To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.5 TD] Twarde Amortyzatory

altmarcin - 13-03-2009, 11:57
Temat postu: [2.5 TD] Twarde Amortyzatory
Witam.
Wymieniłem amortyzatory na tylnej osi w moim Pajero II na gazowe Kayaba i stwierdzam, że są zdecydowanie za twarde. Wg opinii, które czytałem na forach Kayaba nie są zbyt twarde (Alko ponoć twardsze) ale na nierównościach wyraźnie czuć, że za twarde. Dla przyczepności auta to lepiej) ale przecież to nie auto sportowe, więc wolałbym miększe.
Całe szczęście, że przodu nie wymieniałem bo bym się załamał. Jakościowo są OK, ale nie polecam.

Czy macie jakieś doświadczenia? Jakie wybrać by nie były za twarde?

Heilsberg - 14-03-2009, 10:44

Po czym stwierdzasz, że są za twarde?. Kayaba to moim zdaniem dobry wybór do normalnie eksploatowanego samochodu.
altmarcin - 14-03-2009, 13:14

Twarde bo na poprzecznych nierównościach (poprzeczne rowki w asfalcie) tył nieprzyjemnie uderza (nie hałasuje tylko odbija nerki siedzącym z tyłu).
Heilsberg - 14-03-2009, 16:21

To ty kochany chyba sprężyny masz do wymiany jeszcze. Ja bym tam zainwestował jeszcze sześć stówek w sprężyny i dopiero kombinował. Jeśli nigdy ich jeszcze nie wymieniałeś to zaufaj, że już czas. Amor dociska koło do asfaltu i na komfort nerek pasażerów wpływu wielkiego nie ma, raczej na pływanie auta na drodze. Za to wielki wpływ mają właśnie sprężyny.