Problemy techniczne - Mirage
Anonymous - 25-03-2009, 14:41 Temat postu: Mirage Witam wszystkich
Mam wielki problem mój mirage(1.6 turbo-4G61T) nie chce odpalić.Już opisuje co się stało!
A więc tak jakiś czas temu po południu wsiadłem do samochodu odpaliłem i pojechałem do znajomego(odpalił bez problemu) posiedziałem 3 godzinki idę do samochodu i już nie odpalił.
Myślę Akumulator ładowałem 24h ale nic nie pomogło.Zaciągnąłem do warsztatu(na łódzką) a tam po dniu niby sprawdzania powiedzieli że silnik do wymiany że nie ma ciśnienia i na złom mam go oddać.Ale nie powiedzieli co jak i dlaczego.Znajomi mi powiedzieli ze ten warsztat to dom fuszerki więc (nie poddam się i muszę sprawdzić co i jak)I za diagnozę skasowali mnie 150 pln. Ale nic konkretnego nie powiedzieli! Sprawdziłem czy jest iskra -jest
pompa podaje paliwo,i teraz niepokojąca rzecz kumpel przyjechał i po kolei wykręciliśmy świece i sprawdziliśmy ciśnienie i tu niespodzianka 1 -nic ,2-0,68 , 3-nic,4 - 0,86.
Co do jasnej ciasnej mogło się stać .Wcześniej nie miałem problemów.Czy jest możliwe żeby pasek przeskoczył o ząbek i to spowodował??
Proszę o jakieś wskazówki, podpowiedzi co mogę sprawdzić( nie mam za bardzo kasy żeby do innego mechanika ciągnąć na sprawdzanie.) POMOCY!
Maretzky85 - 25-03-2009, 15:07
Zobacz czy rozrząd nie przeskoczył, odkręć pokrywę zaworów i zobacz czy nie ma tam żadnych szkód.
To tak na początek.
Najprawdopodobniej masz po prostu otwarte zawory w fazie kompresji tłoka, więc albo rozrząd się przestawił (bardziej prawdopodobne) albo masz podparte zawory (chyba prawie nierealne)
Anonymous - 29-03-2009, 22:11
ok sprawdze ,tylko jak byś mógł mi powiedzieć czy przy odkręcaniu i potem skręcaniu mam na coś zwracać uwage(kolejność śrub , uszczelka) bo w sumie to nigdy jeszcze nie ściągałem pokrywy.
Ps
dzięki za odpowiedz
Hubeeert - 29-03-2009, 22:36
Tomba napisał/a: | Czy jest możliwe żeby pasek przeskoczył o ząbek i to spowodował?? |
Jak najbardziej. Kompresja nie mogła siąść nagle na wszystkich cylindrach. Sprawdź ustawienia na znakach i nie kręć starterem. Sprawdź tez napinacz paska i stan paska, rolki itd. Coś złego się musiało stać.
Maretzky85 - 29-03-2009, 23:07
Tomba, W zasadzie nie powinno być w tym nic trudnego, nie wiem jak wygląda ten silnik, ale podejrzewam, że nie jest mocno zabudowany. Rzeczy na które wypadałoby zwrócić uwagę to:
uszczelka pod deklem - jeśli jest stara to przed założeniem wypadałoby ją posmarować silikonem wysokotemperaturowym, jeśli nie jest zużyta za mocno - tzn nie jest twarda a nadal gumowata to tylko w miejscach gdzie się załamuje.
Śruby dekla - nie dokręcać do oporu Z wyczuciem, śruby pokrywy zaworów powinny być przekręcone w miarę lekko, chyba, że uszczelka jest nie-za-świeża to trochę mocniej, ale z wyczuciem.
Tzw klawiatura zaworowa - zwróć uwagę czy nie ma pęknięć, czy dźwigienki są całe, nie pokrzywione itp.
Jeśli chodzi o sprawdzanie znaków na rozrządzie to chyba będziesz musiał się wspomóc kimś kto ma większe pojęcie. Trzeba ustawić znacznik koła pasowego na pozycji T i zobaczyć czy koło od wałka rozrządu jest na znaczniku - metoda działa o ile znacznik na kole pasowym jest w dobrej pozycji (miałem przypadki gdzie był gdzie indziej ), większą sprawą jest zdejmowanie obudowy rozrządu i sprawdzanie znaków na obudowie silnika, ale tak jak wspomniałem musiałbyś się wspomóc kimś kto ma większą wiedzę w tym zakresie.
Anonymous - 30-03-2009, 13:54
Dzieki bardzo panowie za podpowiedzi!!
Jak jutro bedzie pogoda to popatrze jak wyglada sytuacja!
Po sprawdzeniu opisze co widzialem.
|
|
|