To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52A 1.5] mixer do gazu?

adammitsu - 17-03-2009, 23:04
Temat postu: [C52A 1.5] mixer do gazu?
Witam :) mam problem. mam zamiar zakladac gaz do swojej bryki. kupilem instalacje gazowa II generacji. instalacja jest 2-u letnia, kupiona za smieszne pieniadze :D i tu teraz problem:
zamowilem na allegro mixer (mieszalnik gazu) ktory montuje sie na przepustnicy. koles z allegro kazal mi zmierzyc srednice przepustnicy. i teraz pytanie:
z ktorej strony to zmierzyc? z lewej od strony "traby slonia", czy musze odkrecic przepustnice i zmierzyc z prawej?
gdy bede mierzyl srednice, to wewnetrzna czy zewnetrzna?

[ Dodano: 17-03-2009, 23:09 ]
ewntualnie czy moglby mi ktos podac wymiar jaki mam podac temu gosciowi z allegro

Maretzky85 - 17-03-2009, 23:27

Kup sobie BLOSa :D
A jeśli chodzi o średnicę - to przed przepustnicą, i prawdopodobnie wewnętrzną.

adammitsu - 17-03-2009, 23:30

Maretzky85 napisał/a:
Kup sobie BLOSa :D

czyli? dopiero wchodze w strefe "gazy", wiec nie bardzo wiem co masz na mysli

Maretzky85 - 17-03-2009, 23:42

http://moto.allegro.pl/it...os_brc_gaz.html

Coś takiego na przykład, nie zmniejsza Ci średnicy aż tak jak mikser i daje stechiometryczną mieszankę w całym zakresie obrotów przy prawidłowym wyregulowaniu (przynajmniej w teorii)
W przeciwieństwie do zwykłego miksera, który nie dość, że zawęża dolot to jeszcze podaje mieszankę która nierzadko jest zbyt uboga lub zbyt bogata w gaz i w 2 gen jest regulowana silniczkiem krokowym, który też nie jest doskonały :)

Reasumując - jak założysz mikser to odczujesz spadek mocy i silnik może się gorzej zachowywać, jak założysz BLOSa to nie będziesz wiedział co to spadek mocy na gazie ;)
Tylko, że za niego trzeba około 300 zł zapłacić.

rafq - 01-09-2009, 14:12

I dodatkowo parownik musi być bardzo wydajny, najlepiej dedykowany do auta o większej mocy niż posiadasz.
josie - 01-09-2009, 17:44

Średnicę przed przepustnicą - zewnętrzną, bo mikser nakłada się na przepustnicę. A na mikser trąbę słonia