To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] ELEKTRYKA - Po wymianie rozrządu

osiem - 24-02-2009, 18:49
Temat postu: [MSS 1.6] ELEKTRYKA - Po wymianie rozrządu
Witam. Odebrałem dzisiaj autko po wymianie rozrządu. Jakie było moje zdziwienie, kiedy po zapaleniu silnika, zaczęła sie na krótki moment zapalać kontrolka ładowania, a obroty zgłupiału. Dodatkowo przy załączanij klimy albo wiatraka na silniku, przygasa deska rozdzielcza i światła. Kontrolka zapala sie nieregularnie i dosłownie na 1 sek. Potem gaśnie. Jak jade i trzymam na obrotach jest ok. Ale na luzie zaczyna wariować kontrolka ładowania, obroty i ogólnie podświetlenie.
Wcześniej wszystko było super.
Co jest?

maniak30 - 24-02-2009, 20:40

brak masy na silniku pewnie mechanicy nie przykręcili lub nie łączy proponuje to sprawdzić :idea:
osiem - 24-02-2009, 20:48

maniak30 napisał/a:
brak masy na silniku

Ponieważ mechanik rozłączył mi aku, wyczytałem w instrukcji, że po rozłączeniu trzeba wyregulować kompa. W tym celu trzeba odpalic auto na 10 min, żeby pochodziło i komp wyrównał obroty. I tak zrobiłem. Obroty już nie wariują. Natomiast pogoniłem go troche i w zasadzie jest ok. Ale ze 2 razy sie zdarzyło, że deska przygasła i na 1 sek zapaliła sie kontrolka ładowania. Ale zdarzyło sie to o wiele rzadziej niz po wyjechaniu z warsztatu.
Zobacze jutro rano. Najwyzej podjade do elektryka niech spojrzy.
A z tą masą na silniku to dokładnie o co chodzi?

maniak30 - 24-02-2009, 20:54

w okolicach rozrzadu jet przewód masowy karoseri z silnikiem czasami jak jej brak to silnik wariuje
osiem - 24-02-2009, 20:56

maniak30 napisał/a:
w okolicach rozrzadu jet przewód masowy karoseri z silnikiem czasami jak jej brak to silnik wariuje

rozumiem. Znaczy, że mechanior mógł go obruszyc?
I wtedy może palić sie ładowanie na takie krótkie chwile?

maniak30 - 24-02-2009, 21:03

tak może być trzeba to posprawdzać i przewody przy alternatorze przed było ok
osiem - 24-02-2009, 21:05

maniak30 napisał/a:
tak może być trzeba to posprawdzać i przewody przy alternatorze przed było ok

Przed było ok. Teraz też jest juz niby ok. Ale sie jeszcze czasami zapala kontrolka. Bede sprawdzał.

maniak30 - 24-02-2009, 21:10

posprawdzaj i daj znac udaj sie do mechaników niech sprawdzają :mrgreen: :biggrin:
osiem - 24-02-2009, 21:11

maniak30 napisał/a:
posprawdzaj i daj znac udaj sie do mechaników niech sprawdzają :mrgreen: :biggrin:

Ech z tymi mechanikami. Nerwy mi dzisiaj puszczaja.

maniak30 - 24-02-2009, 21:13

wiem ja robie wszystko sam :badgrin:
osiem - 24-02-2009, 21:18

maniak30 napisał/a:
wiem ja robie wszystko sam :badgrin:

Zazdroszcze
Ja sie nie znam niestety.
Mam tylko nadzieje, że nic złego sie nie stało, i żeczywiście to tylko jakis kabel. Bo silnimchodzi super po wymianie. Ktos coś wspomniał, że to moze byc też przestawiony rozrząd. Ale jakoś mi sie nie chce wierzyc. silnik chodzi ok. I po regulacji pracuje równo.

maniak30 - 24-02-2009, 21:23

raczej nie bo chodził by w cały swiat to sprawa elektryczna pozdrawiam :mrgreen:
osiem - 24-02-2009, 21:30

maniak30 napisał/a:
raczej nie bo chodził by w cały swiat to sprawa elektryczna pozdrawiam :mrgreen:

Dzieki. dam znać jak i co.

Witam
elektryk dzisiaj grzebał pół dnia i nic nie znalazł. rozłozył ręce.
Więc sie zabrałem i pojechałem do serwisu, gdyz coraz bardzie obstawiam coś zkompem albo jakis czujnik, który sie przestawił po rozrządzie.
Rozrząd raczej dobrze załozony. Czekam aż zadzwonią z serisu.