[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Wyświetlacz climantronika - słabo świeci dziwn
ociek8 - 18-02-2009, 13:14 Temat postu: [E54A 2.0 V6] Wyświetlacz climantronika - słabo świeci dziwn witam
Mam problem z wyświetlaczem od klimy a mianowicie jest strasznie słabo czytelny i pojawiły sie na nim jakiś dziwne paski poziome, podświetlanie się pali ale strasznie słabo .Gdy włącze światła postojowe np. to te podświetlenie robi sie jeszcze bardziej ciemne.Czy ktoś miał podobny problem ?? dzieki za pomoc
czekoladka_1981 - 18-02-2009, 13:40
Może masz poprzepalane żaróweczki 1,2W,zacznij od tego?
szpala85 - 18-02-2009, 13:59
u mnie jak mocno słońce świeci to podświetlenie robi się bardzo jasne (ostatnio to wyczaiłem ot taki bajer ) a jak jest ciemno to przygasa tak aby nie raziło w oczy ...
zobacz czy nie zepsuła ci się czujka od jasności światła na zewnątrz ( czujka znajduje sie koło podszybia po stronie pasażera ... takie przezroczyste kółeczko )
albo tak jak pisze :
czekoladka_1981 napisał/a: | Może masz poprzepalane żaróweczki 1,2W,zacznij od tego? |
czekoladka_1981 - 18-02-2009, 14:38
Zobacz jeszcze na pokrętle czy masz na full do góry:
ociek8 - 19-02-2009, 10:26
Dzieki za podpowiedzi , ale żaróweczki sa raczej dobre, na maksa też jest rozjaśnione ,ponieważ zegary i inne kontroli pala sie ok tylko ta klima i takie dziwne paski. Zrobie dziś zdjęcie i wrzuce je. Ale jeszcze raz dzieki
czekoladka_1981 - 19-02-2009, 10:38
klima ma osobne swoje żarówki?
Anonymous - 26-02-2009, 18:13
Wyświetlacz jest VFD podświetlenie nie ma tu nic do rzeczy, w obudowie od panelu jest spora część sterownika razem z przetwornicą impulsową od zasilania wyświetlacza. Poziome paski to siatka VFD swieci pewnie na czerwono a to oznacza zbyt wysokie napięcie na wyświetlaczu. Prawdopodobnie uszkodziła się przetwornica a od niej dostał wyświetlacz. Napięcie zasilania wyświetlacza powinno być w zakresie 10,5 - 11V na sieatke nie powinno przekraczać 2.6V mam rozebrany panel jak chcesz to mogę poszukać na których pinach jakie powinno być napięcie.
ociek8 - 27-02-2009, 08:43 Temat postu: climatronic Własnie u mnie jest dokladnie tak jak burst napisal.Orientujesz sie może kolego czy jest szansa to naprawic czy jest to raczej nie opłacalne i lepiej poszukac drugiego panela klimy ?? i mam jeszcze pytanko - czy pasował by ten wyswietlacz kpl od modelu wyżej ??
Anonymous - 27-02-2009, 09:11
Przetwornice można naprawić ale jak dostał wyświetlacz to pozamiatane, na allegro można kupić cały panel za coś kolo 150-250pln. Od nowszego modelu chyba nie podejdzie. W panelu od klimy jest tez spora część jej sterownika więc może być problem z dopasowaniem od nowszej wersji.
szpala85 - 27-02-2009, 10:18
ociek8 napisał/a: | i mam jeszcze pytanko - czy pasował by ten wyswietlacz kpl od modelu wyżej ?? |
niestety nie będzie pasować też juz to przerabiałem
gres - 13-03-2009, 10:21
burst piszesz że miałeś rozebrany panel - możesz powiedzieć jak się tam dostać? Konkretnei chodzi mi oto że potrzebuje wyjąć radio
szpala85 - 13-03-2009, 21:14
ja mam podobne pytanko jak wyjąć ten panel klimatyzacji ??? (przednią obudowę zdjąłem , odkręciłem 4 śrubki od panela i dalej nic .... czy ten panel jest jeszcze gdzieś przykręcony ... coś go trzyma ....jak macałem tam z tyłu to jakaś rurka wychodzi ... jak to odczepić aby nie zepsuć )
bo chciałem zmienić podświetlenie ( w przełącznikach już zmieniłem i wygląda super ) na białe
jacek11 - 13-03-2009, 22:30
gres, ja robię to tak:
nożem prostuję blaszki zagięte w celu zamocowania kieszeni.
potem dwa śrubokręty,i podważam delikatnie z dwóch stron.
I to wszystko.musi działać
Anonymous - 14-03-2009, 10:09
No jezeli chodzi o wymontowanie to niestety nie pomogę, dostałem coś takiego do naprawy już wymontowane. Co do tej rurki to jest podłączenie do nawiewu, wewnątrz panelu jest czujnik temperatury, a rurka doprowadza do niego powietrze.
gres - 17-03-2009, 09:46
jacek11 napisał/a: | gres, ja robię to tak:
nożem prostuję blaszki zagięte w celu zamocowania kieszeni.
potem dwa śrubokręty,i podważam delikatnie z dwóch stron.
I to wszystko.musi działać |
no , tylko sprawa polega na tym ze nie moge wyczaić gdzie to radio ma zatrzaski do kieszeni
ale za to chyba wyczaiłem jak kieszeń / ramka jest przymocowana do auta - a przymocowana jest bardzo mocno musze większego śrubokręta poszukać..
|
|
|