Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Tapicerka drzwi cari 01r.
herflik95 - 09-03-2009, 20:34 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Tapicerka drzwi cari 01r. Witam!
potrzebuję info na temat demontażu tapicerki drzwi kierowcy. Dlaczego chce ją zdjąć:
1. Nie działa mi głośnik w drzwiach
2. Cos mi się pochrzanił przycisk otwierania/zamukania szyby kierowcy jest on jakiś niewładny tzn nie jest tak mumiejscowiony jak pozostałe trzy
dodatkowo prosze o info jaka idzie żarówka do podświetlenia wyświetlacza kilometrów - raz mi świaci a raz nie - pewnie coś nie łączy albo sie teraz na dobre spaliła
Z góry Dziękuje na info
Kris1980_147 - 09-03-2009, 21:16
Ad2.
Aby dostać się do przełączników szyb nie musisz zdejmować tapicerki.
Musisz wyjąć całość z tym plastikiem wokół. popchnij całość ku przodowi, podważ z tyłu i wyciągnij. Odepnij kostki i możesz sobie coś pokombinować.
Elektronika trzyma się chyba na 4 śrubkach o ile dobrze pamiętam.
herflik95 - 10-03-2009, 08:29
ok a jak całą tapicerke drzwi zdjąć
Student - 10-03-2009, 09:27
Jak odkręcisz wszystkie śrubki (chyba w klamce jakaś jest) i coś z boku to tapicerka jest na wcisk, trzeba pociągnąć i wyskoczy.
herflik95 - 10-03-2009, 09:44
Student, a wiesz moze czy nie ma jakiś zamaskowanych śróbek - nie chce nic urwać
Anonymous - 10-03-2009, 11:17
W tapicerce jest około 5-8 śrubek - są zaślepione plastikowymi łebkami + śrubka przy klamce i śrubka przy uchwycie do zmykania drzwi (o ile dobrze pamiętam). Jak odkręcisz wszystkie to tapicerka sama odejdzie. Jedynie co, to trochę będziesz musiał powalczyć z czymś lepkim co uszczelnia tapicerkę.
Jeśli chodzi o przełączniki, to ja podważam przód (ten węższy koniec - koniecznie zacznij od niego !) i po prostu ciągnę go w górę, jak wyjdzie to masz już wszystko w ręce - wychodzi z lekkimi oporami, ale raczej nie ma tam co urwać. Właśnie robiłem to 5 minut temu bo znowu jeden guziczek nawalił
Pozdrawiam
Arthus
Student - 10-03-2009, 11:23
Poza tymi co napisałem czyli klamka i uchwyt no i tymi co napisał Arthus to nie ma nic.
Te 5-8 jest widoczne bo mają takie plastikowe kapselki zdejmuje się to śrubokrętem łatwo schodzi. Dasz radę.
herflik95 - 10-03-2009, 11:29
ok wielkie dzieki wezme sie za to moze dziś(troche jestem przeziębiony a garaż nie ogrzewany). Zrobie foty i bedzie FAQ dot. zdejmowania tapicerki drzwi. Moze sie to jeszcze komuś przyda. Póki co dzieki za rady.
Student - 10-03-2009, 12:28
Żebym wiedział że sie to komuś przyda to bym miał bazę zdjęć w pracy, generalnie mam ok. 400zdj. wszystkiego co rozbierałem w Cari, z wybebeszeniem wszystkich boczków, kufra, itd. itd. Każdy serwis u mnie to zdjęcia z prac, takie hobby
herflik95 - 10-03-2009, 21:09
więc tak: sróbek jest dokładnie 9 - (jutro zamieszcze zdjecia gdzie są śróbki może sie to komuś przyda) głośnik zrobiony - coś nie łączyło a powodem tego ze przycisk od szyby lata jak chce jest to ze jego cześci sa połamane :
troche kropelki i bedzie śmigał jak nowy
Anonymous - 10-03-2009, 22:31
herflik95, w ASO są zestawy naprawcze przycisków.
Kosztują jakieś śmieszne pieniądze.
Nie warto tego kleić.
Piwor - 11-03-2009, 07:20
Colto, serio? Taniej, niż 50 pln na allegro?
Anonymous - 11-03-2009, 19:42
Colto napisał/a: | herflik95, w ASO są zestawy naprawcze przycisków.
Kosztują jakieś śmieszne pieniądze.
Nie warto tego kleić. |
Możesz rozwinąć temat?
Jestem zainteresowany bo u mnie już 2 z 4 są połamane i mnie to wkurza.
Patent znalazłem taki, że wywalam tą długą sprężynkę i wszystko działa ok nawet jak jest połamane Wprawdzie jest to trochę luźne ale działa bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Arthus
Anonymous - 11-03-2009, 22:16
Piwor, nie pamiętam ale nie byly to jakieś straszne pieniądze.
Kolega mi załatwiał w ASO - ja postawiłem mu flaszkę i się wyrównało
P.S. Zadzwoń do Mitcaru oni znają ten temat.
wichura1 - 11-03-2009, 22:23
Colto napisał/a: | ....ja postawiłem mu flaszkę i się wyrównało.. |
Znaczy zbiornik wyrównawczy?
|
|
|