To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] ELEKTRONIKA - OBDII

wingman - 17-02-2009, 21:18
Temat postu: [MSS ALL] ELEKTRONIKA - OBDII
Witam.

Próbuję nawiązać kontakt z Miśkiem 1.3 2000 przez OBDII. Pierwszy sukces już mam - znalazłem złącze :) Niestety na tym koniec - wszelkie próby kończą się komunikatem "Nieznany protokół". Testowałem jak dotąd interfejs ELM 327 z programami ScanTool, ProScan i ScanMaster.

Jakich interfejsów i programów używacie? Czy protokół, jakiego używa Mitsubishi to MUTII?

Pozdrawiam.
--
Konrad

wojtuh1 - 18-02-2009, 21:33

Witam!
Też jestem tym zainteresowany. Niestety nie mam żadnych informacji na ten temat. Jak uda Ci się coś osiągnąć to podziel się wiedzą. Będę wdzięczny.

zako7 - 18-02-2009, 22:04

Ja używam to urządzenie:
http://moto.allegro.pl/it...tylko_59_z.html

zczytuje błędy i kasuje (jeżeli to są błędy sporadyczne)
Polecam :wink:

lukasz921 - 19-02-2009, 06:36

Witam,
Jesli to ma byc tylko odczytanie bledu i ewentualne usuniecie to rowniez polecam to urzadzenie. kupilem z polecenia zako7 i urzadzenie odczytalo blad sondy, ktora wymienilem i jest wszystko ok. Jesli ktos potrzebowalby odczytac blad to jestem do uslug. Warszawa-Wesoła.

pozdrawiam
Lukasz921

wingman - 19-02-2009, 23:29

lukasz921, z którego roku jest Twój MSS?
lukasz921 - 20-02-2009, 06:21

Witam, Ja mam rocznik 2002 przed liftem ale jesli chodzi o to urzadzenie to nie ma znaczenia.

pozdrawiam
Lukasz921

wojtuh1 - 24-02-2009, 22:46

Witam!
Dzięki za informacje o tym urządzeniu. Pewnie sobie sprawię w najbliższym czasie.
A czy nikt nie próbował misia podpiąć pod komputer i dowiedzieć się o nim coś więcej? Bardzo ciekawi mnie ten temat.

wingman - 25-02-2009, 20:58

Również dziękuję za informację - o rocznik pytałem rzeczywiście w związku z wątpliwościami co do tego, czy druga generacja MSS używa tych samych protokołów komunikacji. Nie zdecydowałem się na ten tester - uznałem, że nie daje więcej niż wymiganie kodów kontrolkami po zwarciu pinów 1 i 4 złącza diagnostycznego, co udało mi się zrobic - komputer nie sygnalizuje żadnych błędów, więc odpadło coś, czego nie ma na stanie :) (cała sprawa wzięła się z tego, że pewnego ranka Misiek zapalił, po sekundzie zgasł i już więcej nie odpalił).

Niemniej nadal zgłębiam temat wyciągania większej ilości informacji z Miśków. Udało mi się ustalić, że powinien z MSS współpracować zestaw interfejs Openport + program Evoscan. Od wersji 2.4 Evoscan powinien również porozmawiac przez interfejs ELM 327.

Dam znac jeśli ustalę coś więcej.

Pozdrawiam!

misiek-misiek - 26-02-2009, 17:35

Co wy tu za głupoty opowiadacie?
ELM 327 działa bez problemu. Sam kupiłem, zwróciło mi się już kilkukrotnie, a poza tym można odczytywać moc silnika, moment obrotowy, przyspieszenie etc. Trzeba tylko zapłacić za licencję programu. Bez licencji można odczytać kody i kasować.

Zwarcie pinów u mnie akurat nie działa. Błędy sczytuje się przy zapalonym silniku ewentualnie przy włączonym zapłonie.

wingman - 01-03-2009, 13:54

misiek-misiek napisał/a:
Co wy tu za głupoty opowiadacie?
ELM 327 działa bez problemu. Sam kupiłem, zwróciło mi się już kilkukrotnie, a poza tym można odczytywać moc silnika, moment obrotowy, przyspieszenie etc. Trzeba tylko zapłacić za licencję programu. Bez licencji można odczytać kody i kasować.

Zwarcie pinów u mnie akurat nie działa. Błędy sczytuje się przy zapalonym silniku ewentualnie przy włączonym zapłonie.

A tak konkretnie to jakie głupoty opowiadamy?

misiek-misiek - 02-03-2009, 13:30

wingman napisał/a:
znalazłem złącze :) Niestety na tym koniec - wszelkie próby kończą się komunikatem "Nieznany protokół". Testowałem jak dotąd interfejs ELM 327

O takich :D

wingman - 02-03-2009, 16:04

misiek-misiek napisał/a:
wingman napisał/a:
znalazłem złącze :) Niestety na tym koniec - wszelkie próby kończą się komunikatem "Nieznany protokół". Testowałem jak dotąd interfejs ELM 327

O takich :D

Z pewnością niechcący przeoczyłeś resztę tego zdania: "z programami ScanTool, ProScan i ScanMaster."

Czy Tobie ELM 327 działa z programami ScanTool, ProScan i ScanMaster?

--
Konrad

misiek-misiek - 02-03-2009, 18:41

wingman napisał/a:

Nie próbowałem. Działa z WOBD i jeszcze jednym fajnym programem ale nie mam laptopa 3 tygodnie i nie pamiętam nazwy :oops:

wingman - 02-03-2009, 18:55

misiek-misiek napisał/a:
wingman napisał/a:

Nie próbowałem. Działa z WOBD i jeszcze jednym fajnym programem ale nie mam laptopa 3 tygodnie i nie pamiętam nazwy :oops:

Co zatem z tego, co napisałem, jest głupotą?

--
Konrad

cns80 - 02-03-2009, 19:08

Proszę o spokój. misiek-misiek, edytuj swojego posta o "głupotach". Po prostu prawdopodobnie nie zrozumieliście się :) . Proszę nie wszczynać sporów.