Nasze Miśki - Galant EA5A by Młody...
mlodzianinwawa - 27-02-2009, 19:15 Temat postu: Galant EA5A by Młody... Witajcie Od 26 lutego 2009r. jestem oficjalnym posiadaczem Galanta 98r. 2.5V6
Sposób na życie w moim domu - to sprowadzić auto i sprzedać;
Na ogół na miejscu w Polsce - mamy ok. 5-6 aut.
Odkąd zrobiłem prawo jazdy(dwa lata temu) przerobiłem jakieś 50 różnych samochodów.
Wielu ludzi z mojego otoczenia - twierdzi, że z tego powodu jestem dzieckiem w czepku urodzonym.
Jest w tym trochę prawdy ale nie do końca. Plusami niewątpliwie jest to, iż miałem okazję przetestować/sprawdzić/nauczyć się jeździć na bardzo różnych autach. Zdążyłem poznać zalety i wady konkretnych marek. Minusem takiego stanu rzeczy jest to, że kocham mieć coś swojego - wypieszczonego/wychuchanego/wycmokanego - coś genialnego! Często zdarzało mi się kupić jakiś super sprzęt Car-audio z zajefajnym radiem i wszystkimi bajerami. Jednak pyt. brzmi następująco - do którego auta powinienem to zamontować? Przecież jeżeli samochód się sprzeda to wartość tego sprzętu mi się nie zwróci - a za każdym razem rzeźbić w kablach to szału można dostać.
Wiadomo, jak każdy, mam swoje gusta i guściki. Jeżeli chodzi o samochody, to zawsze chciałem mieć F360 Spider - ale zawsze brakuje mi drobnych, poza tym gdzie bym nim jeździł? Drugim autem w kategorii wygląd był Galant - a raczej pierwszym(bo to co nieosiągalne się nie liczy). Uważam, że nie ma piękniejszego auta od modelu 96-03r. Jednak wygląd to nie wszystko - samochód przede wszystkim ma jeździć. Dlatego od zawsze - chciałem go przetestować. W zeszłym roku w okolicach lutego, sprowadziliśmy pięknego rekina w kombi(biały - ekstra wyglądał) 2.4Gdi. Traf chciał, że sprzedał się bardzo szybko - w przeciągu tygodnia! (gdyby każdy samochód się tak sprzedawał - bylibyśmy milionerami). Jednak tydzień wystarczył - bym zrozumiał, że takim samochodem chcę jeździć na stałe.
Niestety - wbrew pozorom, nie jest łatwo sprowadzić konkretny model - okazyjnie. A tylko takie auto wchodziło w grę. Sprowadzamy samochody ze Szwajcarii, zatem obecny kurs Franka - też nie za bardzo zachęca do importu.
Jakiś czas temu - odkryliśmy nowy sposób na sprowadzenie auta - LICYTACJA w ubezpieczalni. Nie wiem czy macie świadomość ale Szwajcar który miał mały wypadek(np. pogniótł zderzak) ma prawo oddać samochód, a ta zwraca mu praktycznie cały koszt auta. Zatem od pół roku - cichaczem wyczekiwałem - na mojego Miśka.
I stało się!!! 9 Lutego - został wystawiony mój Miś - po długiej i zawziętej walce - WYGRAŁEM!
$$$Update$$$ - 10 Marzec 2009r.
Minęło trochę czasu... Misiek jest już pomalowany
Wymieniłem klocki i przetoczyłem tarcze.
Zalałem mu świeże oleje, płyny.
Wymieniłem wszystkie filtry.
$$$Update$$$ - 20 Lipiec 2009r.
Założyłem gaz - Pełna sekwencja Stag300 - z wlewem pod klapką paliwa.
Listwy Valtec-a i butla 55l.
Założyłem radyjko - Pioneer Deh-4000UB
Wyprałem tapicerkę, pomalowałem deskę rozdzielczą (pozbyłem się drewna)
Troszkę zdjęć po zrobieniu wszystkiego i z nowymi kierunkowskazami.
$$$Update$$$ - 25 Lipiec 2009r. Więcej zdjęć
$$$Update$$$ - 8 Sierpień 2009r.
Naprawiłem niedziałający ciepły nawiew, poniżej instrukcja którą przy okazji zrobiłem.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
$$$Update$$$ - 10 Październik 2009r.
Zaczęło stukać lewe koło, po oględzinach - diagnoza:
Stuka końcówka drążka kierowniczego - kupiłem nową(555) i wymieniłem.
Wymieniłem przy okazji drugą, okazało się, że drążek oraz sworzeń wahacza górnego, też do wymiany. Więc wymieniłem wszystko. Teraz jest igiełka. Zrobiłem zbieżność.
Za jakieś 2-3 tygodnie planuje zabezpieczyć podwozie i lakier przed zimą.
...
pawliku - 27-02-2009, 19:27
Witaj na forum
fajny ten twój galancik od wewnątrz (patrząc na kawałek siedzenia) wygląda jak nowy a nie wgniotki i zgięcia się usunie i będziesz miał super brykę i masz bardzo fajny kolorek
życzę przyjemności z jazdy
czekamy na dalsze modyfikacje
KaWu - 27-02-2009, 21:49
Ladny kolor autka .... tylko szkoda ze nie kombi
Cytat: | Od 26 lutego . jestem oficjalnym posiadaczem Galanta 98r. 2.5V6 |
chyba musisz 8 na 9 zamienic.
mlun - 27-02-2009, 23:34
Jasne wnętrze dodaje uroku:P No to teraz już wiemy do kogo ewentualnie się zwrócić w sprawie ściągania autka:P
mlodzianinwawa - 28-02-2009, 10:51
No ba! Nie robię reklamy oczywiście
Jak coś to służę radą/pomocą
Dzisiaj Misiek trafił do wizażysty Malują paznokcie i takie tam (nie to, że gej czy metro:P)
W poniedziałek wrzucę fotki skończonego.
mlodzianinwawa - 10-03-2009, 12:38
Minęło trochę czasu... Misiek jest już pomalowany
Wymieniłem klocki i przetoczyłem tarcze.
Zalałem mu świeże oleje, płyny.
Wymieniłem wszystkie filtry.
V6 - ryczy aż miło - nic nie stuka
Fotki najwcześniej w piątek - nie mam w ogóle czasu w tym tygodniu.
Psikus - 15-03-2009, 21:16
Dobrze się zapowiada. Bordowy sedan z beżową skórką - coś pięknego. Co do felg - widział bym w nim ROTA P45F 17" bronze lub grafit a nie czarną niemarkową felgę z czerwonym lipem
mlodzianinwawa - 16-03-2009, 07:51
Myślę, żeby fabryczne felgi - oddać do lakiernika i zmienić kolor Wzór oryginału nie jest zły
tylko to 15 - więc co najwyżej na zimę by zostały a na lato coś wymyślę
Psikus - 18-03-2009, 20:14
Ewentualnie oryginalne 17 ze sporta - one tez dobrze wyglądają
mlodzianinwawa - 23-03-2009, 14:02
Mam pytanie dotyczące kierunkowskazów. Jeden z nich ma pęknięte zaczepy i w związku z tym kupuję nowy, myślę czy by nie kupić kompletu białych. Jakie są wasze opinie? Lepiej biały czy pomarańcz?
pawliku - 23-03-2009, 14:32
mlodzianinwawa napisał/a: | Lepiej biały czy pomarańcz? | Zdecydowanie białe !
auto ładniej z białymi kierunkami wygląda ale do tego jeszcze białe kierunki na błotnik
mlodzianinwawa - 23-03-2009, 14:39
No wiem, wiem tylko komplet
pawliku - 23-03-2009, 14:46
wrzuć jakieś fotki po pobycie u wizażysty
Psikus - 24-03-2009, 21:29
Ale pomarańczowe są bardziej w klimacie - białe wszyscy mają
j-rules - 24-03-2009, 21:48
Cytat: | Ale pomarańczowe są bardziej w klimacie - białe wszyscy mają | rowniez tak uwazam, szczypta oldschoolu jest potrzebna kazdej bryczce
|
|
|