Carisma - Ogólne - polerowanie lakieru?
1grzecho - 14-03-2009, 14:20 Temat postu: polerowanie lakieru? dzisiaj byłem na myjni jako że słońce zaczęło już świecić zapłaciłem 3dyszki za mycie z woskowaniem, no i samochód wygląda o niebo lepiej po tej zimie(nareszcie czysty), postanowiłem że samemu wezme się za odswiezenie lakieru... jakich past polerskich polecicie? bardzo duzo dobrego słyszałem o pastach tempo... chciałbym tez zakupić polerkę samochodową taką
co o niej myslicie? koszt naprawde niewielki, szczególnie że wziąłbym ją z bratem na spólke no i o wiele mniej wysiłku niz polerowanie ręcznie. wiadomo ze trudno dostepne miejsca trzebabybyło ręcznie szmatką ale przy dużych elementy blacharskich taka polerka powinna doskonale sie spisać macie jakies doswiadczenia z takimi urządzeniami? na lakierze mam drobne ryski-chciałbym sie ich pozbyć
kris80 - 14-03-2009, 15:16
Polecam cos takiego. Widziałem jak robili to fachwcy przy pomocy mleczka drobnoziarnistego 3M. Efekt super. Uważam że lepiej pomęczyć sie dłużej czyms drobnoziarnistym niz zetrzec cały lakier jakąś tanią pastą scierną. Tylko szkoda że takie duże butelki (1litr). Najlepiej kupić w kilka osób.
Jeszcze jedno, lepiej robic to gąbką zamontowaną na polerkę niż jakims materiałem, gdyż gąbka bedzie się dopasowywać do kształtu karoserii.
Anonymous - 14-03-2009, 15:22
powiem wprost! tempo sobie odpuść!! ciężko się nią robi a i efekt mało trawły!! odradzam!!
co do polerowania to prubowałem u siebie na starej masce pasty 3m farecla czy coś taliego (każdy lakiernik to ma i polerki elektrycznej! i powiem od razu że potrzeba do tego sporo wprawy i na aucie się nie odważyłem!! kolor odzyskasz szybko i łatwo w tym zabiegu ale efekt uboczny jest tragiczny bo w słońcu widać bałwanki!!!!!!
wiem że nie mam w tym wprawy (bo da się to zrobić bez bałwanków) ale ktoś kto tego nie robił zarobkowo raczej nie podoła chyba że ma na czym poćwiczyć. mi zabrakło niestety zapału.
1grzecho - 14-03-2009, 18:53
paste polerską napewni jakąs dobiore dla siebie! wolałbym jednak żebyście mi doradzili jak to jest z tymi polerkami samochodowymi? warto to kupić? na forach nie wiele o nich znalazłem. ma ktos z nimi jeszcze doswiadczenia?
Uwex - 14-03-2009, 18:58
1grzecho - bez żadnego doświadczenia ? Ja bym się na swoim aucie nie uczył - możesz narobić szkód .
1grzecho - 14-03-2009, 19:15
Uwex, a no widzisz! doswiadczenia nie mam ale lewych rąk tez nie mam! przecież nie jest to jakaś nie wyobrażalna czynność której trzeba się bać! dobierasz odpowiednią paste a potem to juz tylko wyczucie, więc jak czytam tą twoją pesymistyczną wypowiedż to ręce opadają wiadomo wszystko trzeba z wyczuciem, zwykła szmatką rys nie usuniesz. aha nie zamierzam siedzieć spokojnie w fotelu jak ty bo niemam doswiadczenia za pierwszą dziewczyne tez się tak zabierałeś? do roboty Stary!!!
wolałbym żeby wypowiedział się ktoś kto miał do czynienia ztakimi zabawkami
komuso - 14-03-2009, 19:28
Polerki elektrycznej nie polecał bym komuś kto tego nie robił nigdy. Slady w postaci "bałwanków" to najmniejszy problem. Brak wprawy powoduje najczęściej przetarcia lakieru na rantach. Wszystkie krawędzie przy mocniejszym naciśnięciu i paru przejechaniach polerką zejdą do podkładu. Poza tym metaliki można polerować tylko kilka razy. Klar szybko się ściera. Jeśli jednak ktoś zechce spróbować to gąbka na polerce musi ociekać wodą i niewielka ilość pasty na to. Pastę najlepiej kupić w jakiejś mieszalni lakierów. Oni zazwyczaj mają dobre pasty i umiarkowane ceny.
necker - 14-03-2009, 19:45
Polecam Paste 3M i App a ta polerka co chcesz ja kupic to nie polecam mialem taka tragedia kup taka normalna polerke np taka http://www.allegro.pl/ite..._wyprzedaz.html ja mam cos podobnego i to jest dopiero maszynka zrobilem juz tym trzy autka ale wczesniej zasiegnalem kilku porad u prawdziwych lakiernikow bo sprzedawalem takie rzeczy i wiem jak trudno jest polerowac widzialem i probowalem wiec jesli ktos nie ma sprawnych rak to nie polecam mozecie tylko sobie zaszkodzic. Jesli ktos ma porysowany lakier to polecam cos o wiekszej gradacji jesli natomiast wasze auto jest w dobrej formie lakierniczej to sugerowal bym paste o drobnej gradacji po polerowaniu pasta polecam mleczko app ktore daje swietny efekt po polerce.
Ostrzegam o polerowaniu rantów i wszelkich tego typu załamań karoseri łatwo je przetrzec i narobić sobie bałagany uwazajcie na to lepiej na wolnych obrotach trenowac polecam kawalek karoseri ze złomu bądż stare auto kumpla jesli macie jakies pytania piszcie chetnie odpowiem
barthez2183 - 14-03-2009, 19:54
To co poleca necker, jest najlepszym sprzętem do polerowania auta.Ta polerka pierwsza ma za małe obroty żeby dobrze i porządnie to zrobić.Mam kumpla który się tym zajmuje,koszt takiej operacji u niego to 100 zł,a naprawa jednego przetartego elementu jest więcej warta.
necker - 14-03-2009, 20:39
Ja używam takich past są bardzo dobrej jakości i w dobrej cenie tutaj fotki
http://www.fotosik.pl/pok...5dd2d70af7.html
są to pasty w różnych gradacjach do różnego rodzaju zarysowań
P10 to już koncowa pasta zwana mleczkiem jest jeszcze pasta 1STEP dla tych którzy chca pomęczyć sie ręcznie ale nie polecam użyjcie past odpowiednio gradacją do zarysowań i stanu powłoki lakierniczej ale wybierając z pierwszych trzech gradacji po polerce ponówcie ją ale pastą P10 która da świetny efekt nabłyszczający, polerowanie wykonuje gąbką taka jak ta
http://www.fotosik.pl/pok...99b24c659a.html
są rózne kolory czyli twardości gąbek ja używam akurat tej
po polerce polecam użyć ścierki z mikrofibry http://www.fotosik.pl/pok...3140d9a688.html pozwoli ona na usunięcie nadmiaru pasty aby te wasze bałwanki i smugi zniknęły troche sie trzeba nameczyc ale warto jest bo efekt koncowy jest oszałamiający ))
andre - 14-03-2009, 21:00
Necker widzę że Masz Pojęcie i Sprzęt dlatego chyba wolałbym oddać Cari i zapłacić za polerkę Takiemu Komuś jak Ty niż ryzykować zniszczeniem lakieru
necker - 14-03-2009, 21:10
Ja też sie na początku obawiałem ale powoli się uczę miałem dobrych nauczycieli to dlatego hehe Uwaga przed polerką należy spożyć 1 piwo w celu nawodnienia swojego organizmu jak i ustabilizowania kończyn ) heheh oczywiście bezalkoholowe no i nie napalać sie że w 30 minut to zrobicie i juz jedziecie na lans, powoli cierpliwość i rozwaga popłaca w tym przypadku. Ja zamierzam robić to profesjonalnie właśnie wybudowałem pomieszczenie garaż w którym bede to robił polerki jak i czyszczenie autek lubię posiedzieć sobie w różnych autkach dlatego mam zamiar to robić jeszcze tylko wylewka w garażu i bede działał w pełni profesjonalnie jeśli ktoś jest z okolic to jak ukończe prace remontowe zapraszam
andre - 14-03-2009, 21:14
Ja chętnie bym skorzystał ale niestety kawałek mam bo mieszkam nieopodal Wrocławia
crimi - 15-03-2009, 00:39
Jest jeszcze jedna dosyc wazna sprawa. Nienalezy polerowac lakieru w pelnym sloncu, czy tez na "cieplym" lakierze. Odpowiednio to pochmurne niebo i okolo 15-20 stopni celsjusza, do tego leciutka mzawka, co by od razu pod gabke wody sie troche dostalo. Latwo "przepalic" lakier. Dla nie wprawnych polecam jednak polerowac recznie, satysfakcja jest wieksza. Mi kiedys zeszlo 8h na to, ale efekt zajefajny i raczki troche urosly
Anonymous - 15-03-2009, 10:26
Ja dwa lata polerowałem swoją Cari z kuzynem, on miał jakąś pastę nie pamiętam nazwy (być może było to 3G czy coś w tym stylu) a polerowaliśmy to takąnakładką na wiertarkę. Efekt wyśmienity, żadnych baranków, super błysk, nawet teraz po zimie jak ją wymyłem to błysk wali po oczach, ze szok. Jeżeli nigdy tego nie robiłeś najlepiej jak ja poproś o pomoc kogoś kto ma doświadczenie. Efekt o niebo lepszy niż wcześniej.
|
|
|