[96-02]Colt CJ0 - Kilka sprecyzowanych pytan...
vtec - 08-03-2009, 15:18 Temat postu: Kilka sprecyzowanych pytan... Zadalem kilk pytan w watku http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#446823 niestety moderator skasowal , faq czytalem ale nie ma tam tak precyzyjnych odpowiedzi o jaki mi chodzilo.
Poza tym powod skasowaia tematu jest przeciwienstwem zasaday tego forum o "UWAGA!!! Odsyłanie do szukaj niemile widziane - nie masz nic do dodania to nie pisz."
Ale do rzeczy:
1.Na forum nigdzie nie moge znalezc "how to" wyregulowac zawory w silniku z colta CJ 1,3 12V....jest jeden opis dotyczacy starszego colta ale tam jest kilka zmian ktore nie wiem na ile sa istotne w poroznaniu z nowszym - bardzo bym prosil o pomoc w tym temacie.
z reszta pytan juz sie uporalem , jutro dalszy ciag walki z coltem. Jak mi sie cos przypomni to napisze. Z gory dziekuje za pomoc.
Hubeeert - 08-03-2009, 16:51
vtec napisał/a: | Poza tym powod skasowaia tematu jest przeciwienstwem zasaday tego forum o "UWAGA!!! Odsyłanie do szukaj niemile widziane - nie masz nic do dodania to nie pisz." | Zachowaj takie uwagi do działu Ogłoszenia i Problemy.
Ciekawe jak MOD ma Ci zwrócić uwagę? Hmm?
Ciągnięcie tematu tutaj spowoduje eskalację mojego niechętnego nastawienia do autora.
Jak regulować? Na gorącym silniku. Dokładną instrukcje znajdziesz w service manualu do tego silnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3455 lub w tym do CJ0 http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3445.
vtec - 08-03-2009, 22:08
o , dzieki - zaraz sprawdze te instrukcje...
co do moderatora - szkoda ze wykasowal nasze(moj i jego) dwa ostatnie posty. Dziwi mnie takie zachowanie
W razie pytan zaraz napisze , jesli takowe sie pojawia po przeczytaniu tych instrkcji naprawczych.
jescze raz dzieki za pomoc.
[ Dodano: 09-03-2009, 00:32 ]
jednak z tych mauali po angielsku nic nie bedzie(dla mnie sa niezbyt czytelne - przyznaje sie bez bicia).....moglby ktos opisac jak ma wygladac regulacja lda w/w silnika - bede dozgonnie wdzieczny.
[ Dodano: 09-03-2009, 01:09 ]
doprecyzuje swoje pytanie jescze bardziej....jak okreslic pozycje gdy nastepuje zaplon na danym cylindrze - reszte z lektury forum o regulacji juz wiem. dziekuje z gory za pomoc.
Krzyzak - 09-03-2009, 09:07
vtec napisał/a: | doprecyzuje swoje pytanie jescze bardziej....jak okreslic pozycje gdy nastepuje zaplon na danym cylindrze - reszte z lektury forum o regulacji juz wiem. dziekuje z gory za pomoc. |
nie da sie okreslic, bo ECU steruje zaplonem dynamicznie - w zaleznosci od aktualnego stanu silnika przyspiesza lub opoznia
jest cos takiego jak bazowe wyprzedzenie zaplonu - ustawia sie wtedy zaplon na stan podany w instrukcji (+5st) wczesniej podlaczajac do masy zlacze zaplonu (jesli jest) lub poprzez odpowiednia funkcje wybrana na kompie serwisowym MUT II/III
na dolnej obudowie rozrzadu masz wystajacy kawalek plastiku z oznaczeniami T...|... 10
srodkowa kreska to +5 st a znacznik T to gorne polozenie tloka cylindra 1 i 4
odpowiadajacy znacznik dla walu jest na kole pasowym napedzajacym dalej alternator i wspomaganie
vtec - 09-03-2009, 09:54
hmmm, czyli opierac sie o ten znacznik T?
dobra bede probowal , zobaczymy co z tego wyjdzie.....
|
|
|