To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Brak świateł cofania

didi - 23-03-2009, 20:31
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Brak świateł cofania
Witam wszystkich. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Cari. Szczęście to zostało zachwiane zniknięciem świateł cofania.Szukałem na forum pomocy,czujnik sprawdzony,bezpiecznik też ok. świateł brak.Nie dochodzi prąd do kostek w klapie. Gdzie może być problem????
Iwo - 23-03-2009, 21:11

Najprościej - w instalacji. Jeżeli od 'przodu' (czujniki, bezpieczniki itp.) wszystko OK to musi gdzieś być przerwa w okablowaniu na tył.
didi - 23-03-2009, 22:01

Jeżeli to jest powodem to co dalej?Nowe kable-obejście czy ,,bebeszyć'' wiązkę i naprawiać? :?
Chooper - 24-03-2009, 00:55

obejrzyj kable na połączeniu klapa-karoseria
didi - 24-03-2009, 18:55

Dzięki Chooper.Trafna diagnoza, dwa kable złamane jeden od świateł cof. drugi grubszy nie wiem od czego ale łączę,lutuje,izolacja i ...... ok :D

[ Dodano: 24-03-2009, 20:34 ]
Co jest? Właśnie wróciłem z trasy na której zauważyłem dziwne zachowania świateł cofania, a mianowicie 1-2-3-4-5 jadę ,noga z gazu a tu z tyłu jasno :shock: ,gaz zgasły,zwalniam świecą. Na postoju świecą na R i 5 oraz luzie między tymi biegami.Pomocy.

wichura1 - 24-03-2009, 22:06

Wsteczne jest włączane masą, widocznie źle zaizolowałeś i dotyka blachy, albo celowo ktoś przerwał, bo było uszkodzone gdzieś dalej.
didi - 25-03-2009, 19:37

wichura1 napisał/a:
Wsteczne jest włączane masą,
nie bardzo wczoraj zrozumiałem i nie udało mi sie to do dzisiaj ale to już nie ważne. Jest po problemie.Po przestudiowaniu zasady działania włącznika czyli kólka wciśnięta =światła wyłączone i odwrotnie doszedłem do wniosku iż coś jej nie wciska do końca.Wkręcić czujnik bardziej można tylko pozbywając się podkładki i jest ok.Światła świecą już tylko na R :D biegi wchodzą normalnie. Czy myślicie że to działanie doraźne? Ta podkładka po coś była jednak? Wasza opinia?