[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Inform - tweetery
mazin - 08-03-2009, 12:00 Temat postu: Inform - tweetery Jedną z różnic pomiędzy informem a invite'm jest brak gwizdków, syków, tweeterów lub po naszemu - głośników wysokotonowych.
Sprawdziłem - instalacja pod tweetery pociągnięta jest do zaślepki (tej zasłaniającej śruby od lusterka). Jak ktoś chce, bezinwazyjnie, szybko, łatwo i tanio poprawić jakość audio - to wystarczy zdjąć zaślepkę i wpiąć tweetera. Wtyczka na dwa piny, takie jak w pececie (np kabelek audio do takich się wpina do płyty, albo zworki się na takie zakłada), rozstaw ok. 3 mm. Sygnał jest. Pewnie kupię jakies gwizdki, według schematu sygnał idzie ten sam, co do głośnika w drzwiach, zatem trzeba zapodać jakieś głośniczki z wbudowaną zwrotnicą.
Średnica jaka się zmieści - wg suwmiarki 37 mm, głębokość koło ~30 mm powinna dać radę. Lutownica, kilka (cztery) piny do komputera, tweeterki ze zwrotnicą - i proszę...
Pamiętać jednak należy, że tweetery należy dobrać do systemu audio (tak wyczytałem), więc może się okazać, że po zamontowaniu będzie gorzej grało jak przed. Ale można coś wymyślić kierując się tym, co napisali tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33482
Lindinho - 22-03-2009, 11:28
może ktoś już sprawdzał czy podobna sytuacja ma miejsce w sedanie Inform 1.5?
macadoshis - 22-03-2009, 15:57
Lindinho napisał/a: | może ktoś już sprawdzał czy podobna sytuacja ma miejsce w sedanie Inform 1.5? |
Jest to samo, już zamówiłem tweetery jak dojdą i zamontuje to dam znać czy grają.
Lindinho - 22-03-2009, 17:45
koniecznie daj znać. A jakie zamówiłeś?
macadoshis napisał/a: | Lindinho napisał/a: | może ktoś już sprawdzał czy podobna sytuacja ma miejsce w sedanie Inform 1.5? |
Jest to samo, już zamówiłem tweetery jak dojdą i zamontuje to dam znać czy grają. |
macadoshis - 22-03-2009, 18:02
Z jedwabną kopółką montowane fabrycznie w autach z koncernu VW. Są one za śmieszne pieniądze na allegro 20-30zł, a pod względem dźwięku nic do 100zł z nimi nie konkuruje.
Lindinho - 22-03-2009, 18:12
Ok. To niecierpliwie czekam na odczucia po zamontowaniu, bo też chcę pójść tą drogą Pozdrowienia dla kolegi zza miedzy
macadoshis napisał/a: | Z jedwabną kopółką montowane fabrycznie w autach z koncernu VW. Są one za śmieszne pieniądze na allegro 20-30zł, a pod względem dźwięku nic do 100zł z nimi nie konkuruje. |
POLI^tyk - 23-03-2009, 08:09
witam a ja mam takie pytanie
skoro w wersji Invite jest 6 głośników
a w wersji Intense jest ich 9, - 2 dodatkowe + basowy w bagażniku
to gdzie są te dodatkowe montowane, gdzieś w tylnich drzwiach??
i czy tez w tak łatwy sposób można sobie dorobić kolejne 2 syczki??
apikus - 23-03-2009, 08:32
POLI^tyk napisał/a: | to gdzie są te dodatkowe montowane, gdzieś w tylnich drzwiach?? |
W tylnych drzwiach masz dwudrożne.
pfx - 24-03-2009, 18:58
A jak jest ze zwrotnicą? Wpinając równolegle głośniczek w wyjście zmienia się opór układu - nie obciąży to za bardzo końcówki mocy?
Czy instalacja pod syczki jest poprowadzono z osobnego wyjścia mocy w radiu?
mazin - 25-03-2009, 11:02
pfx napisał/a: | A jak jest ze zwrotnicą? Wpinając równolegle głośniczek w wyjście zmienia się opór układu - nie obciąży to za bardzo końcówki mocy?
Czy instalacja pod syczki jest poprowadzono z osobnego wyjścia mocy w radiu? |
Tweetery są podpinane równolegle do przednich głośników. W zależności od zasobności portfela możesz kupić takie z kondesatorem albo z osobną zwrotnica (która tez będzie kondensatorem tylko pewnie lepszej jakości). Przy przeróbce z prawdziwego zdarzenia, należałoby do zwrotnicy podpiąć zarówno woofery w drzwiach jak i tweetery, a przy zamontowaniu suba odciąć pasmo i dla niego (na osobnym wzmacniaczu z wbudowanym filtrem). Wtedy tweetery powinny grać wysokie tony, woofery średnie a sub (suby) niskie.
Jeśli chcesz podpiąć z zachowaniem zasad i w trosce o końcówkę mocy, możesz zastosować tweetry o większej impedancji (np 8ohm) dzięki czemu łączna impedancja będzie równa odwrotności sumy odwrotności 4 i 8 (czyli 1/(1/4+1/8) - 2 2/3 (zamiast 2 w 4ohm). Moim zdaniem, przy prądach które płyną w takich instalacjach nie powinno to mieć żadnego znaczenia - moc tweetera jest maleńka i prędzej zjara się głośnik niz końcówka mocy..
macadoshis - 25-03-2009, 19:47
Lindinho napisał/a: | Ok. To niecierpliwie czekam na odczucia po zamontowaniu, bo też chcę pójść tą drogą Pozdrowienia dla kolegi zza miedzy
macadoshis napisał/a: | Z jedwabną kopółką montowane fabrycznie w autach z koncernu VW. Są one za śmieszne pieniądze na allegro 20-30zł, a pod względem dźwięku nic do 100zł z nimi nie konkuruje. |
|
Dziś zamonotowałem, piny wziąłem od przedłużek do wentylatorów komputerowych, przymocowałem dociętym plastikiem od góry przykręcając go do istniejących otworów. Różnica w dźwięku spora, odczuwalna od razu. W sumie wyniosło mnie to nieco ponad 30zł i napewno za takie śmieszne pieniądze jest to opłacalne dla każdego posiadacza Informa.
mazin - 25-03-2009, 21:43
macadoshis napisał/a: |
(...) za takie śmieszne pieniądze jest to opłacalne dla każdego posiadacza Informa. |
Ale nie dla koncernu mitsubishi, który tak właśnie "oszczędza". Wiem, wiem, "pozycjonowanie"
Swoją drogą, można by przerobić parę sztuk i wystawić na alledrogo
Wg schematu minus na tweeterach jest na żółtym kablu, plus na zielonkawym, warto pamiętać o polaryzacji. Jak ktoś ma dostęp do starego flopa, to wystarczy z niego wylutować zasilanie i wtyczka powinna się nadawać (rozstaw) trzeba ją tylko przeciąć na pół (po dwa piny).
Lindinho - 06-04-2009, 20:53
też zamontowałem. Faktycznie, różnica jest. I tak to niewielkim kosztem można coś dopracować
grzes - 01-04-2010, 16:49
Mam pytanie do Kolegów, którzy montowali tweetery do informa jakie jest najlepiej założyć i czy nie ma problemów z instalacją i współdziałaniem z resztą systemu audio?
Niezbyt się znam na elektryce więc pewnie pojadę do jakiejś firmy zajmującej się nagłośnieniem.
racer1972 - 02-04-2010, 01:25
Może ktoś pokusiłby się o zdjęcie poglądowe? Te głośniki są jakoś przykręcane pod osłoną? I jak się ją ściąga?
|
|
|