To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Bezpieczeństwo + kasa + ekologia

HouseM - 28-02-2009, 13:48
Temat postu: Bezpieczeństwo + kasa + ekologia
Jestem zagorzałym przeciwnikiem jazdy w dzień na światłach. Po pierwsze wcale nie zwiększa to widzialności naszego pojazdu na drodze , może spowodować wypadek przez oślepienie kierowcy jadącego z naprzeciwka. Dodatkowo te 150W musi się skądś wziąć stąd zwiększone zużycie paliwa a co za tym idzie zwiększone skażenie środowiska.
Same minusy i ani jednego plusa
A tu adres stronki ,którym chciałbym się z wami podzielić. KLIK

m4rud3r - 28-02-2009, 14:16

Plus jest taki, ze moim zdaniem czasami taki pojazd jest latwiej zauwazyc jadac pod slonce ( przynajmniej dla mnie ), i pare razy dzieki tym swiatlom zauwazylem pojazd odpowiednio wczesnie. Jezeli ktos ma swiatla zle ustawione , to beda one oslepialy o kazdej porze, wiec moze kazmy jezdzic w nocy tez bez swiatel aby nikogo nie oslepic?? Wylacz radio i klime ;) bo tez powoduje wzrost poboru paliwa ;)
arekp - 28-02-2009, 14:52

HouseM, przestan jezdzic autem, przesiadz sie do komunikacji zbiorowej.

Swoja droga ciekaw jestem jak ci wszyscy przeciwnicy jazdy na swiatlach w ciagu dnia zachowuja sie w domu, w pracy ... wylaczacie swiatla wychodzac z pomieszczen w ktorych nie przebywacie? Wylaczacie komputery odchodzac od stanowiska? Pamietacie o wylaczeniu glosniczkow, wszelkiego rodzaju hubow USB, ladowarek do komorek ... a nawet listew przeciwprzepieciowych ktore maja zaroweczke?

A co z kapiacym kranem? Rozumiem ze rowniez Wasze pralki, lodowki i zmywarki sa klasy AA?

Anonymous - 28-02-2009, 15:19

arekp napisał/a:
Swoja droga ciekaw jestem jak ci wszyscy przeciwnicy jazdy na swiatlach w ciagu dnia zachowuja sie w domu, w pracy ...

tam jest NAKAZ,tutaj MOZLIWOSC-taka mala roznica...
to tak jak bycie w wojsku z poboru a zawodowo.

krzychu - 28-02-2009, 16:45

Mnie wkurza że się mi radio w aucie wygasza.... A jak wyłączę tą funkcję to razi w nocy :axe:

Druga sprawa trzeba sobie zdać sprawę że to lobing firm petrochemicznych i stowarzyszonych no nie ma innego wyjście posmarowali komu trzeba i trzeba się z tym zgodzić wyjścia nie ma. A ilość wypadków niestety wzrosła zaczynamy mniej dostrzegą przechodniów, rowerzystów czyli tych co nie mają światełka bo tego szukamy teraz na drodze niestety tak działa podświadomość odruchy i adaptacja mózgu. A w polsce brakuje drug 2 jezdniowych i skrzyżowań bez kolizyjnych to będzie to śmiertelność będzie jak w niemczech czyli bardzo mizerna a na autostradach unlimited speed. Moim zdaniem tyle w temacie.

Krzychu

PiotrBe - 28-02-2009, 17:32

HouseM napisał/a:
Jestem zagorzałym przeciwnikiem jazdy w dzień na światłach...

Bzdura. Oślepiaja źle ustawione światła, lub pseudoksenony., albo halogeny zapalone w dzień - za to bym prawko odbierał. grrr.
Sam pare razy zauważyłem auto, którego bez włączonych świateł bym nie zauważył - w słońcu np.

krzychu napisał/a:
A w polsce brakuje drug 2 jezdniowych i skrzyżowań bez kolizyjnych

to jest inna sprawa, że przyczyna wypadków jest brak dróg po prostu.

HouseM napisał/a:
A tu adres stronki ,którym chciałbym się z wami podzielić. KLIK

Rozmowa, którą przytaczasz ma sie nijak do tematu świateł. Mimo wrodzonej niechęci do ORGANIZACJI jaką jest policja w naszym kraju, trzymam strone policjata, bo on wykonywal swoja pracę, dając komus mandat za nieprzestrzeganie przepisów.
To tak jakbys zarzucał policjantowi że w mieście trzeba jechac 50 km/h. Co on za to może, skoro jest tylko wykonawca prawa, ustanowionego przez organ nadrzędny??

Arnold - 28-02-2009, 18:17

HouseM napisał/a:
Jestem zagorzałym przeciwnikiem jazdy w dzień na światłach...

Możesz przecież jeździć "bez świateł"!
Na rogatkach Ci zapalą za jakieś 200 PLN.

painkiller - 28-02-2009, 18:22

A ja jestem zwolennikiem jazdy na światłach i uważam że zwiększa to widoczność pojazdu a oślepiają głównie ci ze źle ustawionymi reflektorami. Argument o większym zużyciu paliwa dla mnie tez jest bzdurny bo nawet jeżeli wystąpi to będzie nieodczuwalne. Dziwne że kierowcy nie szukają oszczędności w ekonomicznej jeździe (jeżdżąc motorem do pracy w zależności od sposobu jazdy mam spalanie od 5 do 7 litrów i to przy prędkości zgodnej z przepisami). Może niech ktoś wyliczy o ile wzrasta zużycie paliwa przy włączonym radiu, klimie, otwartych szybach, starym filtrze powietrza, dziurawym tłumiku, szerokich oponach i pseudo spoilerach
jaca71 - 28-02-2009, 19:12

Jedyny plus jaki maja włączone światła przez całą dobę to znikoma liczba cichociemnych o zmroku, o świcie, we mgle i w deszczu. Dla mnie to wystarczający argument za.
W normalny nawet nie słoneczny dzień światła nie mają znaczenia.
Za pierona nie rozumiem tych co ich światła w dzień oślepiają jak i tych co w słoneczny dzień samochodu bez świateł nie widzą. Może jedni i drudzy maja problemy z oczami? Może powinni iść do lekarza od oczu?

A jak ja to widzę?
Obowiązek montażu świateł do jazdy dziennej w nowych samochodach bez obowiązku świecenia pozycyjnymi z tyłu.
Obowiązek jazdy na wspomnianych światłach w dzień lub wymiennie mijania gdy ich brak w samochodzie.
Z czasem znikną te bez świateł dziennych...

krzychu - 01-03-2009, 10:30

jaca71 napisał/a:
Jedyny plus jaki maja włączone światła przez całą dobę to znikoma liczba cichociemnych o zmroku, o świcie, we mgle i w deszczu. Dla mnie to wystarczający argument za.

A ja dalej widzę cichociemnych (nie ubliżając tym prawdziwych cichociemnych szeregów :P ) jak w nocy, tak we mgle porannej się znajdą. Też myślałem że zmniejszy się ich liczba ale jak dla mnie nie.

Krzychu

sosik - 01-03-2009, 11:19

krzychu, ale rowerzysta też ma obowiązek posiadania odblasków i światełka w nocy, a pieszy dla własnego bezpieczeństwa powinien posiadać choćby lampas na ciuszkach, opaskę lub zawieszkę w postaci odblasku. Sam noszę taką w plecaku awaryjnie gdybym musiał pieszo wędrować poboczem i przyznam, że działa bez zarzutu.
Nakaz jazdy na światłach uważam za dobry pomysł póki wszyscy nie będą posiadali(z przodu) światełek do jazdy dziennej, bo pozycja z tyłu dezorientuje w dzień, niektórzy mają tak słabe światła z tyłu, że ciężko odróżnić czy to pozycja czy stop już mu się pali :shock:
I nie wypalać z tekstami, że ktoś ma słaby wzrok :twisted:

krzychu - 01-03-2009, 12:05

sosik napisał/a:
bo pozycja z tyłu dezorientuje w dzień, niektórzy mają tak słabe światła z tyłu, że ciężko odróżnić czy to pozycja czy stop już mu się pali :shock:
I nie wypalać z tekstami, że ktoś ma słaby wzrok :twisted:

Nie no ja się z tym zgadzam. Ale faktem jest że szukasz w dzień świateł a odblasków na rowerzystach i przechodniach którzy defakto w terenie niezabudowanym chodzą na czarno w nocy mniej zauważasz.

Krzychu

Adaho_krak - 01-03-2009, 12:28

O światłach na forum już było. Ja jestem za świeceniem w dzień, ale po co w mieście ??
Co do argumentów za i przeciw, tyle jednych co i drugich. Temat rzeka.