To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.9 TD] Jakie półosie?

pataj - 18-02-2009, 14:36
Temat postu: [1.9 TD] Jakie półosie?
Witam wszystkich forumowiczów.
Przede mną wymiana prawej (dłuższej) półośki z ABS w Cari 1,9TD rocznik '97. I tu schody. Na aukcjach znajduję 3 różne modele opisane jako do TD. Jedne są "gołe", drugie mają takie zgrubienie w połowie a rekordzistka nawet dwa. Zaznaczę że u mnie teraz jest ta "goła". Czy każda się nadaje? Żeby wyklarować problem podpinam link poglądowy.

http://picasaweb.google.p...109401218664626

Proszę brać forumową o pomoc w rozwiązaniu tego "osiowego konfliktu".

maxwell61 - 18-02-2009, 17:21

podlacze sie z pytaniem...aby kupic polos z krzyżakiem (przegubem wewnętrznym) do cari 1.6 rok 1996 to nalezy kupic lewą (od kierowcy) czy prawa półoś??
MAłY - 18-02-2009, 19:47

pataj napisał/a:
Jedne są "gołe", drugie mają takie zgrubienie w połowie a rekordzistka nawet dwa.

zawsze mozesz sobie to zdjąc jak Ci przeszkadza, chociaz nie polecam bo to słuzy do wywazenia półosi zeby bicia nie było

maxwell61 napisał/a:
to nalezy kupic lewą (od kierowcy) czy prawa półoś??

tą którą potrzebujesz, krzyzak jest lewej jak i prawej półosi
maxwell61 napisał/a:
polos z krzyżakiem (przegubem wewnętrznym)

krzyzak i przegub wewnętrzny to dwie oddzielne części

maxwell61 - 18-02-2009, 20:13

MAłY no teraz to mnie zabiłeś odpowiedzia....nie wiem bo cari u kolegi na wartsztacie stoi...sam jezdzi i szuka krzyzaka ale szczegółów nie znam
mikoś - 06-05-2009, 15:32

Nie chcialbym wprowadzac w blad ale mam to samo w mojej carismie 1.9td z 97r
kielurkk - 07-05-2009, 20:49

pataj napisał/a:
Na aukcjach znajduję 3 różne modele opisane jako do TD.

nie wiem jak jest w naszych Misiach ale ważną rzeczą też są średnice wieloklina na przegubach i ilość wycięć (rowków) na przegubie zewnętrznym. Kiedyś miałem taki problem przy astrze kolegi z PL salonu rozleciał mu się przegub i nigdzie nawet w ASO nie kupiłem takiego samego, udało się dopiero z całą półosią nową, koszt 400 PLN

MAłY - 08-05-2009, 22:07

Cytat:
rozleciał mu się przegub i nigdzie nawet w ASO nie kupiłem takiego samego, udało się dopiero z całą półosią nową, koszt 400 PLN

przegub do cari mozna kupić bez problemu. niedawno wymieniałem u siebie i płaciłem jakies 180zł z Abs