Problemy techniczne - czy jadac na luzie samochod powinien delikatnie zwalniac?
marcin007 - 23-02-2009, 17:30 Temat postu: czy jadac na luzie samochod powinien delikatnie zwalniac? Przepraszam za głupie pytanie, ale nie mam pojęcia. Czy jadąc określoną prędkością i wrzucając "luz" samochod samoistnie powinien zacząc delikatnie zwalniać? I jeszcze jedno, czy po podniesieniu koła i zakręceniu kołem powinno być słychać szuranie tarcz hamulcowych (delikatne)? Koła normalnie się kręcą ale słychać jak ocierają o tarcze hamulcową. Ile obrotów powinno wykonać koło, po "zakręceniu"rękami??
Z góry dziękuję za odpowiedz
siwek - 23-02-2009, 18:04
1. TAK
2. TAK ale delikatnie
3. nie mam pojęcia
akbi - 23-02-2009, 18:12 Temat postu: Re: czy jadac na luzie samochod powinien delikatnie zwalniac
marcin007 napisał/a: | Czy jadąc określoną prędkością i wrzucając "luz" samochod samoistnie powinien zacząc delikatnie zwalniać?
|
tak, ze względu na tarcie opon o nawierzchnie i opory wiatru .... jeśli chodzi o kwestie mechaniczne auta - to nie
marcin007 napisał/a: | I jeszcze jedno, czy po podniesieniu koła i zakręceniu kołem powinno być słychać szuranie tarcz hamulcowych (delikatne)?
|
nie
marcin007 napisał/a: | Ile obrotów powinno wykonać koło, po "zakręceniu"rękami??
|
zalezy ile masz sily oraz czy krecimy kola przednie czy tylne ...ale tak na oko 10-20 razy
londolut - 23-02-2009, 19:15
marcin007 napisał/a: | czy po podniesieniu koła i zakręceniu kołem powinno być słychać szuranie tarcz hamulcowych (delikatne)? |
siwek napisał/a: | 2. TAK ale delikatnie | A ja powiem tak, że to zależy od tego, czy klocki są świeże funkiel nówki czy już parę km mają najechane, u mnie nic nie trze.
loki7777 - 23-02-2009, 19:23
@akbi 1 napewno nie? A czy nie zamyka sie przepustnica i to nie powoduje hamowania?
Cofam - bo chodzilo o luz a nie o to ze jest na biegu;)
siwek - 23-02-2009, 19:33
Cytat: | A ja powiem tak, że to zależy od tego, czy klocki są świeże funkiel nówki czy już parę km mają najechane, u mnie nic nie trze. | tzn u mnie też nic nie trze ale delikatnie ma prawo
jeżeli ci bardzo trze i koło szybko sie zatrzymuje to znaczy ze coś jest nie tak i lepiej sprawdz klocki i cylinderek
londolut - 23-02-2009, 19:47
siwek napisał/a: | jeżeli ci bardzo trze i koło szybko sie zatrzymuje to znaczy ze coś jest nie tak i lepiej sprawdz klocki i cylinderek | I tarczę, czy nie jest zwichrowana.
jaca71 - 23-02-2009, 19:50
marcin007 napisał/a: | Czy jadąc określoną prędkością i wrzucając "luz" samochod samoistnie powinien zacząc delikatnie zwalniać? |
Jak najbardziej opory toczenia, aerodynamiczne i mechaniczne w układzie. marcin007 napisał/a: | I jeszcze jedno, czy po podniesieniu koła i zakręceniu kołem powinno być słychać szuranie tarcz hamulcowych (delikatne)? |
Tak, delikatne mogą być. A ile razy koło się ma obrócić? Parę razy, na pewno nie będzie się kręcić "w nieskończoność" jak w rowerze.
akbi napisał/a: | marcin007 napisał/a:
Czy jadąc określoną prędkością i wrzucając "luz" samochod samoistnie powinien zacząc delikatnie zwalniać?
tak, ze względu na tarcie opon o nawierzchnie i opory wiatru .... jeśli chodzi o kwestie mechaniczne auta - to nie |
Dlaczego nie? Przecież nie ma idealnych łożysk, opory w skrzyni też są
akbi napisał/a: | marcin007 napisał/a:
I jeszcze jedno, czy po podniesieniu koła i zakręceniu kołem powinno być słychać szuranie tarcz hamulcowych (delikatne)?
nie |
A właśnie że tak. Pytanie na myslenie: Na jakiej zasadzie klocki są oddalane od tarcz hamulcowych? loki7777 napisał/a: | @akbi 1 napewno nie? A czy nie zamyka sie przepustnica i to nie powoduje hamowania? |
Na luzie silnik jest odłączony od kół i jego opory nie maja znaczenia...
Robson86 - 01-03-2009, 19:30
marcin007 napisał/a: | Czy jadąc określoną prędkością i wrzucając "luz" samochod samoistnie powinien zacząc delikatnie zwalniać? |
ciezko to powiedziec tak dokladnie, bo auto powinno zwalniac ale w takim tempie jak "na biegu" tylko duzo slabiej
marcin007 napisał/a: | I jeszcze jedno, czy po podniesieniu koła i zakręceniu kołem powinno być słychać szuranie tarcz hamulcowych (delikatne)? |
tez mi sie wydaje ze powinno, bo takze jak w przypadku jaca71, slyszalem ze klocki "wracaja na swoja pozycje" dzieki tarczy hamulcowej (temu otarciu)
marcin007 napisał/a: | Koła normalnie się kręcą ale słychać jak ocierają o tarcze hamulcową. Ile obrotów powinno wykonać koło, po "zakręceniu"rękami?? |
heh jeli masz duzo sily to na pewno z 2 obroty jesli masz mniej sily to i nie caly obrot
Pozdroo
marcin007 - 01-03-2009, 19:36
akbi napisał/a: | zalezy ile masz sily oraz czy krecimy kola przednie czy tylne ...ale tak na oko 10-20 razy |
wkładając średnia siśe przednie 1obrot , tylne 2 obroty...
londolut napisał/a: | A ja powiem tak, że to zależy od tego, czy klocki są świeże funkiel nówki czy już parę km mają najechane, u mnie nic nie trze. |
tarcze i klocki nówki sztuki, jeżdzone 1000km może...
londolut napisał/a: | I tarczę, czy nie jest zwichrowana. |
właśnie nówka sztuka jest więc wątpie
akbi - 02-03-2009, 00:38
marcin007 napisał/a: | wkładając średnia siśe przednie 1obrot , tylne 2 obroty... |
uuu ... no to chyba kolega ma zapieczone łożyska albo klocki
ratajeq - 03-03-2009, 23:28
akbi napisał/a: | uuu ... no to chyba kolega ma zapieczone łożyska albo klocki |
bez obrazy ale czy łożysko albo klocki mogą się zapiec ??
łożysko zużyć ...
a zapieka się najczęściej szpilka w zacisku i chodzi tylko na pozostałych - chodzi pół zacisku (wtedy z reguły jest ściąganie przy mocnym hamowaniu bo różnica sił często przekracza 40%)
|
|
|