Komputery, RTV, AGD, Komorki - Poradźcie najlepszy antywirus i firewall
Krzyzak - 14-02-2009, 21:06 Temat postu: Poradźcie najlepszy antywirus i firewall Potrzebuję porady odnośnie jakiegoś dobrego programu antywirusowego oraz firewala. Obecnie mam soft Symanteca - Norton Antywirus Corporate Edition oraz Symantec Firewall 2003, którego nie przedłużałem licencji (antywirus corporate ma licencję dożywotnią).
Niestety te kombajny zużywają bardzo dużo pamięci, opóźniają odczyt plików o 300% oraz powodują długie ładowanie się systemu. A firewall to już w ogóle zawiesza się kilka razy dziennie podczas pracy i podłączenia przez blue connect, oczywiście całkowicie rozwalając połączenie.
Chciałbym coś taniego z długą licencją (2-3 lata) oraznie obciążającego systemu. No i najważniejsze - żeby dobrze robiło to, do czego jest przeznaczone - czyli wyłapywało wirusy i włamy sprawnie i bez zbytniej ingerencji w konfigurację.
No i potrzebuję jakiegoś softu, który ściąga pliki torrent - takiego, który nie ma żadnego adware oraz reklam, szpiegujących pluginow itd. itp.
Czekam na propozycje z uzasadnieniem.
Robson86 - 14-02-2009, 21:08
Od siebie moge polecic Nortona 2009, gdyz w porownaniu z wersja 2008 jest duuzo szybszy i zużywający najmniej zasobów systemowych. Praktycznie nie czuc gdy pracuje. Aktualizacje zapewniają najbardziej aktualną ochronę — dostarczane co 5–10 minut w celu wykrywania i eliminowania nowych zagrożeń.
Pozdroo
turek61 - 14-02-2009, 21:35
Krzyzak, używasz starych wersji Symanteca.Nowsze wersje nie zużywają tyle zasobów co poprzednie.Właśnie kiedyś to powodowało, że opinia pozostała.Symantec chcąc być konkurencyjny ulepszył aplikacje i teraz nie powodują one jak kiedyś " zawiechy".Ja używam obecnie NIS 2008 i mimo, iż mam przestarzałą konfigurację sprzętową(6 letni komp z procesorem jedno rdzeniowym Pentium 2,66 Mh, 1G Ram-u) to nie zauważam pracy tego programu.Więcej zasobów zużywa mi Firefox i Azureus (do torrentów)niż Norton.
Nie rezygnowałbym na Twoim miejscu z Symanteca.W NIS masz dwa w jednym czyli antywira i firewala.
Do sciagania jak wspomniałem używam Azura(wg. mnie najlepszy) ale jak chcesz coś mniej zasobozernego to polecam uTorrenta.
Pozdro...
Juiceman - 18-02-2009, 00:57
Co do antywira to polecam NOD32 oraz Spybot - Search & Destroy i ew. ad-ware - nie spowalniaja kompa chodza szybko, a co najwazniejsze takie polaczenie jest bardzo skuteczne w walce z wirusami
Hubeeert - 18-02-2009, 03:04
Zone Alarm Full z antywirem, antryspyware i firewallem + jeszcze kilka.
Internet Security sie to chyba nazywa.
siwek - 18-02-2009, 07:56
Ja osobiście na Windowsie używam Avasta niby opinie są różne ale jest darmowy , codziennie się aktualizuje i jeszcze nigdy nie miałem problemow z wirusami.... Ale to na Winie którego teraz prawie nie używam
Wole Ubuntu i nie mam z niczym problemow
cns80 - 18-02-2009, 08:07
Mogę Ci napisać co stanowczo odradzam Kaspersky Anti-Virus 6.0
Nie spotkałem jeszcze czegoś takiego. Część witryn się nie ładuje (także forum) i trzeba odświeżać. Start systemu trwa lata świetlne. W momencie ściągania poczty zawiesza wszystko łącznie z Excelem, GG i Firefoxem. Drukarki sieciowe co chwila giną (tzn są dostępne, ale nie można nic wydrukować). Masakra trwa już 2 miesiąc i 3 informatyków nie może nic poradzić.
Mieliśmy NOD32 i było dobrze tylko panie w księgowości nie robiły aktualizacji przez 1,5 roku i nawłaziło im wirusów. No i jak to w budżetówce ktoś wpadł na pomysł Kasperskiego. Jeszcze nie wiem kto, bo teraz nikt nie chce się przyznać.
Arnold - 18-02-2009, 09:50
Ja natomiast używam NOD32 Antyvirus. Wersja 30 dniowa. Ale po zakończeniu 30 dnia wystarczy odinstalować i ponownie "instalka". Nie spowalnia mi systemu i poprawnie działa.
Pewnie na temat antywirusów będzie tyle opinii ile osób je użytkuje.
Krzyzak - 18-02-2009, 10:56
siwek napisał/a: | Wole Ubuntu i nie mam z niczym problemow |
sa - nie dziala mi (bo nie ma) sterownik do aparatow cyfrowych, Visual Studio i gry
e-gen - 18-02-2009, 11:00
Ja ślepo wierzę w Combofix-a i higieniczne korzystanie z internetu. Mam router realizujący NAT/firewall-a.
Raz na jakiś czas puszczam jakiś skaner on-line Ad-Aware. W BIOS-ie włączona ochrona boot sektorów.
BTW
przez 4 lata używałem AVG ale skoro nic nie wykrywał to go wywaliłem.
Pexu - 18-02-2009, 11:20
Anty-Virus to zdecydowanie Avast.
Firewall, Zone-Alarm, również darmowy
turek61 - 18-02-2009, 13:22
Juiceman napisał/a: | Co do antywira to polecam NOD32 oraz Spybot - Search & Destroy i ew. ad-ware - nie spowalniaja kompa chodza szybko, a co najwazniejsze takie polaczenie jest bardzo skuteczne w walce z wirusami |
wymieniłes trzy programy a firewall-a. dalej nie ma.Czyli trzeba by jeszcze jeden zainstalować.NIS 08/09 to kombajny mające wszystko.Zabezpieczenie przed spyware, ad aware itp...
Ważna opcja ochrona przed wyłudzeniem danych, która integruje się z przeglądarką co możecie zobaczyć w pasku przeglądarki:
Symanteca używam od kiedy miałem pierwszy komputer.W między czasie próbowałem chyba wszystkiego.Wniosek: nie chcę juz innej aplikacji.U mnie oprócz NIS koniecznie musi być zainstalowany Norton Ghost (zawsze mam aktualny backup systemu) oraz Partition Magic obecnie też firmy Symantec.
krzychu - 18-02-2009, 19:13
Antuwirus - NOD32 najlepszy i najmniej obciąża system (naprwdę nie czuć różnicy między działający a brakiem antywirusa)
FireWall - od zawsze sygate personal firewall.
Krzychu
Grześku - 19-02-2009, 08:18
W pracy, w firmie i w domu NIS2009.
O ile w domu i w firmie mam mocne komputery, tak ten w pracy ma już swoje lata i działający w tle firewall Symanteca nie robi na nim wrażenia.
do torrentów najlepszy wg mnie jest uTorrent, lekki, przejrzysty, prosty w konfiguracji i m.in. po polsku.
Chooper - 19-02-2009, 08:35
ja od 2,5 roku bez reinstalacji systemu działam na NOD 32 i Sygate personal Firewall.
Ostatnio po skanowaniu Anti-Malware (IMO najdokładniejszy skaner na plugastwo trojańskie) nie wykryło NIC.
Dodam, że bardzo dużo poruszam sie po stronach rosyjskojęzycznych gdzie jest dość dużo wirusowego badziewia
|
|
|