To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Odczyt zniszczonych płyt CD

yaro1976 - 26-02-2009, 15:59
Temat postu: Odczyt zniszczonych płyt CD
mam mały zgryz i może ktoś mógłby mi pomóc wiedzą, jak w temacie, mam kilkadziesiąt płyt CD z przeróżnoraką muzyką, przez długie lata jeździły w moich miśkach w cake`u i trochę się styrały co poniektóre, a uzbierało się ich trochę :P , porysowana powierzchnia itp, radio w samochodzie juz ich nie chce odtwarzać ale myślałem że zrzucę to na kompa i przegram na nowę płyty i bedzie git, ale niestety komp również się wiesza
czy są jakies "domowe" sposoby na zgranie materiału z podrapanych płyt, nie wiem jakiś specjalny program, środki chem. ułatwiające odtwarzanie, czy tez możnaby spróbować na innym kompie
przerabiał juz ktos coś takiego? wszelkie sugestie uwagi mile widziane...

Juiceman - 26-02-2009, 16:26

Heh masterclean i jazda, niektórzy próbowali czyścić ją pastą do zębów (najzwyczajniejsza pasta bez żadnych drobinek). Dodam, że po czyszczeniu pastą 1 płyta na 5 zaczęła mi śmigać xD po mastercleanie zdecydowanie więcej i to na różnych nośnikach głównie nagrywarka lepiej odtwarzała takie cd niz cd-rom.
rvlauren - 26-02-2009, 19:09

:P jest specjalne urządzonko do tego odnawiania poszukaj ale z tego co wiem tam tez się nakłada pastę jak bym próbował to wziął bym pastę polerską do szkła jest taka i wtedy próbować
Urządzenie wygląda tak :
http://www.pcworld.pl/new...poleruj.ja.html

[ Komentarz dodany przez: Hubeeert: 27-02-2009, 15:46 ]
Polecam uwadze Zasady Forum i punkt traktujący o działalności niezgodnej z prawem.
Kolejnej edycji będzie towarzyszyło ostrzeżenie.

docencik87 - 26-02-2009, 20:16

Co jak co ale może zrób edycję posta, bo jak wielki Brat Hubciu to zobaczy to posypie RB ;)

To jest nielegalne, więc nie nakłaniaj do takich rzeczy na forum ;)

rvlauren - 26-02-2009, 22:05

to do nie bo nie wiem o co kaman :?
Anonymous - 26-02-2009, 22:06

niedawno mialem problem z plytami dvd na psx2, plytki byly porysowane i przez to gry zawieszaly sie zawsze w tym samym miejscu, gdzies na necie wyczytalem ze mozna sprobowac pasta polerska tempo... tak sie akurat zlozylo ze kilka dni wczesniej kupilem ta paste z zamiarem regeneracji lakieru na moim misiaku wiec sprobowalem. Do polerowania uzylem sciereczki z mikrofibry, nakladalem troche pasty na plyte i jechalem od srodka do brzegu. Po kilku takich zabiegach plytka byla w stanie umozliwiajacym ukonczenie gry :) (filmiki momentami przeskakiwaly o kilka klatek ale gra przestala sie zawieszac)
opcja numer dwa to zaniesc plytki do zakladu ktory zajmuje sie profesjonalnym regenerowaniem nosnikow cd/dvd

docencik87 - 26-02-2009, 22:42

rvlauren napisał/a:
to do nie bo nie wiem o co kaman :?

Tak, chodzi o Bearshare :)

yaro1976 - 27-02-2009, 08:54

super dzięki za rady, nigdy tego nie robiłem więc widze że czeka mnie pracowity weekend, mała wprawka przed wiosennym polerowaniem samochodu :P
Anonymous - 27-02-2009, 14:07

no ja raczej nie chcialbym aby lakier na misiaku wygladal tak jak te plytki po czyszczeniu :)
wiec sam sie za polerke teraz nie wezme :)

rvlauren - 27-02-2009, 17:09

:? no to się poprawiam i obiecuje nie robić tego więcej nie za bardzo mi idzie czytanie regulaminu :P
ratajeq - 08-03-2009, 23:11

szczerze ... czasami wystarczy dobry napęd, dla przykłady jakbyś znalazł stary napęd np. TEAC max 16 ... (miałem taki) radził sobie z płytami, które przejechały po lastryko/marmurze

z banalnych metod ... wylizać całą płytę od spodu, tak żeby została na niej ślina, która w pewnym stopniu wypełni rysy