To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Nie dziala oswietlenie wnetrza

robus75 - 03-03-2009, 21:40
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Nie dziala oswietlenie wnetrza
Witam. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego przy otwartych drzwiach nie świeci mi lampka w podsufitce. Świeciła bez zarzutu a od 3 dni przestała i nie świeci w żadnej pozycji przełącznika. jak otworze przednie drzwi i od kierowcy i od pasażera to nie świeci mi kontrolka otwartych drzwi. Gdy otworze tylne drzwi kontrolka świeci ale światełko nie świeci :(
Piwor - 03-03-2009, 21:42

Sprawdź masę. Mianowicie, śrubka jest masą. Odkręć czujnik otwarcia drzwi i zobacz czy śrubka nie ma problemów z dotknięciem blachy. Powinny skakać leciuteńkie iskierki. :P
robus75 - 03-03-2009, 21:43

A dlaczego wogole nie swieci mi ta lampka? Jak tylne drzwi otworze to rowniez ciemno
tlustychris - 03-03-2009, 21:44

witam. moze zarówka jest spalona. albo bezpiecznik
ewentualnie moze zablokowały CI sie te czujniki od otwierania drzwi. masz je przy słupku sa w gumowej osłonce.

robus75 - 03-03-2009, 21:49

Dziwne ze w jednym czasie siadly mi czujniki otwierania drzwi w obu przednich dzrwiach i oswietlenie a w tylnych drzwiach nie. Chociaz jak tylne otworze to tez lampka nie swieci ale kontrolka otwartych drzwi swieci. Ale zobacze i zwroce uwage na to wszystko o czym pisaliscie. A ktory to bedzie bezpiecznik?
jolly69 - 03-03-2009, 21:51

Dokładnie, te czujniki lubią się zabrudzić i nie kontaktują. Od strony kierowcy jest trochę bardziej skomplikowany, trzeba go delikatnie rozkładać bo w środku jest sprężynka i delikatne miedziane blaszki które trzeba przeczyścić papierem ściernym. Od strony pasażera jest bardzo prosty ale np. u mnie tez nie kontaktował. Najpierw może wykręć oba (jedna śruba) i sprawdź np, miernikiem czy przy w pozycji wyciśniętej zwierają się styki. To działa tak że jeden przewód włącznik styka do masy samochodu. Co do lampki to może banalne ale sprawdzałeś żarówkę ?? bezpiecznik ??