To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Ogromne drgania przy ruszaniu z poślizgiem

Anonymous - 19-03-2009, 09:08
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Ogromne drgania przy ruszaniu z poślizgiem
Witam,

Mam tak w zasadzie 2 pytania.
1. Raz podczas szybszego ruszenia, na dodatek na mokrym (więc o poślizg nie trudno) gdy koła zaczęły buksować to doznałem OGROMNYCH drgań. Normalnie myślałem że koło odleci :/. Czy w takim razie coś z przegubem nie tak???
2. Czy to normalne, że na postoju, gdy skręcam kierownicą max w jedną ze stron, to słyszę troszeczkę głośniejszą pracę pompy wspomagania?

Poza tym podczas jazdy nic nie stuka, nic nie drga, nic się nie tłucze.

Matejko - 19-03-2009, 09:49

1. to normalne
2. to normalne

Anonymous - 19-03-2009, 10:03

1. Kurcze trochę mnie to dziwi, ale w colcie też tak miałem, ale były mniejsze turbulencje :) .
2. Tak podejrzewałem.
Matejko, dzięki piękne za odpowiedź.

Matejko - 19-03-2009, 11:34

ad1. to od opon zalezy, jedne beda tak sie zachowywaly, a inne nie beda trzesly
Student - 19-03-2009, 12:15

Ad. 1 temat jest poruszany w innym wątku, moim zdaniem jest to kwestia słabych amorków, inni twierdzą co innego.
Ad. 2 jak wyżej. przy skręconych kołach (na postoju i bez ruchu - teoretycznie nienormalne położenie przekładni kierowniczej) obciążone jest wspomaganie i dlatego pompa ma ciężko.

jurekkraków - 19-03-2009, 17:23
Temat postu: Re: Ogromne drgania przy ruszaniu z poślizgiem
swistak81 napisał/a:
Witam,

Mam tak w zasadzie 2 pytania.
1. Raz podczas szybszego ruszenia, na dodatek na mokrym (więc o poślizg nie trudno) gdy koła zaczęły buksować to doznałem OGROMNYCH drgań. Normalnie myślałem że koło odleci :/. Czy w takim razie coś z przegubem nie tak???
2. Czy to normalne, że na postoju, gdy skręcam kierownicą max w jedną ze stron, to słyszę troszeczkę głośniejszą pracę pompy wspomagania?

Poza tym podczas jazdy nic nie stuka, nic nie drga, nic się nie tłucze.

Kolego myślę że jeżdzisz jeszcze na oponach zimowych ,a co za tym idzie opony zimowe mają duże opory toczenia .Spowodowane jest to kształtem bieżnika ,który na śniegu ma się ,,wgryzać" w nawierzchnię.Przy szybkim ruszaniu opona zimowa będzie po prostu na asfalcie odbijać i dlatego jest taki efekt.Czym opona bardzie będzie slick efekt ten zaniknie.

rasiak1980 - 19-03-2009, 19:26

gdybyś miał założoną szpere to by ci mniej buksowało na normalnym dyf jeżeli kolo traci przyczepność większość mocy przeniesiona jest na to właśnie koło.
Student - 19-03-2009, 19:55

Ale tu nie chodzi o boksowanie i opory toczenia bieżnika, bo koło nie boksuje tylko podbija całą zawiechę (GDI ma taką moc że dym z opon to nie ma problemu i opony muszą się zwijać) :
Moim zdaniem jest to związane albo z wadą układu zawieszenia albo z elementami odpowiadającymi za przeniesienia drgań na karoserię.

jolly69 - 19-03-2009, 20:12

w Carismach przy ruszaniu dosyć mocno podbija przód auta do góry, gdy jeszcze amorki są na wykończeniu to właśnie może się to objawiać takimi drganiami. Druga rzecz jaka mi do głowy przychodzi to docisk sprzęgła, gdy jest zużyty może ostro bić przy ruszaniu, ale to by się objawiało znacznie częściej ( szczególnie gdy docisk jest nagrzany).
chmielu115 - 19-03-2009, 20:42

Witam mogę się mylic ale ja też miałem takie( podbijanie) przy ruszaniu i pomogła wymiana łączników stabilizatora :wink:
rasiak1980 - 20-03-2009, 02:20

sztywniejsze zawieszenie by pomogło
Anonymous - 20-03-2009, 11:10

jurekkraków napisał/a:
myślę że jeżdzisz jeszcze na oponach zimowych

Tylko uzupełnię, że akurat mam już letnie. Dobrej klasy opony w bardzo dobrym stanie.

[ Dodano: 23-03-2009, 10:42 ]
Uzupełniam, że po zmianie opon na inne drgań już praktycznie nie mam wogóle.
Normalnie zdziwiłem się że taka różnica, bo bieżnik mają zadziwiająco podobny.
No ale opona to nie tylko bieżnik...

A więc:
Matejko napisał/a:
to od opon zalezy, jedne beda tak sie zachowywaly, a inne nie beda trzesly

Miałeś rację!