest podlaczony wezyk z cisnieniem ktory idzie do pomy wtryskowej aby ta wiedziala ze turbo zaczelo pompowac, Jezeli masz model bez turbo to i pompa nie bedzie miala tego podlaczenia.
Turbo bedzie dawalo wiecej powietrza ale pompa nie poda w tym czasie dodatkowej ilosci paliwa. Moze mimo wszystko bedzie jakis dodatni skutek ale nie jestem pewien czy to bedzie w tym wypadku dobrze dzialac.
Najlepiej sciagnij sobie pdf'a i porownaj obie wersje lub jezeli masz silnik chocby zepsuty z turbo to mozesz porownac.
Ewentualnie spytaj w jakims dobrym warsztacie, najlepiej takim co zajmuje sie tuningiem
szymekmoto - 05-03-2009, 22:14
tak właśnie nie ma przy tej pompie tego czegoś żeby podłączyć ten wężyk ale np jak bym przełożył całą pompę od tego co miał to turbo to był silnik 2.5
Faraonix - 06-03-2009, 00:20
Jezeli wszystko przelozysz to wydaje mi sie ze powinno dzialac. Sproboj skonsultowac to z jakims mechanikiem. Najwyzej jak nie bedzie dzialalo tak jak bys sobie tego zyczyl to przywrocisz stan poprzedni.
Ja tak kombinowalem w pompa mechaniczna. Nie znalazlem nikogo kto by podal jakies konrety, poprostu eksperymentowalem. Nawet w Mitsubishi Poland nie maja zadnych danych odnosnie wersji elektronicznej. W europie takiej wersji nie bylo, a z japoni sciagniecie schematow graniczy z cudem jak mi powiedzieli. Ostatecznie sie udalo i auto calkiem przyzwoicie jezdzi. Dzis tankowalem i na 600 ostatnich km spalilo mi 13.5l/100km.
Teraz mysle o instalacji gazowej zeby podniesc moc silnika, bo o ekonomi raczej nie. W irlandii gaz jest poprostu za drogi w stosunku do ropy.
Poszukam instalacji na szrocie albo scagne z polski. Mozna kupic kpl. bez rurek za okolo 200zl
gaz do diesla
w anglii zakladaja gaz do diesli -> www.ilovesponge.com
a tutaj Diesel Kit www.tinleytech.co.uk 581 funtow
zbyszekm2 - 06-03-2009, 08:18
szymekmoto napisał/a: | witam mam pytanko czy można zamontować turbo do zwykłego diesla przy pajero proszę o szybką odpowiedz pozdrawiam |
Można, najlepiej od razu zamontować interccoler.
szymekmoto - 06-03-2009, 21:52
no właśnie interccoler też założę. Dzięki za rady pozdro
[ Dodano: 06-03-2009, 21:55 ]
a jeszcze jedno pytanko mam alufelgi 15 od Pajero i mam dylemat jakie by były dobre opony żeby on dobrze wyglądał a zarazem był ekonomiczny. Z góry dzięki za podpowiedzi
|
|
|