Problemy techniczne - Sonda Lambda
lipa40 - 20-02-2009, 19:00 Temat postu: Sonda Lambda Po przejechaniu kilku kilometrów na benzynie, zapala się CHECK ENGINE i silnik zmienia pracę. Byłem z tym problemem u dwóch mechaników, pierwszy sprawdził sondę miernikiem i stwierdził że jest do wymiany, drugi podłączył jakiś przyżąd (komputer czy cuś innego) i stwierdził że sonda jest dobra a szukał by przyczyny w źle wyregulowanym gazie. Dlatego moje pytanie czy sonda będzie pasować, bo mógł bym wymontować z Colt-a i na próbę zamontować do Runnera. Obie sondy mają po dwa kable.
Co Wy na to
londolut - 20-02-2009, 20:32
lipa40, auto zachowuje się tak samo na PB i na LPG?
Postaraj się wyeliminować błąd na PB, gaz i tak ma wytyczne ze swojej centralki. W podłączanie do komputera też bym nie wierzył, zbadaj sam komputer wg instrukcji na stronie Krzyżaka. Jak się dowiesz co generuje CE to będziesz wiedział co naprawiać.
lipa40 - 20-02-2009, 20:52
londolut napisał/a: | auto zachowuje się tak samo na PB i na LPG? | no właśnie ze nie, na benzynie odpala dobrze ale po pewnym (raczej krótkim) czasie obroty zaczynają falować coraz bardziej aż silnik w końcu gaśnie . Aby nie zgasł, delikatne i bardzo częste wciskanie pedału gazu pomaga, ew. przełączenie na gaz uspokaja silnik. Kiedy jest dobrze nagrzany falowanie jest mniejsze, ale do dobrej pracy jeszcze troszkę brak
tomusn - 20-02-2009, 22:13
na moje sprawdź kody błędów, nawet jak ChE nie pali się (kody pamięta)
może coś z silniczkiem krokowym, puki na ssaniu to jeszcze idzie, ale jak się rozgrzeje i cofa to może tak być że faluje, poza tym czyszczenie przepustnicy może się przydać
lipa40 - 20-02-2009, 22:38
tomusn napisał/a: | może coś z silniczkiem krokowym, puki na ssaniu to jeszcze idzie, ale jak się rozgrzeje i cofa to może tak być że faluje | o właśnie i tu może coś być, bo jak przejade kilka kilometrów to silnik zmienia pracę i zapala sie kontrolka. Dręczy mnie jednak to dlaczego jeden mechanik twierdzi że sonda jest walnieta a drugi że jest dobra
londolut - 20-02-2009, 23:28
lipa40 napisał/a: | Dręczy mnie jednak to dlaczego jeden mechanik twierdzi że sonda jest walnieta a drugi że jest dobra | Bo oboje nie wiedzą co jest grane.
tomusn - 20-02-2009, 23:56
jeżeli się zapala kontrolka (a w aucie jest instalacja gazow) 90% mechaników obstawia sondę lambda
Anonymous - 21-02-2009, 01:51
drugie 90 wstyskiwacze z niedopasowania emulatora
lipa40 - 21-02-2009, 08:47
londolut napisał/a: | Bo oboje nie wiedzą co jest grane. | dla tego chodzi mi po głowie pomysł z podmianą sondy
tomusn napisał/a: | jeżeli się zapala kontrolka (a w aucie jest instalacja gazow) 90% mechaników obstawia sondę lambda | to fakt, ten drugi mech. który podłączał pod komputer też twierdził że trzeba dobrze wyregulować gaz, dla tego że to jest "prosta" instalacja a przy sekwencyjnej raczej nie ma problemów. Jednak w tym przypadku to nie będzie to, bo po sprawdzeniu i wykasowaniu błędów odłączył akumulator, przełączył na zasilanie benzyną i odpalił, silnik chodził dość długo aż się porządnie zagrzał i kontrolka się nie zapaliła. Umówiliśmy się że pojeżdżę trochę na benzynie i zobaczę co się będzie działo. Wyjechałem, i po ok.10 km. silnik zmienił pracę i kontrolka się zaświeciła
londolut napisał/a: | zbadaj sam komputer wg instrukcji na stronie Krzyżaka |
właśnie się do tego zabrałem, nawet mam przygotowaną diodę ale wystąpił problem bo, na stronie Krzyżaka pokazana jest czarna kostka z dwoma pinami, u mnie przy tej puszce z bezpiecznikami jest też czarna ale inna z szesnastoma pinami. Dalej za kablami jest jeszcze jedna (biała) z dwoma pinami obok siebie .
Pod którą się podłączyć żeby czegoś nie popsuć , oto jest pytanie
[ Dodano: 21-02-2009, 15:24 ]
Pomoże ktoś
londolut - 22-02-2009, 11:40
lipa40 napisał/a: | dla tego chodzi mi po głowie pomysł z podmianą sondy | Nowa sonda nie zaszkodzi.
lipa40 napisał/a: | u mnie przy tej puszce z bezpiecznikami jest też czarna ale inna z szesnastoma pinami. Dalej za kablami jest jeszcze jedna (biała) z dwoma pinami obok siebie .
Pod którą się podłączyć żeby czegoś nie popsuć , oto jest pytanie | Lipa, zrób fotkę bo to trudno powiedzieć.
lipa40 - 22-02-2009, 14:13
Ta kostka przy bezpiecznikach wygląda prawie identycznie http://www.automex.pl/techinfo/obd/gfx/vlvconn.jpg
Do tej białej z dwoma pinami podłączyłem diodę i nic nie mrygnęła
[ Dodano: 22-02-2009, 15:32 ]
to jest ta czarna u mine
londolut - 23-02-2009, 13:31
lipa40, to nie to to To złącze OBD do MUT`a. Jest jeszcze jedne, zaraz obok puchy z bezpiecznikami.
Tutaj jest twoje gniazdo
Foto by Krzyzak
lipa40 - 23-02-2009, 16:41
londolut napisał/a: | Tutaj jest twoje gniazdo | Właśnie w tym problem że go tam ni ma , wyczytałem gdzieś w "necie" że, złącza OBDII są montowane w autach od 96r. a mój jest 94r. i ma takie ustrojstwo . Przejściówka jakś, czy co .
Dobra, idę jeszcze raz poszukać
pan_slonik - 26-02-2009, 00:31
sprawdz jeszcze pod kierownica zaraz obok panelu srodkowego.
KaWu - 26-02-2009, 13:50
lipa40, ja tez w Lancerze z '94 miałem złącze OBD2, więc nie byłeś wyjątkiem
Jak masz to złącze to zewrzyj 1 z 4 pinem i zczytuj z migającej kontrolki błędy (drucik bez diody).
|
|
|