[92-96]Colt CA0 - [CA0 92-96] Wybrakowany 4G13?
fobos - 15-02-2009, 14:37 Temat postu: [CA0 92-96] Wybrakowany 4G13? Od niedawna jestem świeżym właścicielem colcika CAO 1.3, a że nie jest to auto nowe toteż ma kilka wad jedną z nich jest wyciekający olej lecący za pompką wspomagania, mało tego po jej zdemontowaniu, moim oczom ukazał się otwór montażowy w bloku z brakującą śrubką i tu moje pytanie, czy nie powinien ten otwór czymś zaślepiony i jeśli nie, to skąd ten olej :?:
Mały edit, problem otworu juz jest nieistotny po dłuzszej chwili i zdemontowaniu górnej pokrywy rozrządu stwierdzam, że to niestety poci się uszczelniacz wałka rozrządu :-X i tu moje pytanie czy rorząd i ten uszczelniacz zdołam sam wymienić czy to już na prawde wyższa szkoła jazdy, wszelkie rady mile widziane
Hugo - 16-02-2009, 15:50
fobos napisał/a: | czy rorząd i ten uszczelniacz zdołam sam wymienić czy to już na prawde wyższa szkoła jazdy | Zależy jakie umiejętności posiadasz. Nikt tu tego nie wie. Napisz może co już zrobiłeś sam w aucie?
Bartek - 16-02-2009, 16:15
Prostszego rozrządu nie znajdziesz..... a brakuje Ci śrub trzymających łapę pompy wspomagania....
Wymieniaj cały rozrząd z paskiem, rolką napinacza i obydwoma uszczelniaczami.....jak nie wiesz ile przelatała pompa wody, też warto ją wymienić przy okazji
fobos - 16-02-2009, 18:26
Umiejętności.. hmm mieszkam na wsi i z racji posiadania sporego parku maszynowego chcąc nie chcąc zdobyłem wiedzę ogólną oraz umiejętności w dziedzinie "mechaniki garażowej" :P z dużym naciskiem na silniki diesla oraz ogólnej budowy maszyn i urządzeń, krótko mówiąc wiem w która stronę śruby kręcić i czym je kręcić, jedyne co może mi utrudnić prace to klucze typowo serwisowe, ale po organoleptycznych oględzinach książki serwisowej i silnika nie widzę takowych. Niestety następną rzeczą która będę musiał się pokusić to wymiana sprzęgła :doubt:
Po dzisiejszej wizji lokalnej w sklepach motoryzacyjnych znalazłem takie oferty:
pasek rozrządu mitsuboshi 53zl
rolka (nie pamiętam marki) 60zl
uszczelniacz 12 zl i tu pytanko czy wystarczy jeden od strony koła zębatego czy również tego przy zapłonie należy wymieniać??
sprzęgło:
komplet -cedra 310
-luka 370
-aisin 350 (za literówki w nazwach przepraszam)
-"no name" 270zl
sama tarcza około 125
docisk 130
Są to najkorzystniejsze oferty w mojej okolicy, proszę o radę, który zestaw będzie najlepszyszy. Z góry dziękuje.
Ps. brakujące śruby uchwytu to moja robota :P
Jogurt - 16-02-2009, 19:24
fobos napisał/a: | uszczelniacz 12 zl i tu pytanko czy wystarczy jeden od strony koła zębatego czy również tego przy zapłonie należy wymieniać?? | aparat zostaw w spokoju. wymień uszczelniacz na wałku i wale od str rozrządu przy okazji wymiany rozrządu warto zmienić jeszcze pompe wody.
fobos napisał/a: | aisin 350 | polecam ten zestaw
|
|
|