To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Centralny zamek.

mazin - 07-03-2009, 10:50
Temat postu: [CY3A 1.8] Centralny zamek.
Mam prośbę o sprawdzenie jak działa zamek centralny w Waszych sportbackach, gdy zamykacie auto przy pomocy kluczyka. W moim zamyka wyłącznie drzwi kierowcy. Czy to kwestia konfiguracji komputera, czy też nie ma takiej możliwości, żeby zamykając kluczykiem, bez aktywowania alarmu, można było zamknąć wszystkie drzwi?

A może znowu to ja mam pecha i tylko u mnie przekręcenie kluczyka w drzwiach kierowcy zamyka wyłącznie drzwi kierowcy? W poprzednich autach miałem centralny zamek i zawsze przekręcenie kluczyka zamykało WSZYSTKIE drzwi w aucie. Powiedzcie prosze, jak to jest u Was, a może ktoś wie czy da się to ustawić w konfiguracji komputera?

Uwex - 07-03-2009, 11:30

mazin - też o to pytałem w ASO - tak ma być , że kluczyk zamyka tylko jedne drzwi .
filippoz - 07-03-2009, 13:06

to przed wyjściem z auta pod pracą zamknij przyciskiem wewnętrznym tuż nad elektrycznymi szybkami wszystkie drzwi, otwórz klamką (wewnętrzną 8) ) tylko swoje (reszta pozostanie zamknięta, tak przynajmniej jest u mnie w Sedanie) i później tylko swoje kluczykiem i po problemie, poleciłbym Tobie sprawdzić to o czym mówię :)
mazin - 07-03-2009, 13:27

filippoz napisał/a:
to przed wyjściem z auta pod pracą zamknij przyciskiem wewnętrznym tuż nad elektrycznymi szybkami wszystkie drzwi, otwórz klamką (wewnętrzną 8) ) tylko swoje (reszta pozostanie zamknięta, tak przynajmniej jest u mnie w Sedanie) i później tylko swoje kluczykiem i po problemie, poleciłbym Tobie sprawdzić to o czym mówię :)

Właśnie przed chwilą pomyślałem, że tak można będzie zrobić, choć pewnie będę regularnie zapominał przed wyjściem z auta :-(

Ale lepsze to od fiata 125p :-)

ElemenT - 07-03-2009, 13:48

ja mam ustawione tak że przekraczam jakąś prędkość i mi się zamyka wszystko

z kluczyka otwieram tylko drzwi kierowcy, ale mogę zamknąć przyciskiem koło zamykania szyb wszystko i potem tylko zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy

mazin - 07-03-2009, 14:15

martin344 napisał/a:
wynika z tego jak bys wcale nie mial centralnego zamka, widze ze w tym lancerze wszystko jest zrobione na ubogo, ale nie ma sie co dziwic , ta marka boryka sie z duzymi problemami , a bedzie coraz gorzej...

Widzę, że siejesz defetyzm przy każdej nadarzającej się okazji a najszybciej reagujesz na możliwość skrytykowania mitsu pod byle pretekstem.
Centralny jest i zamyka drzwi tak jak powinien - ale tylko z pilota. Widocznie taka moda ostanio zapanowała wśród prodcentów i "te typy tak mają" po prostu.
A to, że producent oszczędza- to dobrze, dzięki temu klienci kupują taniej nowe samochody. Jak ktoś szuka czegoś lepszego to kupuje inne (droższe) auto po prostu.

[ Dodano: 07-03-2009, 14:18 ]
ElemenT napisał/a:
ja mam ustawione tak że przekraczam jakąś prędkość i mi się zamyka wszystko

z kluczyka otwieram tylko drzwi kierowcy, ale mogę zamknąć przyciskiem koło zamykania szyb wszystko i potem tylko zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy

W moim wypadku wygląda to tak, że do pracy jeżdżę sam, po pracy wracam z żoną, a po południu z tyłu siedzą dzieci. Dlatego opcja "wiecznie" zamkniętych drzwi poza drzwiami kierowcy odpada. Ale przycisk "lock" załatwi sprawę, o ile nie zapomnę o nim przy wysiadaniu.

achtab - 07-03-2009, 14:30

Sorry...ale tu nie ma co kombinować i porównywać się z fiatami 125 czy 126p. Masz pilota, dwa przyciski, zamykasz, otwierasz...proste? :-) Jak dla mnie - w pełni funkcjonalne :-)
mazin - 07-03-2009, 14:42

achtab napisał/a:
Sorry...ale tu nie ma co kombinować i porównywać się z fiatami 125 czy 126p. Masz pilota, dwa przyciski, zamykasz, otwierasz...proste? :-) Jak dla mnie - w pełni funkcjonalne :-)

No to powiedz mi jeszcze, jak za pomocą tego pilota zamknąć bez aktywacji alarmu. Wtedy problemu nie będzie :-)

krzychu - 07-03-2009, 14:47

Załóżyć alarm który nie korzysta z zamka centralnego tylko ma swoj pilot. A co do problemu to po pierwsze jak jest dobry alarm to sam bez powodu się nie włączy a po drugi po jakimś czasie powinien przestać wyć.

Krzychu

achtab - 07-03-2009, 14:48

Podejrzewam,że to jest kwestia zamontowanego alarmu. W moim poprzednim aucie (Golf 4) miałem w pilocie osobny przycisk do zamykania auta centralnym zamkiem bez aktywacji alarmu. Było to ciekawe...ale akurat przeze mnie wogóle nie stosowane. Po prostu zawsze włączam alarm.
filippoz - 07-03-2009, 14:51

mazin napisał/a:
Ale przycisk "lock" załatwi sprawę, o ile nie zapomnę o nim przy wysiadaniu.
to może użyj go automatycznie przy wsiadaniu skoro do pracy jeździsz sam.

Szkoda że w Mitsu nie ma takiego rozwiązania jak w Nissanach. Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu ;)

Anonymous - 07-03-2009, 15:44

Cytat:
Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu ;)

W naszym Lancerze 2krotne przyciśniecie i przytrzymanie pilota domyka wszystkie szyby. fajna sprawa. Nie trzeba sie wracac do auta bo ktoś niedomknął szyby. Cacy. :D A samochód można także zamknąć mechanicznie (sam przetestowałem jak miałem problem z alarmem). Po prostu trzeba wysiadając zaknąć w klamkach zapadki od wszystkich drzwi oprócz kierowcy a po wyjściu z auta zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy i auto zamknięte. 8)

Luk - 07-03-2009, 16:35

Dla mnie kwestia zamykania bez aktywacji alarmu ma znaczenie tylko jak wyjeżdżam gdzieś na dłużej i zostawiam samochód. Wtedy należałoby nie aktywować alarmu, żeby się akumulator nie rozładował. A wtedy można po prostu wyłączyć na stałe alarm wyłącznikiem tzw. awaryjnym. W codziennej eksploatacji niech sobie czuwa...
Anonymous - 07-03-2009, 17:41

Mnie czasem wkurza dioda od alarmu bo jest taka silna ze oświetla całe wnętrze auta i jeszcze sasiednie przedmioty(przez okno) :evil: . Z jedne j strony to dobrze bo wiadomo ze alarm czuwa ale z drugiej strony to kusi zobaczyć z daleka co tak miga. W dzień jest ok bo nikt tego nie widzi ale w nocy....
mazin - 08-03-2009, 11:41

Zorro123 napisał/a:
Mnie czasem wkurza dioda od alarmu bo jest taka silna ze oświetla całe wnętrze auta i jeszcze sasiednie przedmioty(przez okno) :evil: . Z jedne j strony to dobrze bo wiadomo ze alarm czuwa ale z drugiej strony to kusi zobaczyć z daleka co tak miga. W dzień jest ok bo nikt tego nie widzi ale w nocy....

Zamaluj kawałek flamastrem albo podklej kawałeczkiem czarnej folii. Ja tak zrobiłem z myszką komputerową (już na szczęście "św. pamięci"). Kupiłem ja na allegro, po podłączeniu okazało się, że świeci we wszystkie strony jak stara beema po wiejskim tuningu. Flamaster pomógł.