To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jaki silnik do Lancera

piotrola - 22-03-2009, 13:02
Temat postu: Jaki silnik do Lancera
Witam.Jestem na etapie zakupu nowego Lancera Sportback.Poradzcie z jakim silnikiem ?
Czy 1,8 benz,czy 2,0 DID?.Chodzi mi głównie o kulturę pracy silnika,osiągi,spalanie,możliwość tuningu silnika.
Pozdrawiam.Piotrola.

filippoz - 22-03-2009, 13:33

2.0 DID to konstrukcja od VW jak się nie mylę.

Zadaj sobie pytanie czy jeździsz na tyle dużo aby wyjeździć różnicę w zakupie auta? ile jest różnicy? kilkanaście tys zł? to przy obecnych cenach paliwa ok 4000 litrów :D nie wiem czy jest sens ;)

Silniki VW zawsze można było dobrze tuningować więc pod tym względem będzie chyba lepiej niż w benzyniaki.

W dieslu spalanie zawsze będzie mniejsze ale niech ktoś kto ma diesla się wypowie.

pozdrawiam

Anonymous - 22-03-2009, 16:13

Ja mam 2.0 DiD - jest to silnik VW na pompowtryskiwaczach :cry: .

Plusy silnika:
- super ciągnie (od około 1750 rpm)
- spora moc (Focusy, Corolle, Astry wysiadają)
- mało pali (w mieście - Warszawa ok 8 litrów, na trasie przy prędkości 160-180 7,2 litra)
- jest duży zapas do tuningu (można swobodnie go na 180 koni zrobić tylko zmianą softu)
- ma grzałkę w układzie grzewczym i nawet jak silnik jest zimny to do środka leci cieplutkie powietrze, super sprawa w zimie

Minusy silnika:
- straaaaasznie głośny,
- przy niskich temperaturach zapala jak 15 letni diesel
- mi na 10 kkm zjadł 1 litr oleju

Dodatkowo wyraźnie czuć ciężkość przodu (silnik diesla) w porównaniu z 1.8 benzyną.
Wrażenie jest takie jakbyś jeździł z workiem ziemniaków na masce.

jurekschroda - 23-03-2009, 17:53

Cytat:
Zadaj sobie pytanie czy jeździsz na tyle dużo aby wyjeździć różnicę w zakupie auta? ile jest różnicy? kilkanaście tys zł? to przy obecnych cenach paliwa ok 4000 litrów :D nie wiem czy jest sens ;)

No właśnie. Lancer w podstawowej wersji Inform z silnikiem 2.0 DiD (VW TDI) to wydatek rzędu 76-80 tys pln. Na dodatek będziesz miał ogromne problemy, żeby coś takiego w ogóle dostać.
A z silnikiem 1.8 benzynowym jest prawie 19 tys tańszy :shock:

Przy tak dużej różnicy cenowej nie ma się co zastanawiać. Jeśli jednak koniecznie zależy ci na dieslu, lepiej poczekać do lata, kiedy ma wejść nowy diesel konstrukcji Mitsubishi o pojemności 1.8 i mocy ok 140 km. Ten silnik powinien już być dostępny w akceptowalnej cenie. Obecna wg mnie jest po prostu nie do przyjęcia.

Hugo - 23-03-2009, 21:43

jurekschroda napisał/a:
Lancer w podstawowej wersji Inform z silnikiem 2.0 DiD (VW TDI) to wydatek rzędu 76-80 tys pln. Na dodatek będziesz miał ogromne problemy, żeby coś takiego w ogóle dostać.
A z silnikiem 1.8 benzynowym jest prawie 19 tys tańszy
Nie ma sensu podążać za modą i wyrzucać kasę na rechota, lepiej kupić 19 tyś. tańszego benzyniaka, założyć porządną sekwencję i jeszcze kupa kasy zostanie.
filippoz - 23-03-2009, 22:38

19tys przy obecnych cenach paliwa to 5000 litrów, yyyyy toż to kilkadziesiąt tys kilometrów, conajmniej 3-4 lat zanim się zwróci i będzie w break-even point'cie - chyba ze coś w obliczeniach powaliłem.
Cezarito - 13-05-2009, 16:40

Plus to, że przeglądy i remonty diesla są drożsiejsze... ;-)
j-rules - 13-05-2009, 17:27

Cytat:
19tys przy obecnych cenach paliwa to 5000 litrów, yyyyy toż to kilkadziesiąt tys kilometrów, conajmniej 3-4 lat zanim się zwróci i będzie w break-even point'cie - chyba ze coś w obliczeniach powaliłem.
Offtopicowo zapodam, ze cena benzyny w moim miescie stale rosnie, a ON nie. Roznica wynosi juz... prawie 60 groszy (!!!) na litrze :P
sla - 14-05-2009, 11:34

Cena Lancera Diesla jest wzięta z kosmosu i za tą kwotę kupisz benzyniaka klasy premium to po pierwsze, silnik jest już dosyć archaiczny jak na dzisiejsze czasy to po drugie.
krzychu - 14-05-2009, 11:42

Były wyliczenia co do sensowności zakupu diesla w Lancerze co prawda różnica w cenie paliw była niższa ale taka duża różnica raczej nie będzie trwała długo. Po drugie nie uwzględniono że zimny diesel pali dużo więcej niż benzyna (chodzi o warunki zimowe).