To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nie działa centralny, podświetlenie wnętrza i radio

Anonymous - 27-02-2009, 21:24
Temat postu: [EAxx] Nie działa centralny, podświetlenie wnętrza i radio
Witam wszystkich.Od niedawna jestem posiadaczem Galanta EA2A.
W dniu dzisiejszym postanowiłem wymienić przepaloną żarówkę oświetlenia wnętrza,Tę z przodu auta.Ściągam obudowę,zakładam żarówkę i co następuje??
Oświetlenie wnętrza siada całkiem,radio jak i zegarek również! centralny zamek też nie działa,obroty silnika spadają prawie do zera,a po włączeniu zapłonu klimaronik ustawia się w tryb auto. Bardzo proszę o pomoc :cry: Czy możliwe jest że za pomocą małej żarówki rurkowej można uszkodzić elektronikę ??
Mam nadzieję,że to jakiś bezpiecznik się przepalił,chciałem to sprawdzić ale z nerwów posiałem gdzieś ten dzyndzelek do wyciągania bezpieczników :x

Owczar - 27-02-2009, 21:31

Tak to bezpiecznik pod maską. Jak otworzysz pokrywę, i stoisz z boku auta to bliżej prawego górnego rogu masz dwa bezpieczniki w takiej żółtej ramce. To będzie jeden z nich, wymień i po kłopocie ;)
Anonymous - 27-02-2009, 21:37

Jeden bezpiecznik jest odpowiedzialny za ten cały bałagan?? Najbardziej niepokoją mnie te obroty silnika,niedawno miałem podobny problem z obrotami po odłączeniu aku. ale problem minął,do dzisiaj.
Owczar - 27-02-2009, 21:38

Tak, nie Ty pierwszy przeraziłeś się, że coś więcej się spaliło. Ten problem przerobiło już sporo posiadaczy Galantów, w tym także ja :]
Anonymous - 27-02-2009, 21:54

Uspokoiłeś mnie trochę :) jak tylko zrobi się widno to podejdę wymienić ten bezpiecznik,mam nadzieję,że problem minie.
Dam znać. A póki co dziękuję i pozdrawiam

[ Dodano: 28-02-2009, 09:40 ]
Kolego Owczar, Twoja diagnoza okazała się trafna:) Dzięki raz jeszcze :lol:
PzDr.

nietoperek - 17-12-2009, 14:05
Temat postu: Schemat elektryczny Galant 98
Witam potrzebny mi schemat elektryczny do galanta z 98r.
Ponieważ niestety podłączyłem na odwrót akumulator i nie działa mi teraz ogrzewanie, oświetlenie w środku (tylko górne lampki) i zamek centralny :/ (Bezpieczniki są dobre.)
Z góry dziękuje za pomoc.

Owczar - 17-12-2009, 15:57

nietoperek, podobny problem masz tutaj: http://forum.mitsumaniaki...centralny+zamek

A schematy elektryczne oraz cały serwis manual znajdziesz tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447

marcinlubel - 25-12-2009, 14:51

witam.a jak ta wymiana bezpieczników nic nie poprawi???
robertdg - 25-12-2009, 15:04

marcinlubel, sprawdzałeś obie puszki z bezpiecznikami?
nietoperek - 04-01-2010, 21:17

ja niestety jeszcze nie wiem czy to cos da :/ bo cieszko mi bylo dostac ten bezpiecznik bo mianowicie spalil mi sie ten 100A i jakos wczesniej go przepczylem ale juz na niego czekam i nie bawem napisze czy to cos dalo
robertdg - 04-01-2010, 21:25

nietoperek, na wszelki wypadek tutaj masz rozpiske bezpieczników i przekażników w obu puszkach http://forum.mitsumaniaki...e3cafa815d7fa88
nietoperek - 06-01-2010, 16:21

wymiana tego 100A bezpiecznika pomogla wszystko dziala
Anonymous - 13-01-2010, 09:53

Witam
Problem jak u powyższych osób tzn po wymianie radia brak: oświetlenia kabiny, oświetlenia drzwi, zasilania radia, zegarka, nie działa czujnik otwarcia drzwi i centralny, automat wariuje.
Sprawdziłem wszystkie po kolei bezpieczniki multimetrem zabudowane, drugi raz wyciągnąłem i sprawdziłem.
Przy wymianie radia było dość ciasno w kablowni (za radiem) i wyskoczyły mi wtyki od klimatronika.
Na początku myślałem że padł jakiś moduł komfortu (tak jest np w fordzie) ale nie znalazłem informacji o takim elemencie w galu. Może jakaś wtyczka gdzieś się poluzowała w gnieździe.
Proszę o rady czego i gdzie jeszcze szukać.

Hugo - 13-01-2010, 11:32

Wymienić spalony bezpiecznik w komorze silnika (10A).
robertdg - 13-01-2010, 13:13

dmn1, opis bezpieczników tutaj FAQ bezpieczniki i przekaźniki w Galancie EA