Carisma - Ogólne - strzały LPG na zimnym silniku - pomocy
brumek - 27-02-2009, 10:09 Temat postu: strzały LPG na zimnym silniku - pomocy Witam
Od pewnego czasmu mam problem z moim samochodem.
Zaczął stzelac na LPG - pojechalem do gazownika - diagnoza - kable. (pod maska w okolicy jednej z cewek dyskoteka - padł krotszy kabel WN). Aby sprawdzic czy to na 100% kabel gazownik przepiał cewki i objaw byl ten sam - wiec stwierdził ze trzeba wymienic kable - tak zrobilem, dodatkowo zalozylem nowe swiece).
No i wszystko byloby ok - ale....
Po tygodniu znow to samo - strzaly
Tylko ze teraz strzela tylko na zimnym silniku i tylko gdy jest spora wilgoć(spadnie śnieg lub deszcz a autko stoi np cala noc lub dłużej) - jak sie rozgrzeje problem znika nic nie szarpie i nic nie strzela autko smiga jak należy.
Co to moze byc? ?
czy przyczyna moga byc rozregulowane zawory? wadliwe kable WN(tylko ze one maja miesiac) czy moze cewka ktoras padła? jak to sprawdzic?
instalacja II gen - przebieg ok 70tys
z gory dziekuje za pomoc
saymon - 27-02-2009, 12:10
Zmień gazownika.
Jeżeli na benzynce jest wszystko ok, to wina instalacji - regulacja, krokowiec ...
Jeżli strzela to do momentu usunięcia usterki nie jeździ na gazie bo możesz rozwalić przepływomież a to już droga sprawa.
pawelsonx - 27-02-2009, 13:20
ja bym obstawiał cewki w manuale jest podane jak sprawdzić omomierzem.
brumek - 27-02-2009, 14:20
ok . dzieki za info.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - czemu strzela tylko na nierozgrzanym silniku a szczegolnie gdy jest duza wilgoć?? (jak jedna noc stal w garazu przy -10st po odpaleniu wszystko bylo ok)
Tak jak pisalem gdy osiagnie temp robocza to wszystko jest ok - nic nie strzela i pracuje idelanie.
Maretzky85 - 27-02-2009, 14:39
Jak na mój gust to lipne kable
Jak dostają wilgoci to puszczają. Jakiej firmy masz kable i świece ?
brumek - 27-02-2009, 16:48
Kable to nie wiem jakie (kosztowały 100pln) , a świece NGK V-line.
(Tylko ze te kable maja moze z miesiac - i juz mialyby przebicia???) Chyba ze sprzedali mi jakies trafne kabelki .
A co myslisz o cewkach? - mogla sie ktora uszkodzic?
chmielu115 - 27-02-2009, 19:50
Siemka poczytaj mój temat "pomocy mam problem z carizmą" tam pisałem o swoim problemie i okazało się że to wina nowych świec!!! zmień na stare i obserwuj!
Maretzky85 - 28-02-2009, 00:37
Mi się jeszcze nie udało kupić kabli NGK, i obserwuję, że wszystkie kable które kupie świecą albo od razu albo po niedługim czasie, więc nadal obstawiam kable
|
|
|