To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jaki to olej przekładniowy ?

Budrys - 26-02-2009, 18:34
Temat postu: Jaki to olej przekładniowy ?
Mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów w Carismie GDI. Ale w oryginalnej instrukcji obsługi jest olej ( jakaś niemiecka nazwa. API GL-3, SAE 75W-85W ) i nie wiem co to za olej kupić bo chyba nie Elfa Tranself, ten jak pisze w książce jest do wszystkich Carism, tylko nie do GDI. Pozdro.
Anonymous - 26-02-2009, 23:36
Temat postu: Re: Jaki to olej przekładniowy ?
Budrys napisał/a:
Mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów w Carismie GDI. Ale w oryginalnej instrukcji obsługi jest olej ( jakaś niemiecka nazwa. API GL-3, SAE 75W-85W ) i nie wiem co to za olej kupić bo chyba nie Elfa Tranself, ten jak pisze w książce jest do wszystkich Carism, tylko nie do GDI. Pozdro.

Budrys, ja mam GDI i mam wlany elf TRANSELF TRX 75W80. Poprzednio miałem wlany Valvoline 75W90 i powiem szczerze, że na elfie to przekładnia u mnie lepiej pracuje. Biegi pewniej wchodzą i mocniej siedzą, a na dodatek prawie całkowicie znikł efekt zgrzytania dwójki na zimnym silniku (no chyba, że bardzo szybko ją wrzucę :P ). Przy następnej wymianie także zaleję elfa TRANSELF TRX 75W80 albo Shell SF 5288 75W80 - też podobno dobry :lol:

adaśko - 27-02-2009, 14:05

Ja w swojej cari zalałem olej castrola 75W90 i dobrze sie sprawuje
XL - 27-02-2009, 19:45

Adaśko, masz inną skrzynię biegów! Skrzynia w GDI "lubi" oleje o mniejszej lepkości, zwłaszcza taka skrzynia, która jest już trochę zmęczona. Krótko mówiąc: do GDI 75W80, producent mniej istotny. Ja akurat mam Shella i jest OK.

Pozdrawiam, XL

adaśko - 28-02-2009, 19:54

[quote="XL"]Adaśko, masz inną skrzynię biegów! Skrzynia w GDI "lubi" oleje o mniejszej lepkości, zwłaszcza taka skrzynia, która jest już trochę zmęczona.
rozumiem kolego ale chcialem podowiedziec koeldze.masz racje ze firma jest malo istotna:)