Carisma - Techniczne - Centralny zamek. POMOCY !!!
Mustafa - 28-02-2009, 20:26 Temat postu: Centralny zamek. POMOCY !!! Panowie wiem że temat centralnego zamka pojawiał się wiele razy, oczywiście zapoznałem się z zamieszczonymi materiałami na forum i wiem gdzie w mojej cari szukać przewodów do centralnego ale nie mogę sobie poradzić z centralką.
Cały problem tkwi w tym że nie umiem czytać schematów i nie wiem które przewody z centralki prze zemnie zakupionej mam wykorzystać.
Bardzo proszę o pomoc. Które przewody z centralki mam podłączyć tak aby działał mi zamek oraz kierunkowskazy.
Załączam odnośnik do pliku zawierającego opis oraz schematy mojej centralki.
POMÓŻCIE !!!
http://www.plikus.pl/zoba...cja-197382.html
jolly69 - 28-02-2009, 21:06
Zajrzyj np. tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...light=centralny
Według mnie jest tak:
czarny i czerwony to oczywiście masa i plus ( stałe zasilanie ), brązowy to wyjście + na kierunkowskazy ( według mnie powinny być dwa przewody na kierunki bo z jednym to nie wiadomo gdzie go podpiąć, ja podpinałem u siebie do wyłącznika awaryjnych ale miałem dwa przewody więc nie było problemu z prawą i lewą stroną). W carismach jest chyba sterowanie minusem wiec żółty i żółto - czarny podpinasz pod masę, a biały używasz do zamykania, biało - czarny do otwierania ( wpinasz się tak jak to jest pokazane w poście powyżej). Jak się mylę niech ktoś mnie poprawi....
promort - 02-03-2009, 00:02
jolly69 mówi dobrze, według tego schematu jest tak: czerwony to stały plus (12V), czarny to masa, brązowy to plus kierunkowskazów, biały sygnał zamykania, biało czarny sygnał otwierania następnie żółty i żółto czarny łączymy razem i podłączamy do masy a pomarańczowy i pomarańczowo biały pozostaje nie podłączony wogóle (przynajmniej tak mi sie wydaje )
A z drógiej strony to schemat do tego sterownika nieźle zamotany
Też zmieniałem centralny z kluczyka na pilota i miałem schemat podłączenia ale był tak przejżyście napisany że z podłaczeniem to chyba nawet przedszkolak by sobie poradził.
Mustafa - 14-03-2009, 10:47
a czy w wyżej wymienionej centralce kierunki muszę podłączać przez diody prostownicze, jeżeli tak to jak podłączyć takową diodę ?????
kielurkk - 14-03-2009, 19:51
Mustafa napisał/a: | a czy w wyżej wymienionej centralce kierunki muszę podłączać przez diody prostownicze, |
strasznie zamotany ten schemat jednakże diody możesz zamontować zawsze niczemu nie będą przeszkadzać a wykluczą ewentualny przypadek świecenia obu kierunkowskazów podczas włączania jednego z nich gdyż obwód może się zamykać przez centralkę. oszt niewielki a będzie pewne działanie.
Diody podłączasz zaporowo do przewodu/ów instalacji kierunkowskazów w samochodzie czyli paskiem do nich. Prąd będzie przepływał przez nie od centralki do żarówek kierunkowskazów a w drugą stronę już nie
Mustafa - 16-03-2009, 13:23
dzięki za wszelką pomoc, sterownik już podłączony wszystko śmiga elegancko łącznie z kierunkami podłączonymi przez diody
|
|
|