Carisma - Techniczne - odblokowanie silnika
Anonymous - 03-03-2009, 10:17 Temat postu: odblokowanie silnika witam mam 3 pytania,
silnik 1.6 16v 90ps, czy są w nim zamontowane jakieś ograniczacze mocy, znajomy mam
honde i zmienił uszczelke przepustnicy i automatycznie moć wzrosła z 75 na 90.
2 pytanie
nigdy nie byłem na komputerze, czy warto na to jechać jak wszytsko jest ok?
3 pytanie
powinieniem mieć świece ngk 1 elektrodowe, założyłem bosch 3 elektrody a i przy okazji czy jst normalne jak ją kręce to przy 6 tyś delikatnie zwolni i do 7 znów idzie
mlun - 03-03-2009, 10:44
Niestety tutaj nie ma tak dobrze jak w tej Hondzie 1.4 Nie wiem w sumie czym się różnią wersje 90 a 100 koni ale raczej nie jest to jakaś drobnostka bo wszysycy by już zmieniali. Być może to kwestia ustawienia komputera.
Anonymous - 03-03-2009, 12:23
Hej jesli masz wersje z mniejsza moca to strzelam ze jest ona z rynku niemieckiege lub austriackiego. Zredukowana moc aut z tego rynku wynikala z faktu ze tam placisz oc od mocy a nie od pojemnosci. A teraz czym ta moc moze byc ograniczona. Raczej nie ma tak dobrze jak w hondzie Mozliwe ze jest inny kolektor ssacy. Powinien na nim byc jakis numer spisz go i wrzuc na forum i niech to samo zrobi osoba ktora ma wersje 100km (w nissanach tak bylo). Moze byc tez inny walek. Chociaz nie wiem czy w silnikuach sohc byly takie praktyki (w nissanach tez sie zdarzalo ze byl inny walek ssacy ale tam bylo dohc). Oprocz tego mozesz zmierzyc jaka masz srednice przeplywki i przepustnicy. Sam komp moze miec inne numery ale jak dla mnie nie powinien on zabierac mocy.
ZEROSUPER - 03-03-2009, 12:54
Zapewne jest to regulowane przez ECU, podobnie jak w przypadku GDI, gdzie moc malała pomalutku wraz z zaostrzaniem norm emisji CO2.
Trzeba by było przełożyć kompa z 100konnej wersji i zhamować
Jak nic sie z autkiem złego nie dzieje to nie ma po co jechać na kompa (no chyba, że dla czystego sumienia )
mlun - 03-03-2009, 13:39
No ale na początku wychodziły tylko wersje 90 konne z tego co mi wiadomo. Dopiero w modelach po liftingu i tych z końcówki przed liftingiem były silniki 100 konne. W Coltach też chyba tak było.
Anonymous - 03-03-2009, 14:55
ok a co z tym, że jak ją kręce to przy 6 tyś delikatnie zwolni i do 7 znów idzie i czy moge mieć świece bosch na 3 elektrody?
Anonymous - 03-03-2009, 15:47
cocoo24 napisał/a: | czy moge mieć świece bosch na 3 elektrody? |
A katalog takie przewiduje czy sam je dobierales? Jesli katalog boscha przewiduje te swiece do carismy to dlaczego nie. ja bym jednak postawil na ngk albo denso.
Krzyzak - 03-03-2009, 15:54
po co? - iskra i tak przeskakuje miedzy jedna z tych trzech a elektroda glowna...
siwek - 03-03-2009, 16:58
cocoo24 napisał/a: | czy moge mieć świece bosch na 3 elektrody? | móc możesz ale lepiej zmienić na dobre NGK bo dobrze spelniają swoje zadanie dylson napisał/a: | jaka masz srednice przeplywki | z tego co się orientuję to w tych 90-konnych i 100-konnych są różne
jolly69 - 03-03-2009, 17:30
mlun napisał/a: | No ale na początku wychodziły tylko wersje 90 konne z tego co mi wiadomo. Dopiero w modelach po liftingu i tych z końcówki przed liftingiem były silniki 100 konne. W Coltach też chyba tak było. |
Dokładnie , pytałem się ostatnio o to w serwisie Mitsu i dokładnie to mi powiedziano. Różnica mocy jest ponoć tylko w ustawieniach komputera, sprzętowo jest nie do odróżnienia.
Anonymous - 03-03-2009, 18:07
Ciekawe ile w serwisie mitsu krzyknęli by za wgranie tych ustawień.
mlun - 03-03-2009, 18:47
No ale nie wiadomo do końca czy to tylko przez komputer. Silniki mogą się jeszcze detalami różnić.
Iwo - 03-03-2009, 19:51
ZEROSUPER napisał/a: | Zapewne jest to regulowane przez ECU, podobnie jak w przypadku GDI, gdzie moc malała pomalutku wraz z zaostrzaniem norm emisji CO2. |
ECU nie gra aż tak wielkiej roli. Owszem, dużo od niego zależy, ale dokonując w nim modyfikacji bez przeróbek w mechanice żadnego skoku mocy nie uświadczymy.
Anonymous - 03-03-2009, 19:51
Prawda jest taka ze w serwisie sami do konca nie wiedza co mowia. W nissanach roznica byla w kolektorze ssacym albo wlaku ssacym i zaden serwis tego nie wiedzial. Moim zdaniem musi byc jakas roznica nie tyle w silniku co w osprzecie.
Anonymous - 04-03-2009, 07:46
dylson napisał/a: | jaka masz srednice przeplywki | z tego co się orientuję to w tych 90-konnych i 100-konnych są różne[/quote]
własnie to moze być to, możlliwe że przepływka jest zwężona, wystarczy włożyc większą, próbował już to ktoś?
|
|
|